Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska centerledaren Annie Lööf: Regeringsbildningen är omöjlig, det finns alltid någon som säger nej

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 14:17.
En kvinna marscherar bestämmt genom en korridor med säkerhetsteam och journalister som sticker fram mikrofoner.
Bild: Jessica Gow/EPA

I Sverige har Centerledaren Annie Lööf i en veckas tid sonderat möjligheterna att få till stånd en ny regering. I dag gav hon upp och gav uppdraget tillbaka till talmannen.

Statsministerfrågan var svårast - både Socialdemokraterna och Moderaterna vill bägge ha statsministerposten, konstaterade Lööf vid en presskonferens.

Det finns inga förutsättningar att lösa regeringsfrågan på en vecka, sade Lööf, men det finns beredskap för fördjupade samtal.

- Sonderingen har inte varit förgäves, men låsningen kan inte brytas, Socialdemokraterna och Moderaterna vill bara stöda egna alternativ.

Lööf sade att hennes ambition har varit att hålla ihop Alliansen och hitta blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

- Jag har lagt oerhört mycket tid den här veckan på att komma framåt i de politiska diskussionerna och ställt konkreta frågor kring regeringsfrågan. Det är inte Centerpartiet som blockerar, utan det är andra partier som säger nej.

Inte mera tid

Hon berättade vid presskonferensen att hon inte har begärt mer tid för sonderingen.

- Det är inte meningsfullt att begära mer tid för sondering. Uppdraget har nu gått tillbaka till talmannen, och han får ta nästa steg.

Tidigare har både Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraten Stefan Löfven misslyckats med att bilda en regering.

Blir det extraval?

Sverige har varit utan regering i två månader, och för många föresvävar nu tanken på extraval.

Det blir automatiskt extraval efter att riksdagen har försökt rösta fram en ny statsminister fyra gånger i rad. Valet bör arrangeras inom tre månader.

Talmannen Andreas Norlén sade senare på torsdagen att han kommer att vara i telefonkontakt med samtliga partiledare och hålla en presskonferens på fredag förmiddag.

Om det blir extraval i Sverige är det länge sedan senast. Det skedde år 1958.