Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Lösgodiset byttes ut mot torkade frukter – programledaren Ira Hammermann kväste godisråttan inom sig

Från 2018
Uppdaterad 23.11.2018 16:48.
Ira Hammerman och Solveig Backström
Bildtext Från vänster: Programledaren Ira Hammermann och hushållsrådgivaren Solveig Backström.

Hur ska man göra för att tygla sitt godisbegär och vad finns det för hälsosammare alternativ? Marthaförbundets hushållsrådgivare Solveig Backström gav Ira Hammerman tips och idéer på hur man kan lindra sötsuget.

Ira Hammermann är aktuell som programledare för programmet En önskan på Yle Fem. Hon är en person som verkar ha allt under kontroll, men under ytan bubblar en ovana som hon på senare tid velat få bukt på, och det handlar om hennes sötsug.

– Det var min dotter som tog upp saken när hag satte mig framför tv:n med en godiskål: "Mamma, det här har blivit en riktigt dålig vana för dig", berätta Ira Hammermann.

För övrigt lever hon ett hälsosamt liv, men säger sig varit en godisråtta sedan barnsben. Ovanan att plocka i sig lösgodis ville hon åtgärda.

Trappa ner mentalt och med alternativ

Hushållsrådgivaren Solveig Backström från Marthaförbundet tog sin an att hjälpa Ira Hammermann. Rådet gick främst ut på att försöka bryta sina vanor och hitta nyttigare alternativ till lösgodiset.

– Man behöver inte heller avstå från godiset helt och hållet. Man kan minska genom att äta till exempel några chokladbitar istället för en hel platta, säger Solveig Backström.

Hennes råd riktar sig också till Efter Nio radio-programvärden Sonja Kailassaari, som visade sig ha minst lika stora utmaningar med godiset som Ira Hammermann.

Efter Nio radio, lördagen den 24 november 2018, kl. 9:03 i Yle Vega.

Medieprofilen Ira Hammermann är godisråttan som vill bli kvitt sitt sötsug

30:23