Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dags för Black Friday - tänk efter innan du köper något, säger forskare

Från 2018
Pirjo Laaksonen.
Bildtext Pirjo Laaksonen uppmanar oss att tänka efter vad vi egentligen behöver.
Bild: Yle/Anna Ruda

På fredag är det dags för konsumtionsfesten Black Friday. Samtidigt infaller Köp inget-dagen då vi uppmanas att avstå från konsumtion. Tänk efter vad du på riktigt behöver, råder Pirjo Laaksonen, professor i marknadsföring vid Vasa universitet.

Som konsument kan det vara svårt att stå emot affärernas lockande Black Friday- erbjudanden. Många affärer satsar dessutom på erbjudanden hela veckan eller hela helgen istället för bara på fredag.

- De vill få bort gamla lager och få utrymme för julsaker i sina butiker. Det är kanske också meningen att vi ska börja julhandla lite tidigare, att säsongen skulle vara lite längre, säger Pirjo Laaksonen, professor i marknadsföring och dekanus för institutionen för marknadsföring och kommunikation vid Vasa universitet.

- Människorna har lärt sig att vänta på de här reorna.

Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday.
Bildtext Shoppingkassar.
Bild: EPA/ Erik S. Lesser

Köp ingenting du inte behöver

Hur borde man då tänka som konsument inför Black Friday och all konsumtionshets?

- Om vi har funderat att vi behöver någonting och vi får det billigare på Black Friday lönar det sig förstås att köpa då. Faran ligger i att vi kanske köper någonting vi inte alls behöver eller inte alls kommer att använda, säger Laaksonen.

Det värsta är att vi människor inte bryr oss så mycket om vad vi köper eller varför, säger Laaksonen.

- I dessa situationer kan det hända att det är konsumtionen som styr oss och inte så att vi själva bestämmer över vad vi konsumerar.

Välj inhemskt om du kan

Det vi finländare brukar köpa mest på Black Friday-rean är kläder och elektronik. En stor del av Black Friday-erbjudandena kommer från utländska nätaffärer vilket betyder att pengarna går till utlandet.

Laaksonen tycker att finländska företag kunde bli bättre på att lyfta fram sina värderingar så att de skulle bli tydligare för konsumenterna.

- De kunde till exempel lyfta fram att man ska köpa inhemskt, köpa närproducerat eller köpa hälsosamt. Det här kunde bli tydligare för kunden i affären.

Alla har inte råd att köpa onödiga prylar

Pirjo Laaksonen påminner om att långt ifrån alla har möjlighet att shoppa loss på fredag. Black Friday är en köpfest för de privilegierade.

- Det är många som inte har råd att skaffa något onödigt och det ska vi också komma ihåg.

Herrkläder i klädaffar
Bild: Mostphotos

Att fira Köp inget-dagen på fredag kan vara ett bra sätt att fundera över sina konsumtionsvanor överlag.

- Jag tror att det är lätt att vara en dag utan att köpa någonting. Men kanske idén med dagen är mera att tänka efter innan man köper, säger Laaksonen.

- Det är bra att vi åtminstone en gång om året tänker på vad vi köper och varför, och vilka värderingar vi har. Men det viktigaste är hur vi handlar i vardagen.

Pirjo Laaksonen har själv försökt prioritera lite när det gäller konsumtion.

- Eftersom jag har råd och möjlighet att främja inhemska och närproducerade produkter och att tänka på hälsofrågor då jag handlar så gör jag det. Vi som kan prioritera ska göra det, då får alla det bättre.

Diskussion om artikeln