Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Som att ramla ner i kaninhålet" - konspirationsteoretikern finns i oss alla, säger Kent Werne som skrivit en bok på ämnet

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 14:21.
En medelåldersman i svartbågade glasögon ler mot kameran. I bakgrunden syns färgg ranna våningshus.
Bildtext Kent Werne
Bild: Jan-Ake Eriksson

Konspirationstänkande är allt vanligare i samhället, och många anknyter till gamla beprövade fördomar och idéer som fått ny fart på nätet. Men beror det bara på att möjligheterna till konspirationsteorier blivit fler, eller att vi på något vis är väldigt mottagliga för dem?

Facebook befann sig ännu än gång i hetluften efter att en längre artikel i New York Times bland annat beskrivit hur det ledande skiktet - i ett av många försök att styra kritiken mot och kring Facebook - tagit hjälp av diverse olika grupper på nätet.

Bland många andra turer i Facebooks förfaranden, så som de beskrevs i New York Times, fanns en episod där företaget som en del av sin strategi att styra diskussionen om Facebook, försökte rikta strålkastarljuset mot filantropen och miljardären George Soros.

Det här gjordes genom att Facebook, via företaget Definers, kopplade samman Soros med ett antal progressiva grupper som var kritiska till verksamheten hos medie- och teknikjättar som Google och Facebook.

Den ungerskfödda miljardären och filantropen George Soros.
Bildtext George Soros
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Det här gjordes i ett försök att underminera hans ställning som kritiker, och att ansluta honom till andra för att ge sken av att hans mediekritik egentligen var del av en mycket större, planerad agenda - en konspiration.

George Soros är annars också ett populärt mål för grupper i samhället som i varierande grad tror att miljardären på ett eller annat sätt står bakom en organiserad verksamhet som försöker kontrollera skeenden världen över.

Så att han skulle ha en dold agenda även i fråga om Facebook låg förmodligen inte så långt utanför rimlighetens gränser för dem som redan var övertygade.

Allt är en konspiration

Av samtidens många konspirationsteorier är den om Soros planer på kontroll en i mängden.

En av dem som djupdykt i havet av konspirationsteorier är journalisten och författaren Kent Werne som i sin bok "Allt är en konspiration" synar en del av de mest seglivade konspirationsteorierna i sömmarna, både historiskt och i ljuset av de moderna förespråkarna av dem.

När organisationer som Facebook använder sig av sådant här så inser man att konspirationsteorier delvis blivit mainstream

Kent Werne

Konspirationsteorier har enligt Werne fått ny luft under vingarna tack vare lättillgängliga plattformar på nätet, i synnerhet forum och sociala medier som exempelvis Reddit, Twitter och Facebook.

De ger möjligheten för alternativa idéer att få ökad bekräftelse och att basuneras ut med större volym - man uppfattar det som att ens idé har betydligt bredare stöd än det egentligen har.

- När organisationer som Facebook använder sig av sådant här så inser man att konspirationsteorier delvis blivit mainstream, säger Werne. Företaget märker att väldigt många människor tror på den här sortens konspirationsteorier och då ser man en möjlighet att använda sig av det för att rädda sitt eget skinn.

Skuggregeringar, rymdödlor och dolda agendor

Så vad är en konspirationsteori egentligen?

- Det är en teori om en hemlig sammansvärjning med ett ondskefullt eller illvilligt uppsåt som man antar ligger bakom en händelse eller ett fenomen eller som till och med styr hela världen, säger Werne. Och den här teorin avvisar i regel den officiella eller etablerade bilden av vad som har hänt - det är en alternativ teori som bygger på alternativ information och den är som oftast byggd på en lös grund, vad gäller vetenskapligt eller journalistiskt perspektiv.

Det är en teori om en hemlig sammansvärjning med ett ondskefullt eller illvilligt uppsåt

Tanken om att vi är styrda, att det finns onda krafter som vill oss något, är centralt. Och Werne har en känsla av att konspirationsteorierna blir fler och fler, medan de tar till gamla, kända berättelser som grund.

- Det uppstår konspirationsteorier hela tiden. Varje gång det inträffar ett terrordåd eller en masskjutning eller en händelse som skapar uppmärksamhet, så kommer en eller flera konspirationsteorier kring den händelsen. Men de flesta anspelar på tidigare konspirationsteorier, särskilt när man ska peka ut de skyldiga bakom.

Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund.
Bildtext Illuminati ser allt, hela tiden. Förmodligen dig också precis just nu när du läser detta.
Bild: Mostphotos/Roman Budnikov

Werne berättar att man gärna pekar ut verkliga eller fiktiva hemlighetsfulla grupper som Bilderberggruppen eller Illuminati, eller individer som George Soros.

