Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskarna frustrerade över sina tröga politiker - “Det är inte folket som har valt fel, utan det är politikerna som vill ha ett annat valresultat”

Från 2018
En stor valreklam med Annie Lööf sätts upp.
Bildtext Centerledaren Annie Lööf ska idag rapportera till talmannen Andreas Norlén hur det går med regeringssonderingarna.
Bild: EPA

Svenskarna börjar tappa tålamodet med den långsamma regeringsbildningen och förtroendet för politikerna sjunker rejält. Vi har frågat fem svenskar vad de anser om den politiska stenknuten.

Centerledaren Annie Lööf ska i dag rapportera till talmannen Andreas Norlén hur det går med regeringssonderingarna. Lööf fick uppdraget förra veckan, efter att riksdagen hade röstat nej till Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister.

Det är möjligt att Lööf får tilläggstid för att fortsätta sonderingarna.

Nu har de hängt upp sig på Sverigedemokraterna och att de inte kan regera med dem, men det är ingen som har begärt det heller

Lööf har sagt att hon vill ha en blocköverskridande regering och att hon ska börja med att diskutera sakfrågor, och inte vem som ska bli statsminister. Hon sa också att hennes primära mål inte är att själv bli statsminister.

Det är över två månader sedan valet och arbetet för att få ihop en regering går väldigt långsamt. Många tror att Sverige får en ny regering först nästa år och att det kanske behövs ett extraval.

Vi har frågat fem svenskar vad de anser om det låsta läget i rikspolitiken.

1. Gun Nybratt, pensionär, Göteborg:

Jag tycker det är alldeles för mycket fokus på Sverigedemokraterna. För de är ju ändå med och fattar beslut i olika frågor. Man undrar om det är något annat spel bakom, det är mycket märkligt att man inte kan samsas om en regering.

Jag tycker Ulf Kristersson hade varit en bra statsminister, men vi ska inte gå tillbaka till Stefan Löfven i alla fall. Jag tycker Annie Lööf har gjort bort sig något kopiöst. Så beter man sig inte, tycker jag. Annie Lööf har spelat bort sina kort helt och hållet.

Gun Nybratt.
Bild: Frida Lönnroos

Jag tror att hon har en dold agenda, att hon vill profilera sig. Man kan inte först rösta bort en statsminister, sedan rösta fram en och sedan rösta bort honom också. Det känns väldigt konstigt.

Förtroendet för politikerna kan nog inte vara sämre än i dag. Jag tycker det här är otroligt dåligt, så här får det inte gå till. Vi får se vad som kommer ut av det, men förtroendet är i botten.

2. Karin Metell Cueva, tjänsteman, Stockholm:

Jag tycker att det är jättetråkigt att det tar så länge att få ihop en regering. Jag börjar tröttna nu. Politikerna har nog inte riktigt sett allvaret i situationen, de måste nog kompromissa lite mera.

Karin Metell Cueva.
Bild: Frida Lönnroos

Det skulle vara bra med en bred blocköverskridande regering där man kommer överens om de stora frågorna. De måste själva komma överens om vilka partier som ska sitta med.

Jag skulle jättegärna se en kvinnlig statsminister, det är dags för det i Sverige. Jag säger inga namn, men det finns många bra kvinnliga politiker i Sverige.

3. Nils Modéer, studerande, Stockholm:

Helst önskar jag att blockpolitiken bryts upp. Det hade varit kul med lite förändring i politiken. Jag tror att det behövs att antingen Centern eller Liberalerna bryter sig loss från blocket, annars går vi mot ett nyval.

Partierna låste fast sig i sina positioner innan valet. Ingen vill vara den första som bryter sig loss från blocket, för då vet de att de tappar i opinionen. Det är huvudanledningen till att det inte händer någonting.

Nils Modéer.
Bild: Frida Lönnroos

Oberoende av vem man röstade på, så tänker nog alla att man i någon mån tappar förtroendet för politikerna.

Som det ser ut just nu så kan det faktiskt bli ett nyval, men det trodde jag inte för en vecka sedan. Det svänger väldigt snabbt. Men jag tror att Alliansen är körd, de håller på att gräva sitt hål djupare.

4. Joy Osadolor, företagare, Sundsvall:

Jag tycker det går jättelångsamt, jag skulle redan ha löst det. Jag tycker att det borde bli nyval, eftersom partiledarna inte kan komma överens.

Joy Osadolor.
Bild: Frida Lönnroos

Folk får rösta igen och rösta för vad de tycker. Jag skulle gärna ha haft en Alliansregering, men som det ser ut nu, så lyckas det inte.

Det är svårt att säga vem som kan bli statsminister. Jag tycker att Annie Lööf skulle vara bra och det är synd att hon inte vill. Jag hoppas att hon lyckas, men det är svårt.

5. Johan Olsson, pensionär, Stockholm:

Det är inte folket som har valt fel, utan det är politikerna som vill ha ett annat valresultat. Det är politikerna själva som har ställt till det, deras arbete är att skapa en regering och det har de inte lyckats med. Så enkelt är det.

Nu har de hängt upp sig på Sverigedemokraterna och att de inte kan regera med dem, men det är ingen som har begärt det heller. Det är ganska hopplöst.

Det blir mindre tillit till politikerna om man håller på så här, men jag vet inte om någon litade på dem innan heller. Men inte blir det bättre.

Johan Olsson
Bild: Frida Lönnroos

Jag tycker att det skulle vara kul med en kvinnlig statsminister, men just Annie Lööf tror jag inte kommer att klara av det. Hon har för litet stöd. Skulle hon mot all förmodan få skapa en regering, så tror jag inte den håller speciellt länge.

Jag tror inte att det blir ett extraval. Eftersom politikerna har grävt ner sig så djupt i skyttegravarna, så måste det få ta tid att skapa en ny regering. Det hinner bli ett nytt år innan det blir en ny regering.

Folk måste få glömma det politikerna har lovat. Det måste provas olika regeringsalternativ tills man förstår att det går inte om inte någon bryter sitt löfte.

Det är en mycket ovanlig situation. Det är spännande.

Diskussion om artikeln