Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Forskare: Kronisk stress kan ge dig fettlever - även om du äter hälsosamt

Från 2018
Symbolisk bild av stressad kontorsanställd.

Tidigare kopplades fettlever till riklig alkoholkonsumtion, dåliga levnadsvanor och fetma. Nu visar forskning vid Åbo universitet att även kronisk stress kan höja risken för fettlever.

- Levnadsvanornas betydelse för uppkomsten av fettlever är större än alkoholkonsumtionens. Fetma och en kost som är riklig på fett och socker ökar risken för fettlever, berättar forskare Liisa Ailanen vid Åbo universitet.

Ailinen är diplomingenjör och filosofie magister och disputerade tidigare i november inom farmaci, läkemedelsutveckling och läkemedelsbehandling vid universitetet.

Profilbild på Liisa Ailanen.
Bildtext Forskare Liisa Ailanen.
Bild: Nora Engström / Yle

- Naturligtvis ökar risken också då man dricker mycket alkohol, men det är vanligare att insjukna i fettlever på grund av fetma än alkohol, säger Ailanen.

I värsta fall kan fettlever leda till en inflammation i levern och skrumplever eller levercirros, som är ett mycket allvarligt tillstånd.

Levern har en viktig roll för vår ämnesomsättning

Ailanen disputerade nyligen i hur signalsubstansen neuropeptid y påverkar leverns ämnesomsättning. Neuropeptid y är en signalsubstans, som utsöndras i vår kropp och reglerar flera saker i kroppen.

- Den har många funktioner. Bland annat får den oss att äta och minskar på känslan av ångest. Den har en inverkan på blodtrycksregleringen och utsöndringen av flera hormoner i kroppen, säger Ailanen.

Ölstop på krog
Bildtext Riklig konsumtion av alkohol är inte enda orsaken till fettlever - tvärtom.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Enligt Ailinen är signalsubstansen knepig att forska i på grund av just det att den styr så många funktioner i vår kropp.

- Kroppen utsöndrar en större mängd neuropeptid y då man är stressad. Redan tidigare har man kunnat påvisa att det här orsakar fetma, säger hon.

- Eftersom levern är starkt sammankopplad med kroppens ämnesomsättning så var det naturligt att utreda hur de här hör ihop, fortsätter Ailanen.

Fastslagsbulle
Bildtext Det är viktigt att granska sina levnadsvanor för att minska risken för fettlever.
Bild: Yle/ Arja Lento

Den som äter hälsosamt men lider av kronisk stress kan få fettlever

En person som äter hälsosamt men är kroniskt stressad och har en hög halt av neuropeptid y kan i värsta fall få fettlever. Hur mycket neuropeptid y vi utsöndrar är delvis genetiskt.

Ailanens forskning, som gjordes på försöksdjur, visade att djur som gavs hälsosam mat men som led av stress och hade höga halter av neuropeptid y i kroppen fick fettlever.

Det tyder på att de som har en hög halt av den här signalsubstansen i kroppen också har en större risk för att bli överviktiga och få fettlever.

Ordet "stress" skrivet på en spegel.
Bild: Newscast Online

- Genom att reglera signalsubstansen neuropeptid y kan man hitta sätt att minska på fetma och fettlever och också utveckla mediciner, förklarar Ailanen.

Betyder det alltså att en person som lider av kronisk stress men som äter hälsosamt och inte dricker mycket alkohol kan få fettlever?

- Ja, vår forskning ger sådana indikationer.

Ingen medicin mot fettlever - men en ändring i levnandsvanorna hjälper

En stor mängd neuropeptid y försämrar leverns möjligheter att bearbeta fett och därmed börjar fett bildas på levern.

Det här kan också orsaka diabetes typ 2, eftersom neuropeptid y ser ut att "lagra" energi vilket i långa loppet försämrar ämnesomsättningen av socker i vår kropp.

- Det är viktigt att veta om vi kan påverka de här mekanismerna exempelvis genom våra levnadsvanor. Det är också viktigt med tanke på läkemedelsutvecklingen, säger Ailanen.

Närbild av fötterna på någon som springer på en löpmatta.
Bild: All Over Press

Lyckligtvis kan man minska på fettet i levern genom att ändra på sina levnadsvanor, men enligt Ailanen är det samtidigt viktigt att veta att kronisk stress kan öka riskerna för att drabbas av fettlever.

- För tillfället finns det inga mediciner för fettlever, det enda sättet för oss att förhindra det är att ändra våra levnadsvanor. Jag hoppas att folk förstår att även kronisk stress kan orsaka fett i levern, säger Ailanen.

Diskussion om artikeln