Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Från militanta sandinister till regeringsmotståndare – nu har Daniel och tusentals andra flytt för livet

Från 2018
Man håller i Nivaraguas flagga under demonstrationer mot president Ortega
Bildtext Stundentdemonstrationerna mot president Ortega i juli 2018
Bild: EPA / Esteban Biba

Under den sju månader långa konflikten i Nicaragua har över femhundra personer dödats, tusentals har gått under jorden och bara till grannlandet Costa Rica har 40 000 flytt undan våld och terror. Många av flyktingarna är militanta sandinister, som har vänt regeringen ryggen – det är det samma som en dödsdom.

En av dem som är på regeringens svarta lista är Daniel Villalobos.

Första gången jag träffar honom är den 19 april, dagen då två studenter och en polis dödas och konflikten bryter ut.

Tillsammans med ett hundratal andra unga förbereder han sig till försvar mot kravallpoliser som lurar bakom hörnen vid det katolska universitetet UCA.

Detta har hänt

Unga maskerade män posterar framför en vägg med en molotov-cocktail i handen.
Bildtext Aktivisterna förbereder sig till kamp med molotovcocktail och stenar mot kravallpolis den 19 april tilllsammans med hundratals andra unga.
Bild: Erika Brenner

En del samlar sig i små grupper för att planera nästa drag, andra bygger barrikader av stubbar och bildäck, som de tänder på.

Stämningen är uppskruvad. Skräck och vrede lyser i de ungas ögon. Jag lyckas samla några till en gruppbild. En av dem är Villalobos.

Några månader senare springer en ung man upp till mig under en av de otaliga massdemonstrationerna mot regeringen.

- Minns du inte mig? Du fotade oss den 19 april, säger den maskerade unga mannen och presenterar sig som Daniel.

Sandinismen med modersmjölken

Vi avtalar ett möte så Daniel Villalobos kan berätta sin historia. Han berättar att han har varit militant sandinist.

- President Daniel Ortega var min idol i likhet med Carlos Fonseca (en av sandinismens chefsideologer, red. anm.), förklarar den 23-årige ekonomistuderanden.

- Jag har nämligen sandinismen i blodet, fortsätter han.

Daniels farfarsfar hörde till rebellerna som på 1920-talet kämpade för ett nytt Nicaragua tillsammans med Augusto Sandino, den nationella frihetshjälten, som gav namn till sandiniströrelsen. Pappan var ung gerillasoldat under upproret mot diktator Anastasio Somoza. Mamman deltog i alfabetiseringskampanjen under sandinistrevolutionen på 1980-talet.

Ortega förrådde mig, min generation och våra unga röster

Daniel Villalobos

Själv läste Villalobos som barn Fonseca och gick som 12-årig med i ungsandinisternas organisation där han fick ledande ställningar.

Graffiti mot president Ortega i Managua, Nicaragua
Bildtext Graffiti mot president Ortega i Managua
Bild: EPA / Esteban Biba

Förrådde de unga

Samtidigt var det just den ideologiska bakgrunden som gjorde att han började förstå att Ortega, efter att han kom till makten 2007, inte skötte sitt jobb bra.

- Han fifflade med lagar för att kunna bli återvald i det oändliga. Hans styre förvandlade sig till en korrupt familjedynasti.

Sista droppen var när Villalobos vann några stipendier för att studera utomlands, men nekades utresa:

- De sade att jag skulle ”delta i revolutionen”, berättar han.

- Ortega förrådde mig, min generation och våra unga röster, säger han och påpekar att en tredjedel av nicaraguanerna är under 30 år gamla.

En ung demonstrant försöker förhandla med kravallpolis om att komma fram. I bakgrunden ett av otaliga enorma propagandaplakat med president Daniel Ortega och hustrun, vicepresident Rosario Murillo.
Bildtext En ung demonstrant försöker förhandla med kravallpolis om att komma fram. I bakgrunden ett av otaliga enorma propagandaplakat med president Daniel Ortega och hustrun, vicepresident Rosario Murillo.
Bild: Erika Brenner

Gick under jorden

Därför var Daniel Villalobos på plats den 19 april, därför hade han också deltagit i ett par mindre studentprotester mot regeringen, som inledde upproret.

Därför deltog han också i massprotesterna efter den 19 april.

