Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stillasittande jobb och sjuka nackar ger jobb åt massörerna i Borgå

Från 2018
Indisk huvudmassage.
Bildtext En stilla stund med indisk huvudmassage.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Allt fler anlitar en massör för en stunds skön avkoppling eller för långvarig behandling. Antalet massörer har ökat de senaste åren i Borgå.

Belysningen är smått dämpad och i bakgrunden ljuder Mozarts vackra klarinettkonsert. Massör Lisen Polat har sin mottagning i centrum av Borgå på Mannerheimgatan. Varje vecka behandlar hon mellan 20 till 30 kunder.

- En del av mina kunder vill bara njuta, ligga tysta och höra på musik, andra igen vill prata om allt möjligt mellan himmel och jord. Det här gör att mitt jobb är omväxlande, säger hon.

För snart åtta år sedan sadlade Lisen Polat om efter att ha utbildat sig till massör. Från tidigare är hon tradenom. Under hennes år i branschen har både utbud och efterfrågan ökat.

- Jag kollade nyligen på nätet och hittade till exempel en hel del gym i Borgå där en eller flera massörer jobbar då och då, så nog finns det ganska många som jobbar här som massörer.

Lisen Polat vid sin mottagning.
Bildtext Lisen Polat vid sin mottagning, som hon delar med andra inom hälso- och skönhetsbranschen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I Borgå finns det dessutom två instanser som ger kompetens till yrkesbeteckningen utbildad massör: Edupoli och Porvoon hierojakoulu (Borgå massageskola).

Joonas Keituri var med och grundade massageskolan 2011 och hittills har de haft omkring 200 elever på sina utbildningar.

- Antalet massörer har blivit fler under de senaste åren. Det finns en växande marknad på grund av den åldrande befolkningsstrukturen och av att allt fler människor har stillasittande jobb.

Han anser att det ännu inte råder något överutbud på massörer.

- De som har studerat hos oss har i allmänhet lyckats bra med att etablera sig i Borgå med omnejd. Men eftersom det handlar om deltidsstudier har vi också rätt många studerande från stora delar av landet.

För tillfället pågår tre kurser, två vardagskurser och en veckoslutskurs, med sammanlagt omkring 40 elever. Utbildningen tar ett år.

En handfull svarta massagestenar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Visst finns det en tilltagande konkurrens i branschen, men på bra massörer finns det nog en efterfrågan, säger Joonas Keituri.

Han uppskattar att det nu finns ett 20-tal aktiva massörer i Borgå. Samt många andra som extraknäcker under kvällar och veckoslut.

- Är vi för många räcker inte kunderna till åt alla, säger Lisen Polat. Hittills, med vissa variationer, har det gått bra för mig.

Hon tycker att Borgåborna nog rätt bra har börjat inse glädjen och nyttan av massage.

Ensidiga arbetsrörelser

- Kvinnor är överlag bättre än män på att ta hand om sig själva. Många karlar, inte alla, kommer först då de får ett presentkort eller halvt blir tvingade att gå.

- De flesta söker hjälp för stela nackar och sjuka axlar på grund av stillasittande jobb eller ensidiga arbetsrörelser, säger Lisen Polat.

Joonas Keituri har under sina i år i branschen sett en tydlig utveckling.

- Tidigare var det kanske mer spabetonad massage med oljor som gällde. Nu gör vi en mer grundlig analys av kunden och försöker se till helheten. Det gäller att inte bara sköta om symptomen utan också utreda vad som orsakar de besvär kunden har.