De är redan etablerade och delvis förankrade i folks sinnen. Eftersom det redan finns en föreställning om att allt hänger ihop och är styrt, så tolkas nya händelser som en del av den här styrda verkligheten.

En liten ödla på ett fönsterbräde av sten.
Bildtext Detta kan vara en framtida statsminister, beroende på vem du frågar.
Bild: Zara Hjelmstedt

Vi associerar vanligtvis konspirationsteorier med galna idéer som att utomjordingar eller en hemlig polis försöker kontrollera våra hjärnor, eller att det hemliga sällskapet Illuminati samlar mäktiga människor och styr världen från skuggorna eller att ödlor har infiltrerat mänskligheten och går bland oss i människohamn.

Verkligheten är dock som alltid lite mera komplicerad än så.

- Alla konspirationsteorier är inte skogstokiga och galna, eller orimliga, menar Werne. Det finns teorier kring exempelvis Kennedymordet som är mera trovärdiga än att världen styrs av rymdödlor eller att jorden är platt. Det finns en gradskillnad mellan teorier.

Konspirationsteoretiker är vi allihopa

Men medan många av oss skrattar åt tanken på att vi själva skulle falla för den här sortens tänkande, så ligger själva tankestrukturen som utgör ramen för konspirationsteorier inte så långt från oss.

- Egentligen kan vem som helst bli en konspirationsteoretiker eller fastna för en konspirationsteori, säger Werne. Det finns mycket i vår hjärna som rimmar väl med de här idéerna. Vi har en tendens att se mönster till och med där det inte finns meningsfulla mönster. Sen tenderar vi människor att se medvetna krafter bakom saker som kanske är slump eller ett misstag.

Men, menar Werne, det finns också saker i vårt samhälle som göder konspirationsteorierna. Maktmissbruk och verkliga konspirationer som avslöjats ger en god grund för det här. Och tillvarons allmänt kaotiska och häftiga natur kan ofta skapa känsla av osäkerhet och otrygghet som konspirationsteorierna sedan ger någon form av struktur på och kontroll över.

Vi har en tendens att se mönster till och med där det inte finns meningsfulla mönster

Sökandet efter system, förklaringar på varför samhället är som det är och någon att skylla det på är drag vi alla har. Så även oviljan att lyssna på nyanser, andra idéer som rimmar illa med vår världsbild, och tendensen att försöka svartmåla alternativ.

- Många beskriver det som att ramla ner i kaninhålet, berättar Werne. Det kanske börjar med någon artikel eller bok eller en video på YouTube som vrider perspektivet som gör att man plötsligt tycker sig förstå saker på ett annat sätt. Och när man väl är nere i hålet är det svårt att ta sig ur igen, det finns studier som visar att de som hamnat där ofta stannar där, eftersom det man tar till sig sedan bekräftar ens världsbild och man avvisar allt annat.

En liten idé kan få oanade konsekvenser

Vem som helst kan egentligen fastna för en konspirationsteori, kanske utan att inse det. Och bland idéer som kan tyckas harmlösa eller galna, så kan det frodas sånt som kan bli ett större problem för samhället.

- Konspirationsteorier kring vaccin och klimatförändringar får ju effekten att man bojkottar vaccin eller man slutar vaccinera sina barn, och struntar i råd som gäller klimatanpassning och motarbetar politiska initiativ för att minska växthusgaser, säger Werne.

Vy över industrianläggningar i Sköldvik
Bildtext Klimatets väl och ve är föremål för mycket debatt, även från mera konspiratoriskt håll.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Han menar också att själva tanken på att världen styrs av dolda makter som använder politikerna som marionetter, kan leda till att demokratiska principer urholkas och får folk att sluta rösta eller engagera sig politiskt eftersom "det ändå inte är någon idé".

Även terrorister och mördare har tagit inspiration av konspirationsteorier. Werne nämner attentatsmännen bakom brevbomberna mot Soros och figurer i det amerikanska demokratiska partiet, ochattacken mot en synagoga i Pittsburgh som färska exempel.

- Robert Bowers var övertygad antisemit och trodde att världen styrs av en hemlig, judisk världsregering, säger Werne. Och det är en idé som går tillbaka till gammal, tidig antisemitism.

Foliehatt mot konspirationer, någon?

Så, som vanligt uppstår då frågan - kan man göra något för att skydda sig?

- Man ska passa sig för att svälja information rakt av, säger Werne. Om man fastnar i den här världen så har man ju avvisat och ifrågasatt den etablerade kunskapen. Men man bör ju tänka på att man även måste ifrågasätta den alternativa informationen och slutsatserna i den. Alltså ifrågasätta även det som bekräftar det man redan tror på. Det här är väldigt svårt, men det är något som alla bör försöka träna på.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln