I Sverige har samtyckeslagen redan haft effekt på våldtäktsdomar - 55 000 har skrivit på för samma lag i Finland
Medborgarinitiativet för samtyckeslag i Finland kommer att lämnas till riksdagen först efter valet. Initiativtagarna hoppas på en förnyad sexualbrottslagstiftning där fokus ligger på vad förövaren gör, och inte på hur offret försvarar sig.
Medborgarinitiativet för samtyckeslag i Finland har nu nått de 50 000 namn som krävs för riksdagsbehandling.
Samtidigt har de första våldtäktsdomarna i Sverige börjat falla efter att samtyckeslagen trädde i kraft där i juli. Sveriges Radio rapporterar om fyra fall där den nya lagen haft avgörande betydelse för domen.
- Det har åtminstone varit ett perspektivskifte i hur polisen och åklagarna arbetar. De har ändrat på arbetsmetodiken så att fokus är mer på hur den misstänkta betett sig och inte på målsägande, säger juridikstuderande Elsa Korkman.
De har ändrat på arbetsmetodiken så att fokus är mer på hur den misstänkta betett sig och inte på målsägande
Hon är med i arbetsgruppen bakom medborgarinitiativet i Finland.
- Vi hoppas det skulle minska på skammen som offret kan känna och också sänker tröskeln att göra polisanmälan.
Skärpta domar följs upp
I Sverige ska Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg följa upp hur domstolarna tillämpar den nya lagen.
Än har inte många domar hunnit falla efter lagändringen i Sverige, men ett exempel på skärpt dom är en våldtäkt på en efterfest. En kvinna som somnat på en soffa vaknade till att en man klädde av henne och penetrerade henne innan hon hann protestera.
Tidigare skulle domen troligen ha varit sexuellt ofredande, nu blev mannen dömd för våldtäkt. Han ansågs alltså inte ha försäkrat sig om samtycke till sex.
Våldtäkt innebär inte alltid våld
I Finland definieras våldtäkt i dag utgående från om förövaren använt våld eller hot om våld eller om offret varit oförmöget att försvara sig. Korkman förklarar att fokus också i Finland borde ligga på hur förövaren försäkrat sig om samtycke, och inte på hur mycket våld som använts eller hur offret försvarat sig.
- Våldtäktssituationer kan vara jättevarierande, och de är inte nödvändigtvis sådana som Hollywoodfilmer visar. De kan vara jättekomplicerade, offret kan känna mycket skam för att de inte agerat tillräckligt mycket eller försvarat sig tillräckligt mycket i en situation. Jag tycker det är viktigt att vi inte har sådana här tankar i lagstiftningen att offren borde bete sig på nåt visst sätt, säger Korkman.
Samma bevis ska finnas
Inför lagändringen har det både i Sverige och i Finland förts diskussioner om att samtyckeslagen kan minska på bevisbördan.
- Det ska den inte göra, säger Korkman. Vanliga principer i straffrätten kommer ännu också att gälla, alla kommer att vara oskyldiga tills det har bevisats annat.
De experter i Finland som förespråkar samtyckeslag ser att problem som ord mot ord-situationer och brist på bevis skulle finnas kvar också efter en lagändring, men att samtyckeslagen skulle vara viktig för samhällsattityderna och för att klargöra värdegrunden.
Vanliga principer i straffrätten kommer ännu också att gälla, alla kommer att vara oskyldiga tills det har bevisats annat
Eftersom det redan finns andra medborgarinitiativ som den här riksdagen inte kommer att hinna behandla före valet kommer förslaget om samtyckeslag att lämnas in först under nästa valperiod.
När riksdagens kvinnonätverk gjorde en liknande lagmotion om en samtyckeslag i februari undertecknades den av 79 av 200 ledamöter - visserligen över partigränserna, men inte av den majoritet som krävs för behandling.
Nu hoppas gruppen bakom medborgarinitiativet på ett val som ger förslaget stöd i nästa riksdag.
- Jag hoppas att vad sammansättningen än är så kommer riksdagen att omsorgsfullt gå igenom vårt initiativ. Men förstås hoppas vi att nästa riksdag är mera feministisk, och vi hoppas åtminstone att de skulle tycka att det här är något viktigt som måste ändras, säger Korkman.
Sex ska vara frivilligt, slår konvention och människorättsorganisationer fast - ändå anses samtyckeslag svår
"Lagstiftningen speglar en gammaldags syn på sexualitet"