Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sockerdejtning i Finland - "Man har bara hittat på ett vackrare namn än prostitution"

Från 2018
Uppdaterad 09.05.2019 10:17.
naisen silmä
Bild: Antti Haanpää / Yle

Sockerdejtning i Finland - "Man har bara hittat på ett vackrare namn än prostitution"

Yles granskande redaktioner MOT och A-studio avslöjar att öppen prostitution ofta bedrivs i samband med sockerdejtning. Vi visar sockerdejtningens verkliga karaktär genom att uppträda som en 23-årig sockerflicka. Just nu utreder polisen en misstänkt våldtäkt av en 17-årig flicka. Fallet kopplas samman med sockerdejtning.

I sin profil uppger mannen att han är i medelåldern, men det är lögn. Han är äldre.

Vi sitter på en lunchrestaurang vid ett av de små och tätt placerade borden. Ändå viskar mannen inte när han berättar att sex med honom i utbyte mot pengar till och med kan vara lite för lockande.

– Det är en av de faror som jag själv ser med detta. Jag ger dig pengar och du märker "sablar så lätt det är, det här är lättförtjänta pengar". Girigheten kommer när du märker att pengarna kommer lika snabbt som amen i kyrkan.

Den förra sockerflickan har, enligt mannen, helt glidit över till prostitution.

Mannen har valt en liten sushirestaurang invid ringvägen som mötesplats. Vid bordet intill sitter arbetskarlar iklädda varseloveraller. Människor på väg till det bredvidliggande köpcentret promenerar förbi oss.

Mannen tror att han diskuterar med den 23-åriga studeranden "Elina". I verkligheten befinner han sig i en journalists sällskap. Vi använder dold kamera för att filma vårt möte.

Mannen har kontaktat oss via webbforumet Sugardaters för "sugardejting" eller sockerdejtning. Sajten är avsedd för att folk ska hitta dejtningssällskap i utbyte mot pengar eller andra gåvor.

På sajten berättar mannen att han är en gift affärsman. Senare visar det sig att han har tilldelats en hederstitel av republikens president.

”Jag är ingen jesus”

Innan vi träffas kommunicerar vi anonymt via appen Kik. Han svarar snabbt på frågorna. Han säger att han betalat 600 euro i månaden till den föregående flickan, oberoende av om de träffades eller inte.

Han preciserar att det handlade om en Sexkompis, med stort S.

Elina: Hur många träffar hade du per månad, så där på ett ungefär?
Mannen: Två, högst tre. Ibland noll.
Elina: Var brukade ni träffas och i vilka tecken?
Mannen: Vi brukade älska hemma hos henne. Ibland gick vi på kafé eller ut för att äta. Helt normal människorelation.

Mannen har kommit till dejten i en skinande ren bil. Han förhåller sig avslappnat till situationen och berättar varför en månadspeng är ett lämpligt finansieringsarrangemang vid sockerdejtning.

– Den andra personen behöver inte söka tilläggsinkomster när hon vet att det bombsäkert kommer in pengar på kontot den första eller den andra dagen i månaden, oavsett om man ses eller inte.

Mannen säger att han inte vill bekosta lyxliv eller droger. Pengarna borde ses som hjälp för exempelvis hyra, mat eller läromedel. Mannen säger sig vara välbärgad. Det framkommer också i hans skatteuppgifter.

– Inte är jag någon jesus, men min roll är på sätt och vis också att hjälpa andra människor. Om jag råkar vara förmögen så varför skulle jag inte få dela med mig av det goda till andra?

Under vårt möte berättar han att han i åratal verkat i en ledande ställning i en betydelsefull position. Han säger att sex hjälper honom att vara bättre på det han jobbar med.

I det här skedet vet han ännu inte att han talar med en journalist.

Varför granskades fenomenet?

Sockerdejtningens sockrade fasad

Vid sockerdejtning är det oftast fråga om en situation där en äldre man betalar en yngre kvinna för hennes sällskap. Webbplatser uppger att sugarbabyerna, det vill säga sockerflickorna, kommer åt att testa på en lyxig livsstil.

