Benjamin Källman måste vässa psyket i tuffa skotska mentaliteten: ”Mer accepterat att sakna talang än vilja”
Den skotska kulturen är att ge allt eller bli utanför, säger Benjamin Källman. Den Ekenäsbördiga anfallaren har genast krigat till sig lagkompisarnas respekt i Dundee. I Sportmagasinet pratar Källman om de mentala utmaningarna under första utlandsvistelsen, den passande end-to-end-fotbollen och ovilligheten att återvända till Finland.
Dundee FC möter St. Mirren på hemmaplan. Det blir en ensidig uppvisning. Värdarna dominerar från början till slut och vinner med 6–0, efter bland annat ett hattrick av Benjamin Källman.
Dessvärre sker följande inte på Dens Park, utan på tv-rutan i en 20-årig finländares vardagsrum i Dundee.
Dundee FC kan i dagsläget endast drömma om dylika siffror och Källman om en liknande målkavalkad. Slutsiffrorna i Fifas konsolspel speglar mer färdigheterna hos Sportmagasinets redaktör vars färskaste erfarenhet från spelet är ur VM 1998-versionen.
En vecka in i den turneringen – och en dag efter att hans nuvarande hemland Skottland tog sin senaste VM-poäng efter 1–1 mot Norge – föddes ett av Finlands för tillfället hetaste offensiva fotbollslöften.
”Oftast blir det att spela Playstation eller vara med kompisar efter träningarna. Ibland kan det gå att man inte riktigt hittar sin väg och har hemlängtan och blir utanför kretsarna i laget, men jag har fått mycket kompisar och kommit in jättebra. Att jag fått speltid hjälper förstås också, att man inte blir helt utfryst när man en gång tar chansen och flyttar.”
Benjamin Källman inledde för några månader sedan sin karriär som utlandsproffs i ett lag som harvar på i botten av skotska ligan. Å andra sidan har han genast uppnått en startplats och njuter av en oerhört viktig förmån alla anfallsynglingar i en ny miljö verkligen inte har tillgång till: regelbunden speltid.
Kräftgången svider mindre när man känner att den personliga utvecklingen går framåt.
– Såklart har det varit lite jobbigt. Men när vi går igenom såna här hårda tider måste jag också säga att det är otroligt viktigt att du inte kommer hem och grubblar över det, säger Källman.
– Det är bra att kunna glömma fotbollen i vardagen och njuta av livet man har utanför. Om du fastnar i negativiteten kan det bli väldigt svårt att komma loss från motgångar.
”Måste bara bita ihop”
Fotbollsproffs har mycket fritid. I situationen såväl laget som spelaren i dag befinner sig i kunde de ensamma timmarna enkelt fyllas med mörka tankar.
Dundee har förlorat elva av tretton ligamatcher denna säsong. Dessutom har Källman åkt på en knäskada som håller honom borta i några veckor.
Han betonar samtidigt vikten av att försöka hålla humöret uppe och hitta en guldkant även i misären.
– Utmaningar och hårda tider är ju det som får en att växa som person. Man måste bara bita ihop och ta sig igenom det och försöka se positivt framåt. När man får det svängt känns det sen ännu bättre.
Är det inte svårt att tänka positivt när det kommer förlust efter förlust efter förlust?
– Man skulle tro det jo, och efter matcher som gått dåligt har man nog lite svårt att sova. Man tänker att inte igen. Ibland känns det som om det egentligen aldrig skulle gå framåt. Men det är livet som fotbollsspelare, man har inte andra val än att tänka positivt.
Källman gjorde 16 mål (8 i ligan, 8 i cupen) på 27 matcher för Inter i år innan flytten till Skottland i augusti. I ligan blev saldot sammanlagt 19 fullträffar på 73 matcher sedan debuten 2016.
Han hann också slutföra sina gymnasiestudier och blev student från Katedralskolan i Åbo på våren. Nu är han fotbollsproffs på heltid.
Psykologi var Benjamin Källmans favoritämne i gymnasiet och han lägger också mycket fokus på den mentala sidan inom fotbollen.
– Det är egentligen det viktigaste. Speciellt då du kommer som utlänning till ett nytt lag. Fastän du får speltid direkt så har du mycket respekt att kämpa till dig, skildrar Källman vardagen på träningsplanen.
– Den här skotska kulturen är att ge allting eller bli utanför. Det är 110 procent på varje träning och du måste vara mentalt med. Det accepteras mer att du saknar talang än att du saknar vilja. Viljan går före allting.
