Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetskraftsinvandring delar partierna - Henriksson: "Kom till Österbotten och jobba, från hela Finland, Europa och världen!"

Från 2018
Uppdaterad 21.11.2018 19:47.
EK:s valdebatt 21.11.2018
Bild: Lehtikuva

De flesta partier vill öka arbetskraftsinvandringen, men de är långt ifrån överens om hur man ska göra det. Ledarna för nio riksdagspartier drabbade idag samman i Finlands näringsliv EK:s valdebatt. Åtminstone en sak klarnade: Sannfinländarna har inget i nästa regering att göra.

Den dystra befolkningsutvecklingen präglade Finlands näringsliv EK:s valdebatt på onsdagen. De flesta partiledare var överens om att det behövs såväl fler barn som invandrare för att ekvationen ska gå ihop.

Både Samlingspartiet och Centern lovar nu en reform av familjeledigheterna under nästa valperiod.

- En bra familjeledighetsreform kostar 200 miljoner och det har vi råd med, sa Juha Sipilä (C) som under den här regeringsperioden ansett att en reform av familjeledigheterna måste vara kostnadsneutral.

Han ville ändå inte svara direkt på om en reform av familjeledigheterna kan förkorta de vårdledigheter som idag nästan uteslutande utnyttjas av kvinnor.

Juha Sipilä.
Bildtext Juha Sipilä (C).
Bild: Lehtikuva

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah vill ge familjerna tusen euro för varje nyfött barn.

- När ett barn föds måste man skaffa en massa saker. En extra tusenlapp vore en välkomstpresent för alla, sa Essayah.

SDP vill ha kvar behovsprövningen av utländsk arbetskraft

Partiledarna var långt ifrån eniga om hur Finland ska locka till sig utbildad arbetskraft från andra länder.

SFP:s Anna-Maja Henriksson talade varmt för hembygden och behovet av att slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft.

- Kom till Österbotten och jobba! Kom från hela Finland, Europa och världen, vi behöver er oavsett modersmål. Det är företagarna som vet bäst vem som behövs i deras företag, sa Henriksson.

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson (SFP).
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Blå framtid går inte med på att slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft. Enligt SDP:s Antti Rinne bör man först se till att långtidsarbetslösa finländare får jobb.

- Vi behöver få tillbaka alla som kan jobba in i arbetslivet, sa Rinne.

Rinne ansåg ändå att Finland genom till exempel skattepolitik bör locka utländska arbetstagare. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho anser däremot att arbetskraftsinvandring bara gör ont värre.

- Varför ska vi gräva ner oss ännu djupare genom att importera problem? Om vi inte hittar människor som vill ha till exempel städ- eller diskjobb bland fem miljoner finländare är det fel på lönerna, sa Halla-aho.

Jussi Halla-aho.
Bildtext Jussi Halla-aho (Sannf).
Bild: Lehtikuva

Få vill sitta i regering med Sannfinländarna

När partiledarna fick frågan om de är beredda att sitta i samma regering som Sannfinländarna svarade Samlingspartiets Petteri Orpo, Socialdemokraternas Antti Rinne och SFP:s Anna-Maja Henriksson klart nej.

- År 2017 fattade vi beslutet att vi inte kan sitta i samma regering som Sannfinländarna. Jag har inte sett att de har ändrat sig sedan dess, sa Orpo.

Juha Sipilä var däremot noga med att inte utesluta ett regeringssamarbete med någon.

- Jag ser det inte som ett sannolikt samarbete. Men jag anser att det är farligt att i det här skedet utesluta ett enskilt parti, sa Sipilä.

Vänsterförbundets Li Andersson gjorde klart att sakfrågorna sannolikt gör att man inte kan sitta i samma regering som Sannfinländarna men kritiserade själva diskussionen som ställer ett parti mot de andra.

- När vi i vänstern avgör om vi kan bilda regering med någon är det sakfrågorna som avgör, sa Andersson.

Li Andersson.
Bildtext Li Andersson (V).
Bild: Lehtikuva

Enligt Andersson visar det svenska exemplet att det bara gör skada när man demoniserar ett enskilt parti. Jussi Halla-ahos (Sannf) kommentar visade att han själv njöt av diskussionen.

- Det är intressant att partierna betonar att invandring bara är en liten fråga i politiken. Samtidigt gör de just den frågan så stor att den förhindrar regeringssamarbete, sa Halla-aho.

Partiledarna lovar promenera och äta upp sin mat

Partiledarna gav också personliga klimatlöften.

- Jag har lovat att min familj ska vara koldioxidneutral år 2020 och vidtagit de åtgärder som behövs, sa Juha Sipilä (C).

- Jag har slutat äta kött och använder kollektivtrafik, sa Li Andersson (V).

- Jag använder kollektivtrafiken och överraskning, överraskning så går jag mycket, sa den tidigare världsmästaren i gång Sari Essayah (KD).

Sari Essayah.
Bildtext Sari Essayah (KD).
Bild: Lehtikuva

Liksom Antti Rinne lovade hon också äta upp sin mat. För andra var det svårare att komma på några miljölöften.

- Jag älskar att äta kött och anser att privatbilism är en mänsklig rättighet. Nå, jag ska försöka hitta ett klimatkompenserat öl, lovade Sampo Terho (Blå).