Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Innebandyn bryter ny mark när schweiziskt, kvinnligt domarpar dömer herr-VM i Prag: "Målet är alltid att ha de bästa domarna på plan"

Från 2018
Mikko Alakare och Vesa Vilkki dömer VM.
Bildtext Mikko Alakare och Vesa Vilkki dömer VM.
Bild: © Fabian Trees - imagepower.ch

För första gången någonsin kommer två kvinnliga domare att döma herrarnas VM i innebandy. Enligt den mångårige finländske VM-domaren Mikko Alakare är det ingen överraskning. De är högt rankade i sitt hemland där de dömer herrmatcher, de förtjänar sin plats vid VM, säger han.

Alakare har dömt herr-, dam- och junior-VM turneringar under hela 2000-talet och gjorde VM-debut i seniorsammanhang i turneringen 2004, där han bland annat fick döma VM-finalen mellan Sverige och Tjeckien.

Tillsammans med Vesa Vilkki är han också uttagen till årets turnering i Prag mellan den 1 och 9 december.

Med på listan av domare finns också schweiziskorna Corina Wehinger och Sandra Zurbuchen.

– Vad jag förstår är de sitt hemlands högst rankade domarpar, och i Schweiz har de dömt herrmatcher. Jag har också varit på internationella turneringar med bägge, senast på Champions Cup i Seinäjoki, säger Mikko Alakare.

"De bästa domarna ska vara på plan"

Han påminner också om att flera andra grenar haft kvinnliga domare i centrala roller tidigare och exemplifierar bland annat med handbollen och fotbollen.

– Ambitionen inom alla grenar är ändå alltid att ha de bästa domarna på plan och då ska inte könet spela någon roll.

Alakare har själv ett långt förflutet inom fotbollen och påpekar att de nationella förbunden genomför fysiska tester på alla domare innan de föreslås för internationella uppdrag.

– Man tänker inte alltid på det, men domarverksamheten följer också tävlingsidrottens logik. Alla ambitiösa domare vill vara med på toppnivå och få chansen att döma de viktigaste matcherna.

Som ett av Schweiz bästa domarpar är det inte alls otänkbart att Wehinger och Zurbuchen är den duo som skipar rättvisa i en VM-final.

Finland vann VM-guld i Riga 2016.
Bildtext Finland försvarar VM-guldet från Riga 2016.

De idrottsliga resultaten i herrarnas innebandy-VM brukar oftast leda till att finska eller svenska domare inte kommer på fråga.

– Personligen ser jag väldigt mycket fram emot VM. Jag dömde i Tjeckien senast turneringen spelades där. Hallen är fin, det brukar vara fullt hus och allting fungerar bra, berättar Alakare.

Totalt 16 länder gör upp om VM-medaljerna i Prag mellan den 1 och 9 december.

Yle sänder Finlands VM-matcher i tv och på Yle Arenan.

VM-domarna:

Kamil Sojka (CZE)
Tomas Sojka (CZE)
Mikko Alakare (FIN)
Vesa Vilkki (FIN)
Henri Heinola (FIN)
Manu Marttinen (FIN)
Martins Gross (LAT)
Martins Larinovs (LAT)
Glenn Boström (SWE)
Håkan Söderman (SWE)
Thomas Andersson (SWE)
Rickard Wissman (SWE)
Corina Wehinger (SUI)
Sandra Zurbuchen (SUI)

Diskussion om artikeln