Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan Zlatan få bilda regering? Varför har Sverige ingen regering tre månader efter valet? Varför har man blockpolitik i Sverige? Fråga Nordenkorrespondenten

Från 2018
Uppdaterad 12.12.2018 06:31.
En bild på Jimmie Åkesson med analysbild och text.
Bild: Yle

Det har gått tre månader sedan riksdagsvalet i Sverige och ännu finns ingen regering i sikte. Varför inte? Nu har du din chans att fråga allt du undrar av vår Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Efter att både Annie Lööf och Ulf Kristersson misslyckats med att få till en regering vilar nu hoppet på Stefan Löfvens axlar.

Löfven skulle egentligen ha presenterat sitt regeringsalternativ i onsdags. Men efter att Centerpartiet dagen innan meddelade att partiet är berett att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna sköts presentationen upp.

Talmannen Andreas Norlén gav Löven tid på sig till fredagen för att lämna in en första rapport om processens utveckling. En uppföljande rapport ska lämnas in på måndag.

Efter det ska talmannen ge besked om vad nästa steg är.

Tycker du det är svårt att förstå alla svängar? Bra! Nu har du nämligen chansen att få alla frågetecken utredda av Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Låt dig inspireras av frågorna nedan och ställ sedan din egen fråga i kommentarsfältet. Artikeln med Lindas svar publiceras på onsdag.

De politiska blocken i Sverige

Varför är det så svårt den här gången?

Hur länge kan man med alla medel hålla Sverigedemokraterna utanför makten?

Varför nämns inte Vänsterpartiet nästan alls i diskussionerna?

Kan det bli ett extra val, och vem vinner på det?

Kan man tänka utanför boxen? Måste den blivande statsministern vara partiledare eller riksdagsledamot?

Diskussion om artikeln