I Finland verkar två sajter som är specifikt inriktade på sockerdejtning: Sugardaters och Richmeetbeautiful. Bägge vittnar om ett ständigt ökande finländskt besökarantal.

Sugardaters-sajten har redan 17 800 finländska profiler - i fjol våras var siffran endast 2 500. Richmeetbeautiful för sin del har som mål att nå gränsen på 10 000 finländska besökare i år.

Administratörerna för sockerdejtingsplattformarna tror att marknaden fortsätter växa i Finland.

Enligt sajterna är sockerdejtning ingen prostitution och sockerdejtningssajterna har förbjudit prostitution. Det är tillåtet att köpa och sälja sex i Finland, förutsatt att det inte är fråga om koppleri eller offer för människohandel.

Yles utredning visar ändå att det försiggår öppen prostitution under benämningen sockerdejtning. Vi granskar det genom att skapa falska profiler på bägge webbforumen och genom att lägga ut en annons på Jodel, en applikation som är populär bland unga.

Via sajterna kommer vi åt att träffa tre män som är villiga att betala för att få träffa unga kvinnor. Det är ett avvikande sätt att skaffa information. Vi motiverar det med att vi utreder den verkliga karaktären i ett fenomen som det talats mycket om i medierna.

Varför synade vi fenomenet?

Det är 18 års åldersgräns på sockerdejtningssajterna. Man behöver ändå inte bevisa sin ålder på något sätt när man skapar sitt konto.

Vi hittade profiler där flickorna öppet sade sig vara minderåriga. Den yngsta av dem erkände att hon var 13 år. Två sockerflickor som vi också intervjuade berättade att de var minderåriga när de började med sockerdejtning.

Många ser synnerligen unga ut på sina profilbilder, som tonåringar. Ett av fotona ser ut som en konfirmationsbild: flickan poserar med en ros i handen, med ett silverkors runt halsen. Hennes användarnamn innehåller årtalet 2002. Om det är hennes födelseår är hon 15-16 år gammal.

Det är inte bara förbjudet att köpa sex av en minderårig, det är kriminaliserat.

Alldeles i slutet av reportageprojektet får vi en bekräftelse av Inre Finlands polisinrättning om att de utreder en misstänkt våldtäkt där sockerdejtning ingår. Offret är en 17-årig flicka.

Kriminalöverkommissarie Jari Kinnunen vill inte avslöja några detaljer kring fallet för att skydda offret.

Vi får reda på den misstänkta våldtäktsmannens identitet. Det är fråga om en affärsman i betydande ställning. Han förnekar att han gjort sig skyldig till våldtäkt och säger att han inte visste att flickan var minderårig.

Mötesplats: En välstädad toalett i centrum

Vi får tiotals svar skickade till våra profiler. Meddelandena är inte från de män som vi träffat.

Skärmdump från en diskussion mellan en sockerpappa och en sockerflicka. Först säger sockerpappa Vi dricker kaffe, åker bil, pratar till en början. I ett nytt meddelande skriver han "men beröring"? Hon svarar: Okej! Och hurdan sponsoring talar vi om?
Bildtext På Kik svarar en man på vår annons genom att fråga om han får röra oss under våra kläder för 100 euro. Foto: Skärmdump från diskussion på Kik. Texten är översatt från finska till svenska.
Skärmdump där diskussionen mellan sockerpappan och dottern fortsätter. Han skriver att han gärna vill träffa henne en gång i veckan och undrar om det är för ofta för henne.
En sockerpappa undrar vilken storlek flickan är i och undrar om hon kan komma till centrum för att suga av honom.
Bildtext Mannen vill träffas i en välstädad toalett i bj:s tecken (oralsex). Foto: Skärmdump från diskussion på Kik. Texten är översatt från finska till svenska.

T.ex. 200 euro. Mera om vi också kan göra nåt mer spännande. 500. Vad som är ok för dig... analsex, grupp, ute.

Bland annat en anlitad jurist tar kontakt. Han säger att han i samband med träffen överräcker ett diskret kuvert. Han säger sig tidigare ha varit tillsammans med en "halvkändis" som debiterade 250 euro för en halv timmes dejt.

