Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historiskt steg inom Försvarsmakten: Nu får flygvapnet sin första kvinnliga kommendör

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 19:28.
En kvinna i militärisk löjtnantklädsel.
Bildtext Inka Niskanen börjar efter årsskiftet arbeta som kommendör på jaktplansdivisionem.
Bild: Försvarsmakten /

Kvinnor bryter mark på topposter inom Försvarsmakten. Överstelöjtnant Inka Niskanen börjar efter årsskiftet arbeta som divisionschef vid Karelens flygflottilj.

Niskanen blir kommendör för flottiljens 31 jaktflygdivision, med huvudbas i Rissala i Siilinjärvi i Norra Savolax.

Inka Niskanen verkar för tillfället som lärare inom luftkrigföring på Försvarshögskolan i Helsingfors.

Befordring i juni

Inka Niskanen tar över efter överstelöjtnant Tomi Böhm. Han börjar arbeta som avdelningsstabsofficer på planeringsavdelningen på flygvapnets stab.

Niskanen befordrades till överstelöjtnant i juni. Överstelöjtnant är den sjätte högsta graden inom armén och flygvapnet.

Divisionens personalstyrka är 50-100 personer och det finns 20-25 flygplan, beroende på tillfället. Kommendör för hela Karelens flygflottilj är överste Timo Herranen.

Varken flygvapnet eller Försvarshögskolan har ännu publicerat nyheten som Savon Sanomat rapporterade om redan igår. Nyheten har däremot bekräftats av Yle.

Hornetutbildad överstelöjtnant

Enligt Karelens flygflottilj har Niskanen tjänat där sedan 2001. Följande år började hon utbildningen till Hornetflygare. Hon är den första och enda finska kvinnan som har utbildats att flyga Hornet.

44-åriga Niskanen är också i ett internationellt perspektiv en av de första kvinnor som utbildats till stridsflygare, enligt Savon Sanomat.

Artikeln är en fri översättning av Yle Uutisets artikel Historiallinen nimitys: Ilmavoimat nimitti naisen ensimmäistä kertaa hävittäjälentolaivueen komentajaksi av Markku Malinen.

Diskussion om artikeln