Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen förkastar som väntat Italiens budget: "Landet går som en sömngångare mot instabilitet"

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 17:30.
EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.
Bildtext Kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis vill att EU går vidare med åtgärderna mot Italien.
Bild: EPA / Olivier Hoslet

EU-kommissionen har som väntat tagit ett steg mot skärpt övervakning av Italien. Enligt EU-kommissionen bryter Italien på att allvarligt sätt mot EU:s ekonomiska regler.

EU-kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis säger att det är motiverat att inleda ett så kallat förfarande vid alltför stora underskott.

Det här skulle innebära att EU börjar hårdbevaka hur den italienska ekonomin utvecklas. Om Italien fortsätter trotsa EU:s regler kan det här resultera i böter på flera miljarder euro.

Det en risk för att Italien "går som en sömngångare mot instabilitet", säger Dombrovskis. EU:s uppgift är att förutse riskerna i syfte att värna om medborgarnas bästa, fortsätter han.

Anspråkslös tillväxt och växande underskott

I en ekonomisk översikt som publicerades nyligen har kommissionen skrivit ned Italiens tillväxtutsikter för nästa år.

Kommissionen uppskattar att Italiens ekonomi kommer att växa med 1,1 procent i år och 1,2 procent nästa år. Det här är anspråkslösa tillväxtsiffror om man jämför med den allmänna ekonomiska utvecklingen inom EU.

Vidare uppskattar kommissionen att Italiens offentliga underskott kommer att öka till 2,9 procent nästa år och 3,1 procent år 2020.

Kommissionen ser inte heller några förutsättningar för att Italien ska lyckas minska på sin statsskuld under de närmaste åren. Italiens statsskuld uppgår till 131 procent av BNP eller 37 000 euro per capita.

Relativt sett är det bara Grekland som är mer skuldsatt än Italien.

Populistisk regering vänder dövörat till

Den populistiska regeringen i Rom har tillsvidare vänt dövörat till EU:s krav på justeringar i nästa års budget.

Regeringen hänvisar till att en expansiv budget är nödvändig för att få fart på Italiens ekonomi som inte återhämtat sig efter finanskrisen för tio år sedan.

Italiens vicepremiärminister Matteo Salvini säger att de föreslagna åtgärderna visar på bristande respekt för Italien.

- Vi är övertygade om siffrorna i vår budget, säger Salvini enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sanktioner förutsätter medlemsländernas godkännande

Kommissionens ställningstagande är ett första steg i en process som kan resultara i att sanktioner införs mot Italien.

EU:s medlemsländer måste ännu godkänna åtgärderna innan de träder i kraft.

Kommissionen betonar att man värnar om en dialog med Italien och att man fortfarande hoppas på en lösning i budgetfrågan som inte förutsätter att sanktioner vidtas.

Varför är Italiens budget ett problem?

  • Med en statsskuld på drygt 130 procent av BNP är Italien det relativt sett mest skuldsatta landet i Europa efter Grekand.
  • EU-kommissionen befarar att Italien kan råka ut för en skuldkris om landet inte ser över sina offentliga finanser. Man befarar att Italien också kunde dra med sig andra länder om landet inte klarar av hantera sin skuldbörda.
  • Situationen i Italien väker också oro på marknaden. Räntorna på de italienska statsobligationerna har stigit under de senase månaderna.
  • Den italienska budgetförslaget bygger på en kombination av skattesänkningar och dyra sociala investeringar. Det finns bland annat planer på att införa en form av medborgarlön i Italien.

Diskussion om artikeln