Vi kontaktas av en äldre man som använder signaturen pappa. Han säger att han letar efter en "ung, glad flicka, till exempel en studerande för att ta med på kryssningar och utlandsresor". Mannen hoppas att sockerflickan är språkkunnig.

Den yngsta av sockerpapporna är 25 år. Han vill inte binda sig vid någon och han upplever att det är upphetsande att betala för sex.

En man bjuder 500 euro i en Jodel-diskussion om flickan har tid för att träffas i dag.
Bildtext Mannen är redo att betala 500 euro om flickan kan träffas i dag. Foto: Skärmdump från diskussion på Kik. Texten är översatt från finska till svenska.

40-åriga "Jupe" vill träffas på ett kafé på fredag eftermiddag. I förväg har han beskrivit sig som en trevlig, äventyrslysten och framgångsrik gentleman.

Vid träffen uppenbarar sig en man klädd i en snygg skjorta. Han har inte sagt vad han heter.

– Inte avviker det här enligt min mening så jättemycket från normal dejtning, utom att meningen inte … det är inte meningen att man ska gifta sig, säger Jupe över en kopp kaffe.

Mannen säger sig ha varit på Tinder, men att han inte hittat något lämpligt sällskap där.

När det blir tal om pengar sänker Jupe rösten till en nästan ohörbart låg nivå. Han säger att han känner sig obekväm att tala om saken på kafé och att han är rädd att någon kan höra. Han föreslår en promenad i en närbelägen park.

Väl utomhus berättar han att han tillbringat kvällar med flickor han tidigare mött som innehållit middag, varefter man "hamnat i någonderas bostad".

– Förstås finns där den gränsen att om du tar emot pengar, så är det att sälja sex. Eller så är det en gåva.

Jupe vill inte tävla med andra män med pengar. Han har betalat 100 euro per träff.

– Om du har fått erbjudanden så vet du att det inte är mycket. Men det är inte betalningen som gör det roligt, säger Jupe.

Jupe ser inget moraliskt fel med sockerdejtning, men han säger att verksamheten kanske inte är helt harmlös mentalt sett.

– Det finns ju 18-åringar där, och det är oroväckande enligt mig.

Jupe säger att han själv träffar kvinnor som är kring 20 år. Han säger att han känt till deras identitet eftersom han köpt gemensamma resor till dem.

"Jupe" blir arg när den verkliga anledningen till vår träff klarnar för honom (se video längst ner i artikeln).

"Har du dejtat äldre män?"

Den sista av de sockerpappor vi träffar visar sig vara yrkeskriminell med ett långt straffregister.

Mannen föreslår ett möte i lobbyn på ett hotell i Helsingfors. Han ger oss sitt telefonnummer i förväg, men det finns inga personuppgifter kopplade till numret.

På Richmeetbeautiful-sajten presenterar han sig som en förmögen man kring 50 år.

I verkligheten är han äldre. Vi köper kaffe i hotellobbyn och vi hinner precis sätta oss innan han berättar att han suttit flera gånger i fängelse.

Mannen lutar sig lite närmare och skämtar att man ändå inte behöver ropa ut hans fångnummer när man ligger i sängen. Mannen har tidigare bekostat sockerflickors boende, såsom hyran. Han frågar hurdant penningbehov Elina har. Skulle hon vara redo att visa upp sig på fester och ha sex med en äldre man?

Efteråt utreder vi mannens bakgrund - det visar sig att han har ett långt straffregister. Han har dömts flera gånger under flera decennier. Han har också varit efterlyst.

Snart åker mannen iväg. Snart är det över.

― Heli

En kniv med i väskan

Före dejten fokuserar Heli på en enda sak: Snart åker mannen i väg. Snart är det över. Hon tänker på samma sak tills det verkligen är över. Ibland pågår dejten i en timme, ibland är den kortare.

Endast bekanta män släpps in i Helis hem. Hon talar inte om klienter, inte heller sockerpappor, bara om män.

– Också nu, när jag berättar för dig om det här, känns det som om jag talade om något annat, säger hon och sveper med håret.

24-åriga Heli är vacker och har lätt för att skratta. Hon månar om sitt yttre, vilket märks i form av ögonfransförlängningar och välmanikyrerade naglar.

