Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nästan var femte fullmäktigeledamot i Helsingfors är en rik pensionär – endast fem tjänar under 30 000 euro om året

Från 2018
Uppdaterad 23.11.2018 13:27.
Pentti Arajärvi och Sirpa Asko-Seljavaara.
Bildtext Pentti Arajärvi (SDP) och Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) hör till de välbärgade pensionärerna i Helsingforsfullmäktige.
Bild: Nella Nuora / YLE

Om man hade samma inkomst som nästan vilken fullmäktigeledamot som helst så skulle man kunna åka på utlandsresor utan att ens fundera över saken och köpa vad som helst i mataffären.

I slutet av månaden beslutar Helsingfors hur 4,5 miljarder euro ska fördelas. Det är en förmögen grupp människor som har varit med och gjort upp ett förslag på budget för huvudstaden.

Medianinkomsten för fullmäktigegrupper med fler än tre medlemmar 2017.
Bild: Yle Nyhetsgrafik.

Yle Uutiset samlade in fullmäktigeledamöternas skatteuppgifter från 2017 och analyserade dem.

Resultatet visar att de förmögna pensionärerna är väl representerade i Helsingfors fullmäktige.

Tabell över fullmäktigeledamöter med höga inkomster födda 1955 eller tidigare.
Bild: Yle Nyhetsgrafik.

15 fullmäktigeledamöter i pensionsåldern hade en medelinkomst på 114 000 euro, vilket är betydligt mer än den genomsnittliga pensionären i Helsingfors med en medelinkomst på 34 000 euro år 2016.

Här kan du kolla upp vad ledamöterna tjänade år 2017. De är grupperade enligt postnummer, men du kan också söka på parti eller ledamotens namn.

Pia Pakarinen tjänade mest

Förutom de välbärgade pensionärerna visar resultatet att en grupp välavlönade människor i arbetsför ålder bestämmer om stadens pengar.

Den fullmäktigeledamot med högst inkomster 2017 var den nuvarande biträdande borgmästaren Pia Pakarinen (Saml). Hennes beskattningsbara inkomster var 254 603 euro.

Fullmäktigeledamöter i Helsingfors med högst inkomster.
Bild: Yle Nyhetsgrafik.

Av den summan har endast en del kommit från Helsingfors stad, eftersom Pakarinen började arbeta för staden i mitten av året.

Därför har Pakarinen större beskattningsbara inkomster 2017 än nuvarande borgmästaren Jan Vapaavuori (Saml) vars inkomster delvis betalades i Luxemburg och därför inte syns i den finländska beskattningen.

Innan tiden i stadens tjänst ledde Pia Pakarinen Helsingfors handelskammare. Dessutom lyfte hon också lön från en översättningsbyrå.

Endast få låginkomsttagare

Det finns bara ett fåtal låginkomsttagare bland de 85 fullmäktigeledamöterna och endast fem ledamöter tjänar under 30 000 euro om året.

De Grönas Atte Harjanne och SDP:s Ville Jalovaara räknas inte till låginkomsttagare eftersom de förutom beskattningsbara inkomster har fått stipendier för forskning som inte syns i beskattningen.

Feministpartiets Katju Aro berättar att hennes årsinkomst på 27 000 euro beror på en medveten "downshifting" i och med att det nya partiet grundades.

Den yngsta ledamoten, Samlingspartiets Dani Niskanen, 24, tjänade bara 9711 euro om året, men han är fortfarande studerande.

Sami Muttilainen (VF) verkar vara den enda riktiga låginkomsttagaren i fullmäktige med en årsinkomst på 21 633 euro. Medianinkomsten 2017 var 26 282 i Helsingfors.

Kuntavaaliehdokas Sami "Frank" Muttilainen Malmin työväentalolla.
Bildtext Sami Muttilainen (VF) hör till en av de få ledamöter som tjänar mindre än den genomsnittliga helsingforsaren.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Kvinnorna i inkomsttoppen

Anmärkningsvärt är att sex av de tio fullmäktigeledamöterna som tjänar bäst är kvinnor.

Fullmäktigeledamöter i Helsingfors med högst inkomster.
Bild: Yle Nyhetsgrafik.

Docent i socialpolitik vid Helsingfors universitet, Johannes Kananen påpekar att kvinnorna å andra sidan lyser med sin frånvaro i inkomsttoppen bland företagsledarna i landet.

Däremot syns inte de män som tjänar allra mest i landet i politiken.

Över hälften av fullmäktigeledamöterna har förutom förvärvsinkomster också kapitalinkomster.

Fullmäktigeledamöter i Helsingfors med högst kapitalinkomster.
Bild: Yle Nyhetsgrafik.

Under hälften av helsingforsarna har kapitalinkomster.

Bland de med högst kapitalinkomster i fullmäktige sticker de kvinnliga Samlingspartisterna ut. Den obestridda drottingen är Terhi Koulumies med 214 705 euro i kapitalinkomster 2017.

Den genomsnittliga samlingspartisten i fullmäktige tjänar ungefär två gånger mer om året än en fullmäktigeledamot från Vänsterförbundet.

Artikeln baserar sig på Suomen suurimmassa valtuustossa lähes joka viides on rikas eläkeläinen: "En vain makaa uimarannalla Portugalissa – tässä työssä saan auttaa ihmisiä".

Diskussion om artikeln