Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snuset släpps inte fritt i Europa - EU-domstolen sade nej till svenskt tobaksbolag

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 15:27.
Närbild på snusdosor.
Bild: Antti J. Leinonen/Yle

Förbudet att sälja snus inom EU står fast, har EU-domstolen beslutat. Det var det svenska tobaksföretaget Swedish Match som försökte få tillstånd att sälja sina produkter också i det övriga EU.

EU-domstolen kom med ett utslag på torsdagen - ett utslag som följer rekommendationen som domstolens generaladvokat kom med i våras.

Generaladvokaten Henrik Saugmandsgaard Øe sade i sin argumentering bland annat att snus är farligt för hälsan.

Swedish Match hävdade för sin del att snuset har positiva hälsoeffekter, och pekade bland annat på att svenskarna röker minst av alla i hela EU. Enligt generaladvokaten är det ändå inte vetenskapligt bevisat att snuset skulle påverka folkhälsan positivt.

Ville sälja snus i Storbritannien

Enligt EU:s tobaksdirektiv är snus förbjudet i hela EU - förutom i Sverige.

Swedish Match hade ansökt om att få exportera snus till Storbritannien, men fick nej. Bolaget överklagade då till en brittisk domstol, som i sin tur vände sig till EU-domstolen, rapporterade Sveriges radio i våras.

Snusförbudet har prövats i EU-domstolen en gång tidigare - år 2004.

Snusdom kan påverka Åland

Det är inte uteslutet att EU-domstolens beslut om att bibehålla snusförbudet inom EU påverkar snusförsäljningen på färjorna som trafikerar Åland.

Det säger EU-parlamentariker Nils Torvalds till Ålands Radio.

Nils Torvalds sitter vid ett skrivbord.
Bildtext EU-parlamentariker Nils Torvalds
Bild: Yle/ Rikhard Husu

- Domen påverkar inte snusförsäljningen på färjorna direkt, säger Nils Torvalds, men den ger eventuellt en möjlighet att föra också frågan om snusförsäljningen på färjorna till domstol och då kan det bli väldigt besvärligt.

- Nu är det klokt om rederierna försöker följa föreskrifterna kring snusförsäljningen till punkt och pricka så att man inte ger någon en förevändning att använda detta domslut för att ytterligare skräpa praktiken, säger Nils Torvalds.

Källor: Sveriges Radio, Yle

Diskussion om artikeln