Vi gör intervjun hemma hos Heli. Hon uppträder inte med sitt eget namn i reportaget. Hennes familj vet inte att hon är en sockerflicka.

Vi fick kontakt med Heli via sajten Sugardaters. Vi närmade oss henne med ett meddelande där vi bad om en intervju. Alla kvinnor vi intervjuat har en profil på den nämnda sajten.

Under reportageprocessens gång fick vi själva ett meddelande via Richmeetbeautiful där någon letade efter ett intervjuobjekt på grund av det stora mediala intresset. Företaget ville att den intervjuade skulle berätta för medierna varför det var "suveränt med sugardejtning" och listade fem positiva påståenden som den intervjuade skulle hålla med om.

Kvinna med telefon i mörkt rum.
Bildtext Heli började sockerdejta för att hon behövde pengarna.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Pengarna för horandet ger lite extra i livet

Heli började med sockerdejtningen för att hon var i behov av pengar. Första gången var för omkring ett halvår sedan. Hon hörde om det via en kompis, som berättade att hon hade en annons på sajten Sugardaters. Bägge behövde pengar.

– Jag tänkte: där finns det en möjlighet, jag går ut och visar upp mig lite och går ut och äter tillsammans med någon och håller sällskap.

När Heli började få meddelanden från männen gick det upp för henne hur det fungerade i praktiken. I meddelandena stod det vad männen ville ha av henne: sex.

Heli tjänar 700–900 euro i månaden på sockerdejtning. En träff kostar 200–400 euro.

Heli arbetar inom en låglönebransch och har flera deltidsjobb. Lönen räcker inte till för den levnadsstandard som hon vill ha. Hon berättar att hennes bord är fullt av obetalda räkningar.

– Nu klarar jag mig med nöd och näppe, men med horpengarna får jag lite extra skoj i mitt liv. Jag kan semestra och jag kan göra något trevligt med mig själv. Och inte är det heller någon annan som fixar det här fejset åt mig, säger Heli och skrattar till.

I början visste Heli exakt vad männen som hon träffade hette och var de jobbade. Också Helis kompis visste när Heli träffade männen.

Nuförtiden uppger en del av männen enbart sitt förnamn. Inte heller Heli berättar längre om träffarna för någon.

– Jag har haft en kniv med mig i väskan. För man vet aldrig, konstaterar Heli med låg röst.

Man måste väl nog vara en smula död inuti

Det är inte njutningsfullt för Heli att ha sex med männen. Hon fantiserar om att hon är någon annanstans, hon placerar sig utanför hela situationen.

– Jag är lite rädd för att det för evigt bara kommer att vara ett slags utförande.

Hon vill ändå tro på att situationen normaliseras när hon en dag hittar en egen partner. Visserligen ser Heli också på parförhållanden med nya ögon efter att ha hållit på med sockerdejtning.

Numera tänker hon att vem som helst kan vara otrogen. Tanken slog henne redan vid första dejten när mannen visade bilder av sin vackra familj för Heli.

Skulle Heli kunna rekommendera sockerdejtning för någon närstående?

Jag vet inte om man kan rekommendera det här för någon, att sälja sig själv och få en bättre veckopeng för det. Det lämnar säkert något spår. På något sätt måste man nog vara en smula död inuti.

Själv hade Heli inte heller kunnat föreställa sig att hon en dag skulle börja sälja sex.

– Jag trodde nog att det skulle ha gått lite enklare och bättre för mig.

Anser Heli att sockerdejtning är detsamma som prostitution?

– Jag skulle vilja tänka att det inte är det, men visst är det samma sak. Jag tycker att man bara har hittat på ett vackrare namn för det.

Vägran att ha sex ledde till kränkande meddelanden om utseendet

Vi intervjuade sju sockerflickor för reportaget. Endast en av dem har inte haft sexuellt umgänge med de sockerpappor de träffat.

Det är 23-åriga Maija, studerande från Uleåborg. I sin profilbild har Maija en collegetröja och röda läppar.

Maija klargör redan i sina meddelanden till männen att hon inte går med på sex.

– Då börjar det vanligtvis komma kränkande kommentarer, sånt som riktar sig mot utseendet. För några veckor sedan, när det förekom kränkningar varje dag, tänkte jag på allvar att jag ska sluta.

Maija berättar att sexköp ofta föreslås redan i första meddelandet. Ibland blir påtryckningarna ångestskapande.

– Enligt min uppfattning hör inte sexuellt umgänge till sockerdejtning. Många män har ändå vant sig vid att kvinnan gått med på att ha sex. Det är lite besvärligt, förklarar Maija.

Själv går Maija med sockerpappor på vanliga dejter, såsom på middag och bio. Någon gång har hon också gått in till mannens hotellrum för en pratstund.

För närvarande har det fysiska umgänget med män begränsat sig till kyssar. Maija utesluter dock inte möjligheten till sex ifall hon möter en lämplig och varaktig sockerpappa.

En sockerflicka som ondgör sig över att det äcklar henne.
Bildtext Foto: Skärmdump från diskussion på Kik. Texten är översatt från finska till svenska.

Alla sju sockerflickor som vi intervjuat säger sig antingen studera eller jobba inom låglönebranscher. Månadsförtjänsterna för sockerdejtning var som mest 1 200 euro. Det är flera hundra euro mera än studiestödet, som är som mest cirka 900 euro i månaden då summan inkluderar studielån.

Ingen av de intervjuade kvinnorna sade sig ha betalat skatt på inkomsterna de fått via sockerdejtning. En del hade aldrig ens kommit att tänka på det, en motiverade det med att inkomsterna kunde jämförs med intäkter från lopptorgsförsäljning.

Sockerdejtningssajter förtjänar också pengar på dejtingen. För kvinnor är det gratis att skapa en profil på exempelvis Sugardaters, men för män kostar en användarprofil 10 euro i veckan.

Richmeetbeautiful-tjänsten debiterar män 20 euro eller mer i månaden.

Myndigheterna har inte fått syn på fenomenet

Trots att sockerdejtningen blir allt populärare har myndigheterna kontaktats endast lite i ärendet.

Vid Centralen för bekämpning av cyberbrott vid Centralkriminalpolisen identifierar kriminalöverkommissarie Sari Sarani många faror med sockerdejtning.

– För många unga sviker omdömet i den hetsiga ivern över möjligheterna att tjäna pengar och då börjar de göra dumheter. Det kan leda till såväl fysiska som psykiska men. För att inte tala om att om man kommer överens om lite dejtande så kan de unga tänka att det inte innebär sex. Motparten kan å andra sidan anse att till och med våldsamt sex hör till, säger kriminalöverkommissarien.

Sarani påminner om att det egna samtycket kan ha en inverkan i rättspraxis.

– Hur kan man bevisa att det här inte var det som vi kom överens om? Det är det som den misstänkta hävdar. Man kan få lida riktigt mycket om den andra säger att du själv gick med på det.

Sugardaters danska administratör betonar att sexhandel är förbjuden på sajten. Företaget säger sig gå igenom användarna en i taget och plocka bort profiler som strider mot användarvillkoren, exempelvis de som tillhör minderåriga.

Också Richmeetbeautiful-sajten uppger att användarvillkoren förbjuder sexhandel och att minderåriga skapar profiler.

Webbplatserna ska också hindra sexualförbrytare från att registrera sig.

Görs prostitution mer lockande för medelklassen?

Företaget bakom Sugardaters tror att tillväxten i Finland fortsätter. I oktober registrerades nästan 80 nya medlemmar varje dag på sidan. Företaget själv talar om en "snöbollseffekt".

Mest finns det sockerflickor på sajten, näst mest finns det sockerpappor och tredje mest sockerpojkar. Också äldre kvinnor letar efter sällskap, men de utgör en klar minoritet.

En del av Helis vänner vet att hon sysslar med sockerdejtning. Enligt henne förhåller sig många rätt neutralt till det.

– Alla som jag berättat det här för har ansett att det hör till nutiden. Alla känner till någon som gjort detta. Ingen har varit särskilt förvånad över det.

Trots sockerdejtningens popularitet har fenomenet inte undersökts nämnvärt. Vid Örebros universitet i Sverige pågår dock en studie i fenomenet. Forskaren Lena Gunnarsson säger att det är fråga om en attitydförändring.

