Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Åbobor ogillar konceptet Black Friday men vissa handlar ändå

Från 2018
En reklamskylt för evenemanget black friday, 50% rabatt på glasögon.
Bildtext Black friday faller inte många i smaken i Åbo.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På fredag är höjdpunkten för alla köpsugna konsumenter. Nu är det nämligen dags för köpmännens konsumtionsevenemang Black Friday som har sina rötter i USA.

- Det är lite hysteriskt, som många andra sådana här jippodagar från USA. Jag köper det jag behöver men inte för att det är billigt, och inte i morgon, säger Kai Airo som är på promenad med sin vän Ilkka längs med Aura å.

Kai Airo och vännen Ilkka ler mot kameran vid aura å.
Bildtext Kai Airo och vännen Ilkka tänker inte handla på Black Friday.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Man borde tänka lite längre, fundera på vad man faktiskt behöver. Låga priser får säkert många att bara köpa fast de inte har behov av grejerna, säger Airo.

En konsumentundersökning med 1000 personer som prisjämförelsesidan hintaopas.fi lät göra visar att folk sparar mindre än de tror under Black Friday.

Enligt deras undersökning tror folk att de sparar minst 30 procent medan de genomsnittliga reorna i medeltal ligger på 25 procent. Undersökningen visare också att 82 procent antagligen eller möjligtvis kommer att handla under Black Friday-dagarna.

"Man kunde satsa på hållbara produkter"

- Jag tycker att det är ett lite onödigt marknadsföringsknep, man försöker få folk att köpa i onödan, säger Lena Malm som springer omkring på ärenden i Åbo.

- Det skulle vara bättre om man fokuserade på att sälja hållbara och etiskt producerade varor i så fall. Jag skulle gärna köpa mer ekologiskt och saker som producerats på ett bra sätt i stället för prylar som är tillverkade i Singapore eller Kina, säger hon.

Sofia Haapala och Cecilia Pahlman i svarta rockar ser mot kameran, de står intill en höstig aura Å.
Bildtext Sofia Haapala och Cecilia Pahlman tycker att man inte ska handla på fredag "bara för att".
Bild: Amanda Vikman/Yle

Sofia Haapala och Cecila Pahlman går i Katedralskolan i Åbo. De tänker inte handla bara för att det är kampanjdagar.

- Om man annars också hade tänkt köpa något så kan man väl passa på att handla de här dagarna, men annars har jag inte tänkt så mycket på Black Friday säger Haapala.

- Om man köper saker som man inte har tänkt bara för att det är billigt så är det inte så bra så klart, funderar Pahlman.

Man får ångra sina köp

Om man vaknar med en köpbakfylla på måndag så kan det vara bra att veta att man som kund har en omfattande rätt att returnera varor, även om man handlar över nätet.

Handeln sker nämligen i allt större utsträckning över nätet. Produkter som du får levererade hem och som du öppnar har du rätt att returnera åtminstone inom 14 dagar. Man får undersöka varan och i vissa fall även använda den före man väljer om man vill returnera den.

Även om vissa nätbutiker bjuder på returen, speciellt vid jul, så är det ändå ofta så att kunden får betala. Den som betalar för returen har även ansvar för varan tills den nått fram till mottagaren.

Ida Bengtfolks, en ung kvinna med långt hår iklädd grå mössa och svart rock ser in mot kameran i ett grått Åbo vid aura Å.
Bildtext Ida Bengtfolks tycker att man borde handla med eftertanke.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Största felet är att Black Friday har gått över till att bli black week och Black Weekend. Det är dessutom olika reor hela tiden vilket också kanske gör en lite mättad, säger Ida Bengtfolks som studerar vid Åbo Akademi.

Hon upplever att kampanjen märks väldigt tydligt på nätet där det dyker upp annonser hela tiden. Trots att hon tycker att det är ganska störande och onödigt tror hon att hon kommer att passa på att köpa något som hon hade tänkt skaffa redan tidigare.

- Men varor som man köper via nätet transporteras också ofta med flyg och det känns inte så bra det heller, säger Begtfolks.

Diskussion om artikeln