Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

79-åriga Galina Jakovleva åker runt i sin skåpbil och delar ut hjälp till fattiga i Sankt Petersburg - "Jag kommer aldrig att sluta hjälpa"

Från 2018
En leende pensionär i närbild med bilar i bakgrunden
Bildtext Jag lever på positiva känslor och har inga problem med varken kyla, värme, sömn eller hälsa, säger Galina Jakovleva..
Bild: Aleksandr Tjizjenok

Galina Jakovleva är klädd i en svart läderjacka och har håret i prydliga lockar. Hennes händer ser starka ut. Man anar att hon är van att ta i där det behövs.

Jakovleva fyller åttio år i januari och har varit pensionär i nästan trettiofem år. Men hon är inte den som ligger på latsidan. Tvärtom så är hon varje dag ute med sin bil och delar ut mat och andra förnödenheter till fattiga familjer.

En äldre dam bär på matkassar
Bildtext Det är fart över Galina Jakovleva då hon drar fram för att lasta sin skåpbil.
Bild: Aleksandr Tjizjenok

I dag har hon bland annat stora påsar djupfryst kycklingkött, grönsaker, kvark, och georgiskt lavasj-bröd i bilen. Eftersom en av dem som ska få en leverans alldeles nyss fyllde sjuttio så har Jakovleva också lastat in bakverk och en liten gåva.

Tidigare traktorist blev välgörare

Galina Jakovlevas bil står parkerad på en trång bakgård. Hon kör med stor skicklighet fram mellan parkerade bilar. Att köra bil är hennes favoritsysselsättning och hon har som mål att sitta bakom ratten i minst femton år till.

Hon har stor erfarenhet av olika rattar. Hon har nämligen i sitt yrkesliv jobbat som förare av många olika fordon: traktor, skördetröska, ambulans och buss.

En äldre dam lastar in matvaror i skåpbil
Bildtext Ett par flaskor öl och en burk gurksallad borde få plats innan Jakovleva kör iväg.
Bild: Aleksandr Tjizjenok

Det var en slump att Jakovleva kom in på välgörenhet. Till en början hjälpte hon till hos en organisation som hette Vera, Nadezjda, Ljubov. Det betyder Tro, hopp och kärlek på svenska. Efter en tid började hon föra ut hjälp på egen hand.

- Jag får allt gratis och jag ger också allt vidare utan att ta betalt, säger Jakovleva.

Många vill hjälpa anonymt

Hon är van att helt enkelt gå in i butiker eller andra företag och fråga efter bidrag. Det har visat sig att många vill hjälpa. Däremot vill de flesta inte tala om att de ger bort mat gratis. Det skulle kunna leda till avundsjuka bland kunderna.

På en georgisk restaurang får Jakovleva regelbundet nybakat lavasj-bröd. Brödet doftar gott och de som får del av läckerheterna brukar vara väldigt tacksamma.

En man sitter vid resaturangbord med bröd framför sig
Bildtext Den georgiske krögaren Zurab Guretjiani vill bekosta och ordna Jakovlevas åttioårsfest i januari.
Bild: Aleksandr Tjizjenok

Restaurangens ägare Zurab Gurtjiani tycker att det är viktigt att hjälpa sådana som inte har det lika väl ställt som han själv. Han äger inte bara restaurangen utan också ett företag i byggbranschen och hans fyrabarnsfamilj klarar sig bra.

Löfte om en födelsedagsgåva

Gurtjiani talar med högaktning om Jakovleva och använder den artiga ryska tilltalsformen med förnamn och fadersnamn.

- Galina Ivanovna är en unik person. Hon gör så mycket gott och vår andel i hjälpen är bara en droppe i havet, säger Gurtjiani.

Under besöket i hans restaurang meddelar han att han i januari vill arrangera Jakovlevas åttioårskalas på restaurangen. Det blir en gåva till Jakovleva som inte behöver betala för festen.

Många fattiga pensionärer behöver hjälp

Med några färska bröd i bagaget åker vi vidare. Den första som får hjälp är Irina Asabova, som fyllde sjuttio år dagen innan. Hon får därför lite extra tilldelning, bland annat en låda vindruvor.

En äldre dam bär vindruvor och annan mat till en behövande
Bildtext Irina Asabova (i bakgrunden) får en låda vindruvor eftersom hon nyss hade födelsedag.
Bild: Aleksandr Tjizjenok

Asabova som har jobbat hela sitt liv hade aldrig trott att hon skulle få en så fattig ålderdom. Hennes pension räcker alls inte till. Hon säger att hon får bara 1300 rubel per månad. Det är inte ens tjugo euro.

- Vi trodde alltid att det skulle bli bättre bara vi stod ut med svårigheterna för dagen, men jag tvivlar numera på att det blir bättre, säger Asabova.

”Stackars stat med så många gamlingar att ta hand om”

Jakovleva kör skickligt sin skåpbil i den livliga Petersburgstrafiken. Ibland är hon inte fullt så snabb som vissa andra och strax är det någon som signalerar. Hon låter sig inte störas utan kör som hon har tänkt.

I ett höghus tar vi hissen upp till 94-åriga Nina Saveljova och Jakovleva radar upp läckerheter på Saveljovas köksbord.

En äldre dam sitter vid sitt köksbord och tittar på de livsmedel hon har fått ta emot
Bildtext Nina Saveljova vill inte be staten om något. Därför är hon glad över den hjälp hon får av Galina Jakovleva
Bild: Aleksandr Tjizjenok

Saveljova är pensionerad sedan 39 år tillbaka och orkar numera inte ta sig ut. Hon följer samhället genom att iaktta folk genom sitt fönster och genom att titta på diskussioner om politik på tv.

- Jag tycker synd om staten som har så många gamlingar att ta hand om. Jag kan inte hjälpa till men jag ber heller inte om hjälp, säger Saveljova.

Jakovleva har bråttom att få ut allt hon har i bilen. Om ett par dagar ska hon nämligen få en stor mängd toalettpapper och då måste bagageutrymmet vara tomt. Nu är det särskilt viktigt att få ut det djupfrysta köttet innan det tinar.

- Jag kommer aldrig att sluta hjälpa. Jag tror att Gud vill att jag ska göra det här, säger Galina Jakovleva innan hon kör vidare.

Diskussion om artikeln