– En del säger att man på det här sättet försöker göra prostitution mer attraktivt för medelklassen. Man försöker få det att se elegantare ut. Det är inte så stämplande att utföra sexarbete och du kan göra det även om du skulle vara en prydlig medelklassflicka. Och så finns de växande inkomstskillnaderna, vilket ger bränsle åt det.

Gunnarsson säger att förändringar i sociala medier ligger bakom förändringen.

– Det är allt mer naturligt för flickor att göra sig själva till objekt, att lägga ut nakenbilder på sociala medier. Steget mot det här är nödvändigtvis inte längre lika långt som förr.

På Jodel kan man hitta många annonser för just sockerdejting.
Bildtext På Jodel kan man hitta många annonser för just sockerdejtning. Foto: Skärmdump. Texten är översatt från finska till svenska.

Sockerpappan visade sig vara en hetlevrad typ

I slutet av våra möten berättar vi för sockerpapporna att de mött en journalist och inte en sockerflicka.

Jupe blir uppenbart arg. Han skriker att vi ska stänga av kameran och han viftar med armarna.

– Seriöst, tack så fittigt mycket, häver han ur sig innan han vandrar iväg.

Senare kontaktas vi av hans jurist.

Inte heller mannen med det brottsliga förflutna vill ge någon intervju. Han vill inte heller ha journalisternas kontaktuppgifter. Han säger att han inte har något att säga och börjar gå raskt åt ett annat håll.

"Jag styr inte kvinnor med hjälp av pengar"

Sockerpappan vi träffade över en sushilunch är överraskad av vändningen. Han går ändå med på en intervju, förutsatt att hans identitet hålls hemlig. Han svarar på frågor framför en matbutik.

I intervjun säger mannen att han upplever sig vara en välgörare.

– Inte styr jag kvinnor med hjälp av pengar. Det är inte alls min tanke. Snarare är mitt motiv att hjälpa den andra personen, om den personen är i nöd.

Ni upplever att ni inte betalat för sex?
– Precis så, säger han med emfas.

Inte är jag någon jesus

Vi frågar mannen om han kunnat kontrollera att sockerflickorna inte är minderåriga. Det är ett brott att köpa sex av minderåriga och det kan ge böter eller upp till två års fängelsestraff.

– Det där var en extremt bra fråga. Nu finns det ju mycket falska profiler och det är otroligt svårt att kolla åldern. Det går ju inte på något sätt att checka, och om man träffades borde man be om att få se pass eller FPA-kort. Men detta är en sak som administratören absolut borde ta reda på.

Ligger det inte på ert ansvar att kontrollera åldern?
– Nå men hur ska man kolla det?

Till exempel med hjälp av identitetsbevis.
– Där de har strukit över personbeteckningen eller någonting annat ... det är sant.

Så här ser de intervjuade kvinnorna på sockerdejtandet

Jag bröt förbindelserna med sugardaddyerna

― Sara, 24

"Jag hörde av en vän att några av hennes vänner hade sugardaddies. Jag googlade och läste en massa positiva grejer om det. Jag tänkte att jag blivit trött på män i min egen ålder och att det skulle underlätta ekonomiskt. Jag började testa av nyfikenhet för ett halvt år sedan, närmast på skämt.

Jag tänkte att jag hittar någon som köper märkesväskor, som bjuder mig på middag, och att jag inte behöver göra något intimt. Det var min bild av det hela. Den var helt förvrängd.

Först träffade jag en 40-årig man. Han kom hem till mig för att umgås på kvällen och tog hämtmat med sig. Situationen eskalerade till sex. Nästa dag hade det dykt upp 300 euro på mitt konto. Då fattade jag att det är så här det fungerar.

Till största delen är det fråga om sex. Några män har det funnits som bara vill ligga ner, smekas och diskutera. De talar väldigt mycket om problem i parförhållanden och om barn. Man får vara terapeut på samma gång.

Jag kommer från en helt normal familj, min barndom var inte hemsk och jag har inget problem med min fadersrelation. Jag har ändå funderat på om det här kan vara ett symptom på mitt förra parförhållande som var dåligt.

