Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter takraset i Harjurinteen koulu i Lovisa: Nu granskas alla innertak i staden

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 10:36.
Rasat tak
Bildtext Stora mängder isoleringsmaterial föll ner när taket rasade.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Huruvida det är frågan om fel i planeringen, i byggandet eller i båda torde klarna i rivningsskedet. Alla innertak i stadens byggnader kommer nu att granskas.

Orsaken till att kring 60 kvadratmeter av innertaket i skolan Harjurinteen koulu i Lovisa rasade natten till tisdagen 20.11 har ännu inte fastställts, berättar Lovisa stads lokalchef Antti Kinnunen.

– I rivningsskedet torde det klarna om det är frågan om fel i planeringen, i byggandet eller i båda. Informationen kommer att påverka hur det nya innertaket förverkligas.

Rasat tak
Bildtext Plattor lossnade från taket.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Enligt en uppgift finns motsvarande takkonstruktioner endast i skolans matsal och i korridorer som ansluter till matsalen. Kinnunen menar ändå att staden ska granska alla innertak i skolan.

Eftersom det här var den tredje gången på kort tid som en finländsk skolas innertak rasat in, anser Kinnunen, bör granskningen verkligen tas på allvar.

– Vi bör granska innertaken i alla stadens byggnader och försäkra oss om att de är trygga.

isoleringsmaterial ligger på golvet
Bildtext Som tur var ägde olyckan rum på natten när skolan var tom.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Staden kommer också, säger Kinnunen, att gå igenom de pågående skolbyggenas byggplaner en extra gång och fortsätta att övervaka byggena noggrant.

Byggandet av Lovisanejdens högstadium och det tvåspråkiga skolcentret i Forsby övervakas av Polartek Oy.

Byggbolaget bygger om taket

Byggbolaget Skanska, som har byggt den nyare delen av Harjurinteen koulu, har meddelat att det tar på sig ansvaret för det rasade innertaket.

Skanska Talonrakennus Oy kommer att riva taket och bygga ett nytt i enlighet med en reparationsplan.

Lovisa stads byggnadstillsyn kommer att övervaka rivningen, dokumentera åtgärderna samt rapportera till olycksutredningscentralen och miljöministeriets avdelning för byggande.

Stolar och bord i matsalen är staplade på varandra. Isoleringsmaterial på golvet och på borden.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Olycksutredningscentralen har tillsvidare inte beslutat om att starta en egen utredning.

Tidtabellen för rivning och reparationer av Harjurinteen koulu klarnar inom ungefär en vecka. Skolans matsal och gymnastiksal kommer hur som helst att vara stängda fram till jul.

Skolan är nu en byggarbetsplats, vilket betyder att rätten att röra sig i huset av säkerhetsskäl är tillåtet endast för dem som jobbar med bygget.

Diskussion om artikeln