Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Evira varnar för plastkärl med bambupulver - konsumenterna kan bli lurade

Från 2018
Uppdaterad 22.11.2018 12:52.
Bambuskog nära Kyoto i Japan
Bild: CC:BY Alexander Granholm

Livsmedelssäkerhetsverket Evira rekommenderar importstopp för plastprodukter som innehåller bambupulver och rismjöl. Även på EU-nivå kan ett förbud mot sådana varor bli verklighet.

Enligt Evira utgör produkterna inget akut hot, så de varor som redan finns på marknaden kan säljas utan problem. Men några nya produkter borde inte importeras till Finland.

Evira pekar också på den vilseledande marknadsföreingen av plastvaror med bambupulver, som muggar, tallrikar och gafflar. Ordet bambu förleder konsumenterna att tro att varorna är både miljövänliga och säkra.

Importen av bambuprodukter har ökat på sista tiden, enligt Evira. En del av dem är verkligen av bambu och innehåller ingen plast. Men det säljs också varor av melaminplast, där bambupulver är en ingrediens. De är inte biologiskt nedbrytbara, även om marknadsföringen kan ge det intrycket.

För höga gränsvärden

I EU:s förordning om plastprodukter uppräknas en rad ämnen som livsmedelsplast inte får innehålla. Både bambu- och rismjöl är förbjudna. Trämjöl och stärkelse är däremot tillåtna.

Förordningen slår också fast gränsvärdena för de ingredienser som kan överföras till födoämnen. En matvara som är i kontakt med melaminplast kan uppta både formaldehyd och melamin.

Enligt Elina Pahkala, expert vid jord- och skogsbruksministeriet, har man inte nödvändigtvis testat säkerheten hos plastvaror med bambupulver. De kan därför utgöra en hälsorisk.

Överinspektör Merja Virtanen vid Evira berättar att det kommit uppgifter från övriga EU-länder om plastprodukter med bambupulver, där gränsvärdena för melamin och formaldehyd har överskridits. Även i Finland har till exempel muggar och barnbestick dragits bort från marknaden.

- Bambupulvret har inte varit så värst rent och av oklart ursprung, säger Virtanen.

Kommissionen ska säga sitt

Bambupulver kan föras in på plastförordningens lista över godkända ämnen, om någon tillverkare av livsmedelsplast ansöker om det. Ansökan ska göras hos Europas livsmedelsmyndighet EFSA, som gör en riskbedömning. För närvarande finns ingen sådan bedömning.

Eviras importrekommendation förblir därför i kraft till dess att EU-kommissionen lämnar ett meddelande om bambupulver och andra fyllnadsämnen i plastvaror. Det borde ske våren 2019.

Både Elina Pahkala och Merja Virtanen gissar att kommissionen säger nej.

- Sannolikt ställer sig kommissionen negativ till både bambupulver, rismjöl och andra vegetabiliska pulver i plastprodukter, om inte pulvren godkänts som ingredienser enligt plastförordningen, tror Pahkala.

Bambu - en ersättning för plast?

I våras föreslog EU-kommissionen ett förbud mot vissa engångsprodukter av plast, som sugrör, tallrikar och gafflar. Flera nya råvaror har föreslagits ersätta plasten, däribland just bambu.

Elina Pahkala säger att äkta bambu nog får användas i produkter med anknytning till födoämnen. I de fallen testas varorna noggrant, och problemen har varit ytterst få.

- Problemen gäller I första hand säkerheten hos plastprodukter med bambupulver, och den vilseledande marknadsföringen, säger Merja Virtanen.

Kommissionen önskar att lagstiftningen om sugrör och andra engångsprodukter av plast kunde stå klar före EU-valet nästa år.

Artikeln är en översättning / bearbetning av Antti Palomaas artikel för Yle Uutiset.