Det är bara en människa som känner till mitt sockerdejtande. Visst är det tungt att leva dubbelliv, att alltid tvingas ljuga om var man rör sig. Jag har funderat hemskt mycket på om det blir något trauma av det här, eller om det här hör till ungdomens dumheter. Det är helt galet att jag inte har kunnat sluta. Har jag blivit fast i de lättförtjänta pengar? Jag skulle vilja att det här förbjuds i lag.

Nu har jag tänkt riktigt mycket och beslutat mig för att sluta. Jag försvann från sajten och bröt alla kontakter till sugardaddyerna. Nu kan jag återuppta mitt normala liv."

Mamma, jag säljer mig själv

― Riikka, 29

"Under en sommar för några år sen var jag en kvinna som man betalade för. Mina erfarenheter är bra. Jag letade upp kunder på Tinder och på sajten Hot or Not. Jag sög av ganska många. Det tog 10 minuter, de slog pengarna i näven på mig och stack. Några körde långa vägar för att komma till platsen. Jag slutade efter påtryckningar från mina närstående.

Jag började med sockerdejtning för några månader sedan via Sugardaters. Jag prövade också på Alastonsuomi, men jag upplevde den som otrygg. Jag har också försökt hitta sockerdejter via Tinder.

Jag har börjat märka att gränsen mellan sugardating och prostitution är flortunn. Känslorna efteråt har varierat överraskande mycket. Ibland känner jag ångest om jag tänker på mig som prostituerad.

Somliga tänker att det är väldigt nedsättande för en kvinna, men för mig spelar det ingen roll hur jag bekostar mitt leverne, så länge som det sker i samförstånd.

Min mamma visste om min sockerdejtning, men till en början gav jag en rosigare bild av det än vad det var. En dag konstaterade jag i telefonen att "mamma, jag säljer mig själv". Hon slog luren i örat på mig.

Nu har jag en liten paus. Jag skulle vilja fortsätta eftersom det är så lätta pengar och det finns en viss spänning i det. Mest oroar jag mig för att det ska bli en tvångstanke för mig eller så att det tar permanent kål på någon relation."

Detta arrangemang är en riktig guldgruva för mig

― Milla, 18

”Jag var fortfarande minderårig när jag började med sockerdejtning, men jag har inte ens berättat det för min sugardaddy. Nu är jag 18.

Jag har haft ett långvarigt arrangemang med en medelålders man. Vi träffas 2–3 gånger i månaden och jag får 200 euro per träff plus 600 euro en gång i månaden för att förhållandet ska fortsätta. Det här har redan pågått i flera månader.

Arrangemanget fungerar, vi går ut och äter tillsammans, vi shoppar, går på bio och så vidare. Sex hör också till arrangemanget, men jag pressas inte till det och det sker nödvändigtvis inte vid varje träff.

Min sugardaddy är gift. Han har sökt sexuell tillfredsställelse utanför äktenskapet i flera års tid och hans fru är medveten om det.

De flesta sugardaddies söker endast en sexpartner och det erbjuds hundratals euro för det. Jag har inte gått med på det eftersom jag inte är någon prostituerad.

Eftersom jag inte har andra inkomstkällor är det här arrangemanget en riktig guldgruva för mig. Jag får minst 1 000 euro i månaden av min sugardaddy.

Inte ens min närmaste vän vet att jag är en sugarbabe. Av någon anledning skapar det stor skam att tala om det och jag börjar känna mig "smutsig". Jag tänker inte berätta för någon, utan jag låter det bara fortsätta tills vidare i all tysthet."

Seksikauppaa sokerilla - tältä näyttää Suomessa yleistyvä sokerideittailu - Spela upp på Arenan

Namnen på såväl betalarnas som försäljarnas namn har ändrats. Sara, Riikka och Milla finns inte på någon av artikelns bilder.

Artikeln är en översättning av artikeln "Sokeri-isit – Seksikauppaa sokerilla". Artikeln är ett samarbete mellan Yles redaktioner MOT och A-studio. Artikeln är översatt till svenska av Ann-Lis Fredriksson och Annica Lindström. Den svenska grafiken är gjord av Miro Johansson och Mikael Hindsberg har stått för artikelns layout.