Överraskad av omedelbara ansvaret
Källman bevisade genast sig värd lagkamraternas respekt. Andra dagen i Skottland hoppade han in och spelade en halvlek i cupen mot Ayr United och följande vecka blev det fulla 90 minuter i ligan mot St. Johnstone.
– Man kan säga att jag fick lite av en gratis biljett in. Ännu har jag ingen historia om att hamna kriga mig in alltför mycket. Jag gick ganska rakt in och egentligen gick det lite för snabbt, man var lite sådär att ”hej, vänta nu lite!”, säger Källman vars anpassning underlättades av en väldrillad fysik.
– Jag blev småförvånad när jag såg mig runt i omklädningsrummet och märkte att inte är dom andra nu så mycket större eller ser så mycket starkare ut. Men direkt jag gick in på träningsplanen märkte jag att ajaa, man går mycket hårdare in i situationerna. Det är mentaliteten som är den största skillnaden.
Benjamin Källman öppnade sitt målkonto i Dundee FC-tröjan hemma mot Motherwell i sin tredje match i klubben den 1 september. Han har medverkat i startelvan i nio av de elva matcher till vilka han varit tillgänglig och bytts in i de två resterande.
Benjamin Källman konstaterade i Yle Sportens intervju våren 2017 att han måste bli en elakare anfallare. Fysiken höll redan då en för åldern utomordentlig nivå – Timo Furuholm undrade blanda annat om den unga anfallskollegan burit omkring på kossor i Ekenäs – men attityden behövde vässning.
Där har den skoningslösa skotska fotbollsvardagen hjälpt.
– Man får det från det dagliga, det finns ingenting som heter ”bra försök”. Du får ingen hjälp från en annan anfallare som försöker ta din plats. Det är kanske lite för snällt i Finland.
– Såklart är det också bra med stöd från andra spelare, men kulturen är annorlunda här. Konkurrensen är mycket hårdare och du är faktiskt tvungen att kriga för att få spela. Man lär sig att inte ge något gratis. Det låter ju illa, men världen är sån.
Ingen tid att pusta ut på skotska planer
Den stereotypa bilden av skotsk dödgrävarfotboll med betoning enbart på fysik, vilja och långa bollar stämmer inte in på framför allt toppklubbar som Celtic och Rangers, men delvis lever de gamla anorna kvar.
Dundee FC har sedan tränarbytet från Neil McCann, som föredrog kortpassningsspel, till mer traditionellt sinnade Jim McIntyre i mitten av oktober lagt mindre vikt på hur spelet ser ut och försökt slita till sig resultat till vilket pris som helst.
Den största skillnaden till den inhemska ligan är enligt Källman tempot.
– Det är end-to-end-football. Det finns ingenting som heter att ta det lugnt med bollen. Om målvakten får bollen så ligger han inte ner på marken och håller i den, utan den ska direkt kastas ut till ytterbacken och sen far vi åt andra hållet. Det är från mål till mål hela tiden.
Tycker du att du passar in i end-to-end-fotbollen?
– Det tycker jag definitivt att jag gör. Det är en bra spelstil för mig.
Tränaren hyllar ivern och attityden
Managern McIntyre håller med. Han har hållit kvar Källman i startelvan också efter tränarbytet och säger att den finländska nykomlingen är en ”essentiell del” av Dundees spel.
– ”Benji” är en spelare jag verkligen gillar. Han är en väldigt stark, robust, kraftfull kille och det passar in i skotsk fotboll. Men vi har också många tekniska spelare och där har han fortfarande mycket att lära sig. Men han är mycket ivrig och har en strålande attityd, säger Jim McIntyre.
”Jag har hört att han är lite av en Fortnite-nörd, men nä, han är en bra typ. Ganska tystlåten, men trevlig.
-Glen Kamara om lagkamraten och landsmannen Källman
– En härlig ung kille som verkligen vill göra väl ifrån sig och jobbar hårt varenda en dag, beskriver lagkompisen Roarie Deacon.
– Han ger inte försvararna någon tid att vila. Han är en stor kille som skapar oreda i anfallet, han drar alltid till sig tre, fyra backar bara genom att vara den buffliga och framfusiga striker han är. Han vill hela tiden vinna bollen, fördela den vidare, plocka med oss mittfältare i anfallet, och förstås göra mål.
Nyttig också i måltorka
Mål har det hittills blivit ett på sammanlagt tolv matcher för Benjamin Källman i Dundee. Under de drabbningarna har laget totalt nätat endast fem gånger.
Källman bedömer att hans egna prestationer varierat, men feedbacken från träningsledningen har i regel varit positiv.
– De har sagt att jag gör det som jag kan. Det är alltid svårt som en anfallare om laget har väldigt mycket svårigheter. Du behöver stöd från andra spelare, vet Källman.
Benjamin Källman har redan blivit igenkänd på Dundees gator efter några månader i staden.
”Efter vår första vinst kom en äldre man fram och sa att ”grattis och bra jobbat, hoppas det börjar gå bättre nu!”. Riktigt positiva saker har jag nog fått höra, inte kommer människor fram och skäller.
Kan en anfallare spela bra fastän det inte kommer mål regelbundet?
– Jo. Som en anfallare måste jag säga jo. Man kan göra en bra match, men man kan inte göra en fantastisk match utan mål. Inte har jag nu haft en flygande start, men alltför dålig har den inte heller varit.
Vill inte tillbaka till Finland
Benjamin Källmans karriär har hittills avancerat raskt och rätlinjigt. Han gick som 17-åring från moderklubben Ekenäs IF till ligalaget FC Inter, och efter två och ett halvt år i Åbo kallade utlandet.
Källman har kontrakt med Inter fram till sommaren 2020 och låneavtalet med Dundee FC sträcker sig över pågående säsong. Efter det har Dundee rätt att köpa loss anfallaren. Summan är inte offentlig, men ex-tränaren McCann sade i augusti att det ”inte är ett litet belopp eftersom Källman är mycket eftertraktad”.
Ifall det blir degradering lär affären dock knappast förverkligas.
– Jag har nog svårt att se att dom skulle utnyttja optionen då, och skotska Championship är nu inte heller en liga jag skulle vilja spela i nästa säsong. Så knappast fortsätter jag i så fall, säger Källman ärligt.
Vilken är då sannolikheten att du återvänder till Inter? Eller är ditt enda alternativ att fortsätta ute i Europa?
– Det är det jag vill jo, men man vet ju inte vad som händer. Om det bara skulle vara upp till mig skulle jag inte vilja tillbaka till Finland. Efter att ha varit här vill man se mera. Det är det jag strävat till hela mitt liv. Men det är inte bara upp till mig.
Källman har öst in mål i U21-landslaget, som han får representera också nästa säsong. Själv har han ändå siktet inställt på herrlandslaget, där han debuterade i en träningslandskamp i januari.
”Alltför långt ifrån ser jag inte att jag är. Inte säger jag att jag direkt ska in och spela, men att i alla fall komma med i truppen hoppas jag sker inom närmaste framtiden.”
– Såklart hoppas man på att flytta vidare i nåt skede, att det här bara ska vara en språngbräda. England ser många som ett nästa steg efter Skottland. Inte skulle man ju tacka nej till det, ler Källman.
Känns det som om du är närmare till exempel engelska ligor här än du var i Inter?
– Definitivt. Inte bara med tanke på spelstilen, utan också att man vet att många, många spelare flyttar från Skottland vidare till Championship eller andra ligor i England. Ens för att bli sedd, för att göra ett namn för sig själv, är det här en mycket bättre plats. För varje match antar jag att det kommer mera ögon på mig.
Välkommen vila
Dundee FC möter mycket riktigt St. Mirren ett par dagar efter att Källman lett det mörkblå hemmalaget till en 6–0-seger på tv-rutan. De stora glädjescenerna upprepar sig inte i verkligheten. Bottenmötet slutar oavgjort 1–1, efter att Benjamin Källman stiligt passat fram till hemmalagets fullträff.
Nu får Dundee klara sig utan sin blåvita anfallare i en knapp månad. Vilan kan i själva verket i längden göra gott med tanke på att Källman inledde sin tävlingssäsong redan i januari med finska cupen i Inters färger.
I sin näst sista match i Finland gjorde Benjamin Källman hattrick mot IFK Mariehamn. Under våren behöver han något liknande för att rädda Dundee kvar i den skotska ligan. Eller för att locka till sig nytt intresse och ta ännu ett steg framåt i proffskarriären.
Se Sportmagasinets inslag från Dundee med Benjamin Källman och lagets andra finländare, landslagssensationen Glen Kamara:

Nya blåvita hjältens osannolika vändning – Glen Kamara gick på ett år från ingenstans till Arsenal, nu står världen öppen för skotska sensationen
”Jag ringde till mamma och hon bara skrek.”
Benjamin Källman har fått en bra start i Skottland även om Dundee är sist i tabellen: ”Väldigt positivt på individuell nivå, lagets matcher kan man tolka annorlunda”
Säsongen blir över ett år lång för Benjamin Källman.
Benjamin Källman tackade nej till Sverige: "Har inte bråttom utomlands"
Målet: skyttekung nästa år – flytt utomlands inom tre år.