Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Äntligen regn över kaliforniska skogsbränder – det ger både glädje och sorg

Från 2018
Nattlig bild av tältby på en parkeringsplats i Chico efter kaliforniska skogbranden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det första regnet på flera månader faller over Kalifornien. Det gör läget i de eldhärjade områdena lättare, men också svårare.

Regnet under onsdagen hjälpte till att dämpa de bränder som fortfarande pågår. Stormen har hjälpt till att lösa upp rökmolnen och göra luften lättare och mindre farlig att andas.

Regnet väntas tillta under torsdagen.

Tusentals hem har brunnit ner. Många invånare har flytt hemorten med risk för sina liv.

Evakuerade lider av regnet

För de evakuerade är regnet ingen god nyhet. Det är fullt i nödinkvarteringar i skolor och härbärgen. Många bor i tältbyar på parkeringsplatser runtom i norra Kalifornien.

Regndroppar på ett fönster med ett palm i bakgrunden.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

De har lämnat sina hem utan några tillhörigheter. Räddningsarbetare går runt och erbjuder donerade kläder och wc-pappersrullar. Nu blir allt vått och kallt.

Räddningsarbetet blir svårare

De amerikanska medierna bedömer att den elva dagar långa branden fortsätter minst lika länge till.

Informatören Rick Carhart från Kaliforniens räddningstjänst förklarar för nyhetsbyrån AP att regnet är ett tveeggat svärd.

Det blir fuktigare i markerna och elden får svårare att sprida sig.

Efterlämnad rullstol i regn framför brandruiner i Paradise, Kalifornien
Bild: AFP / Lehtikuva

Men regnet försvårar räddnings- och släckningsarbetet i bergssluttningarna. Markytan är förstörd av elden.

Kommer det mycket regn finns risk för både översvämningar och lerras längs med sluttningarna.

Sökandet efter döda försvåras

Det långsamma arbetet med att gå igenom husgrunderna på jakt efter avlidna eller ens deras DNA försvåras enligt Carhart. Nu har patrullerna kunnat leta igenom bråtet i de förstörda hemmen, men också kunnat sila askan i jakt på dna-fynd.

Myndigheter förbereder sig för regn i Kalifornien
Bildtext Myndigheter förbereder sig för regn.
Bild: EPA/CAL FIRE BUTTE COUNTY / HANDOUT

Om det kommer mycket regn förvandlas sand och aska till en tjock lervälling som stelnar när det blir torrt igen. Det försvårar röjningen och det fortsatta sökandet efter försvunna och avlidna.

Kaos på listor över saknade

Fortfarande saknas upp till 800 mänskor efter de omfattande bränderna. En del är i tryggt förvar i något av skyddshemmen, men oregistrerade. Andra har gett sig i väg på egen hand till tryggare platser.

Registreringen av överlevande och saknade är också full av fel och byråkratiska oklarheter. USA gör folkräkningar bara vart tionde år och den senaste gjordes år 2010.

Ingen tycks med säkerhet kunna säga hur många som har bott i de branddrabbade områdena. Därför vet man inte heller exakt hur många som saknas och ska letas efter.

Mer än 80 bekräftade döda

Amerikanska medier berättar om lyckliga mänskor som har fått kontakt med någon de letar efter, till exempel via anslagstavlorna. Men också dödsbuden är många.

Kalifornisk brandman med lång slang närmar sig brinnande hus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Torsdagen firas som Thanksgiving-högtid i USA. De evakuerade bostadslösa brandoffren har inte så mycket att vara tacksamma för, annat än att de är i livet.

Tillsvidare har man bekräftat drygt 80 döda i norra Kaliforniens bränder. Siffran har stigit långsamt de senaste dagarna.

Källor: AFP, CNN, ABC, New York Times

Diskussion om artikeln