Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien torterar fängslade kvinnosakskämpar enligt Amnesty och Human Rights Watch

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 06:20.
Mohammad bin Salman på besök i Vita huset i mars 2018.
Bildtext Saudiarabien har skärpt tagen mot människorättsaktivister och regimkritiker samtidigt som kronprins Mohammed bin Salman har befäst sitt grepp om makten med stöd från USA:s president Donald Trump
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Saudiarabien torterar och utsätter kvinnliga människorättsaktivister för sexuella övergrepp - det hävdar både Amnesty International och Human Rights Watch.

Amnesty International säger i en ny rapport att kvinnliga aktivister sedan maj i år, piskas, misshandlas och torteras bland annat i elektriska stolar.

De har också utsatts för sexuella övergrepp och har mot sin vilja tvingats krama och kyssa väktare.

Intervjuade dissidenter har uppvisat klara spår av tortyr och en av dem försökte upprepade gånger begå självmord i fängelset, uppger Amnesty.

- I ett rapporterat fall tvingades en aktivist hänga från taket, medan en annan fängslad kvinna upprepade gånger utsattes för sexuella övergrepp av manliga vakter som bar ansiktsmasker på si, uppger Amnesty.

En del av offren kunde inte gå, de skakade okontrollerbart och de hade skråmor och ärr över hela kroppen.

Saudisk kvinna i bil. Kvinnor i Saudiarabien år börja köra bil
Bildtext Flera manliga och kvinnliga människorättsaktivister greps i maj, några veckor innan kvinnor fick rätt att köra bil
Bild: AFP

Human Rights Watch uppger samtidigt att minst tre kvinnliga aktivister som greps i maj, har utsatts för tortyr.

Kvinnorna bar uppenbara spår av tortyr i fängelset, där de hade utsatts för elektriska shocker, piskrapp och misshandel.

Organisationerna vill inte namnge offren eftersom man befarar repressalier mot dem eller deras anhöriga. De vill inte heller avslöja hur de har fått uppgifterna om tortyr.

Flera aktivister greps i maj och hålls fortfarande fängslade i fängelset Dhahban i Jedda, misstänkta för samröre med utländska makter.

Alla som fängslades några veckor innan kvinnor i somras fick rätt att köra bil, riskerar dödsstraff om de får fällande domar.

Saudierna förnekar

Saudiarabien avvisar anklagelserna och hävdar att ingen tortyr tillåts i fängelser.

- Kungadömet Saudiarabiens rättssystem tillåter inte tortyr, försäkrar saudierna för tv-kanalen CNN.

- Alla rannsakningsfångar, oavsett om de är män eller kvinnor genomgår en utredningsprocess där man inte förlitar sig på fysisk, sexuell eller psykologisk tortyr, försäkrar Saudiarabien i uttalandet.

Det är ett skrattretande påstående anser bägge människorättsorganisationer, eftersom det finns mängder av bevis på att Saudiarabien genom åren har torterat både fängslade islamister och liberala människorättsaktivister.

Omvärlden förskräcktes senast av det brutala styckmordet på den kritiska journalisten Jamal Khashoggi, som mördades och försvann på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Det brutala styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi upprör omvärlden
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

Reagerar ilsket på kritik

Saudiarabien har medgett mordet och har hotat flera av sina egna agenter med dödsstraff, trots att mordet med högsta sannolikhet beordrades av den blivande kungen, kronprins Mohammed bin Salman, enligt västerländska underrättelseorganisationer.

- Dessa upprörande rapporter om tortyr och sexuella övergrepp avslöjar nya skandalösa människorättsbrott bara några veckor efter det hänsynslösa mordet på Jamal Khashoggi, säger lynn Maalouf vid Amnesty International.

Saudiarabien har reagerat ilsket på all kritik mot landets människorättsförhållanden, bland annat mot Kanada vars ambassadör slängdes ut nyligen då han oroade sig för fängslade kvinnliga och manliga människorättsaktivister

Flera tusen saudiarabiska studenter i Kanada kallades hem och saudierna bestraffade också Kanada ekonomiskt med att ställa in planerade gemensamma projekt.

Diskussion om artikeln