- De trodde att de kunde kuva de missnöjda på ett par dagar men det motsatta hände: De väckte en sovande vulkan, säger han.

Så följde turbulenta månader för den unga aktivisten. Han hörde till de tusentals – främst unga – som barrikaderade vägar och ockuperade universitet varifrån de försvarade sig mot regeringens styrkor.

Fram till årsdagen för den sandinistiska revolutionen den 19 juli, intensifierade regeringen kampen mot oppositionen.

Vid det laget var Villalobos utbränd både fysiskt och psykiskt.

- Det var de bästa månaderna i mitt liv. Vi kämpade för ett nytt Nicaragua. Men samtidigt var det de hårdaste månaderna. Jag tyckte till sist att jag blev en belastning för de andra aktivisterna.

Han lämnade det ockuperade universitetet UNAN endast några få dagar innan regeringsstyrkorna under en våldsam och blodig attack som drev ut studenterna.

Bästa vännen Gerald Vázquez blev dödad under angreppet. Själv gick Villalobos under jorden.

Men han fortsatte delta i demonstrationerna.

- Att vara på gatorna med massorna gav mig energi för att fortsätta kampen..

"De är journalister, inte terrorister" – demonstranter mot förföljelsen av journalister i Nicaragua.
Bildtext En av de sista demonstrationerna mot regeringen i augusti. I september blev de kriminaliserade. Mannen till höger, som har deltagit i de hundratals demonstrationerna, har blivit arresterad sex gånger.
Bild: Yle/ Erika Brenner

Flykt till Costa Rica

Innan vi tar avsked berättar han att han planerar att fly till Costa Rica.

- Genom mina kontakter som jag fortfarande har inom partiet vet jag att jag är svartlistad, berättar han.

Tusentals unga ockuperade universitet i den första fasen av konflikten.
Bildtext Kö vid migrationsmyndigheterna. Alla flyr inte av politiska skäl. En del flyr av ekonomiska orsaker. Under krisen har närmare 400 000 personer blivit arbetslösa.
Bild: Erika Brenner

Genom en dålig whatsapp-förbindelse från Costa Rica berättar han nu om en livsfarlig flykt från Nicaragua.

Om att bo tillsammans med andra nicaraguanska flyktingar och sova på usla madrasser. Om att ha svårigheter att hitta mat för dagen och om att organisera sig med andra för att hjälpa dem som är i störst nöd.

Den lilla mängd pengar han fick med sig har tagit slut och pengarna han tjänar i ett bageri där han jobbar svart en dag i veckan räcker inte långt.

Politisk asyl och arbetstillstånd är svåra att få. Han saknar sina två små barn i Nicaragua och har inte alltid råd att skicka meddelanden och ringa åt dem med Whatsapp.

Dagliga hot

En annan som flytt till Costa Rica är Carlos Mikel Espinoza. Han var inte bara militant inom sandinistpartiet utan jobbade också för dess organ El 19 Digital.

Espinoza, som alltid hade hört till de mera kritiska i rörelsen, sade upp sig när regeringen började med det oproportionerliga våldet.

Men hot och trakasserier från speciellt tidigare kolleger tvingade journalisten i landsflykt.

I dag bloggar och twittrar han från Costa Rica om den nicaraguanska regeringens övergrepp .

Espinoza mottar dagligen hot genom sin blogg. Han anser att hatet mot dem som har arbetat för partiet eller annars varit militanta är speciellt stort.

- Du ingår ett förbund med dem och kommer alltid att ha en pistol mot tinningen. De nöjer sig inte med att du går ner på knä. De vill att du slickar deras stövlar.

- Inte ens här i Costa Rica känner jag mig säker. Många av dem som flytt är tidigare militanta och jag vet inte var de står. De kan vara infiltrerade av regeringen, fortsätter han.

Liksom Daniel Villalobos vill han återvända till Nicaragua.

- Jag deltog inte i konflikten men jag har en moralisk plikt att återvända och kämpa för ett fritt och demokratiskt Nicaragua.

Men så länge Daniel Ortega är vid makten är det livsfarligt för de tidigare militanta sandinisterna att återvända.

Daniel Villalobos heter egentligen något annat men uppträder under annat namn av säkerhetsskäl.

Diskussion om artikeln