Sibbo har motat olle i grind och Borgå avvaktar - takraset i Lovisaskolan får kommuner att tänka till
I Lovisa ska alla innertak i stadens byggnader nu granskas efter att innertaket i Harjurinteen koulus nybyggda del rasade in natten till tisdag.
I Borgå och Sibbo kommer själva raset inte att få några konsekvenser för kommunernas fastigheter.
- Vi har från årets början haft ett projekt på gång där vi kontrollerar kommunens samtliga fastigheter. Vi bedömer med andra ord fastigheternas skick och där ingår förstås också innertaken och deras hållfasthet, säger Sibbo kommuns lokalitetsservicechef Juha Pohjonen.
Tillsvidare har det inte dykt upp några problem varken med innertaken eller med konstruktionerna förknippade med dem.
- När takraset inträffade i Lovisa hade vi i stort sett besiktigat ungefär hälften av kommunens fastigheter, så man kan säga att vi har haft ett visst försprång i det här sammanhanget, säger Pohjonen.
Den andra hälften av Sibbo kommuns fastigheter ska besiktigas under nästa år.
Ingenting riskabelt i Sibbofastigheter
Projektet med att besiktiga alla kommunens fastigheter startade under innevarande fullmäktigeperiod och är helt enkelt en säkerhetsåtgärd för att kunna försäkra sig om att allt är i skick.
- I och med projektet kan vi mota olle i grind, det vill säga förutse vad som kan gå snett i framtiden och åtgärda bristerna innan det är för sent, till exempel i fråga om problem med inneluften, förklarar Pohjonen.
Tillsvidare har man inte upptäckt något som kan vara riskabelt eller kräva omedelbara åtgärder.
- Nej, det handlar mera om att göra upp långsiktiga reparationsplaner. Gamla fastigheter behöver ses över regelbundet och fel som har uppstått bör åtgärdas, säger Pohjonen.
Kontroller görs för att upptäcka brister i tid
Tanken med att kommunen nu synar samtliga fastigheter är att kunna hålla dem i gott skick.
Enligt Pohjonen för det här med sig en lång lista med dels sådant som behöver undersökas närmare och dels sådant som behöver repareras.
- Man kan inte vänta och se vad som ska hända och efter det reagera. Vi har svängt på steken och gör kontroller för att upptäcka brister och för att sen kunna åtgärda dem innan något hinner hända, säger Pohjonen.
Så i Sibbo är allt i skick eller åtminstone under kontroll när det gäller kommunens fastigheter?
- Det kan man säga. I och med det omfattande systematiska projektet med kommunens fastigheter får vi garantier för att det inte finns problem och finns det så åtgärdas de, säger Pohjonen.
I Borgå är mellantaken byggda av betong
I Borgå har man diskuterat huruvida takraset i Lovisa borde leda till åtgärder.
- Vi har inte så väldigt mycket av den typ av mellantak som nu rasade i Lovisa. Vi har den senaste tiden i Borgå byggt mellantaken i betong, säger Borgå stads lokalitetsdirektör Börje Boström.
De tak som kan komma i fråga är närmast de daghem som hör till de så kallade livscykelprojekten.
- I vissa av dem är innertaken av den modell som nu rasade i Lovisa, men i de fallen är det bolaget som byggt dem som de följande tjugo åren ansvarar för underhållet, säger Boström.
Det kan också tänkas att det i vissa av stadens egna byggnader finns innertak av den modell som rasade i Lovisa.
- Det är väldigt svårt att kontrollera hur innertaket fästs i de bärande konstruktionerna eftersom de är täckta med gipsskivor, säger Boström.
Inga nya rutiner tillsvidare i Borgå
I Lovisa kommer takraset att leda till en del nya åtgärder.
Bland annat ska en eller två ledamöter från tekniska nämnden i Lovisa i framtiden delta i arbetsplatsmötena för större investeringsprojekt.
Tekniska nämndens ordförande i Lovisa, Ralf Sjödahl (SFP), säger att det är viktigt att få information om större projekt eftersom också tekniska nämnden har ett visst ansvar för stadens byggprojekt.
I Borgå ska man inte i det här skedet gå in för några nya rutiner i samband med större byggprojekt.
- Inga nya rutiner, men förstås funderar vi nu på om det är någonting vi borde granska. Vi ser nog allvarligt på det som hänt i Lovisa, säger Börje Boström.