Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Nu hämtar vi hem vår dotter från Filippinerna” – efter 17 års kamp får Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr nu bli föräldrar

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2019 10:34.
Anneli Heikkilä-Nordmyr och hennes man Mikael Nordmyr sitter på en bänk på en gård i Vasa.
Bildtext Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr fotograferade i samband med Annelis sommarprat sommaren 2016. Då visste de inte att de inför julen två år senare skulle vara på väg till Filippinerna för att hämta sin dotter.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Anneli Heikkilä-Nordmyr och hennes man Mikael har haft en lång kamp för att få bli föräldrar. Lagom till jul får de äntligen hämta hem en dotter från Filippinerna.

Under sjutton år har de försökt få barn, först på naturlig väg. När det misslyckades försökte de med assisterad befruktning.

Anneli blev gravid med tvillingar men graviditeten slutade i missfall. För några år sedan beslöt de sig för adoption.

Efter två misslyckade adoptionsprocesser ringde telefonen i somras. De fick beskedet att de nu äntligen skulle få ett barn.

Valet hade stått mellan par i olika länder. Under det senaste året hade paren granskats och jämförts som möjliga adoptivföräldrar.

Flickan har önskat sig en mamma, en pappa och en docka.

― Personalen på det filippinska barnhemmet.

Mikael fyller femtio om några år. Enligt finländsk lag får man inte adoptera efter att man fyllt femtio år. Efter alla år av kamp höll tiden på att rinna dem ur händerna.

Anneli Heikkilä-Nordmyr har länge sysslat med hunduppfödning som hobby.
Bildtext Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr har länge sysslat med hunduppfödning som hobby. När de nu far för att hämta hem sin adoptivdotter ställer Annelis pappa upp och sköter hundarna.
Bild: Yle/Jessica Morney

”Flickan föddes samtidigt som vi beslöt oss för adoption”

– Vi tog henne genast in i våra hjärtan. Det kändes genast som att det här är vår flicka och jag tog fasta på att hon föddes bara några veckor före vi beslöt oss för att försöka adoptera, säger Mikael Nordmyr.

Paret har skickat små paket till dottern och speciellt målarböckerna har blivit uppskattade. När de träffas ska hon också få en docka.

Personalen på barnhemmet har berättat att det hon önskat sig mest är en mamma, en pappa och en docka.

– Hon är glad och pigg och tycker om att pyssla och dansa. Det är också sådant som vi tycker om och vi har alltid nära till skratt, så vi tror att vi kommer att passa bra ihop, säger Anneli Heikkilä-Nordmyr. Hon kan också lite engelska så det kommer att underlätta kommunikationen.

Kritisk till utdragen adoptionsprocess

Under hösten har Anneli Heikkilä-Nordmyr renoverat ett av rummen i hemmet i Korsnäs. Hon har tapetserat, målat och skaffat möbler och leksaker.

Här finns nu en stor säng med sänghimmel, ett litet färgglatt tält och många kramdjur, böcker och klassiska barnfilmer. Böckerna och filmerna är tänkta som stöd i språkinlärningen.

Så här ser det ut i rummet - Spela upp på Arenan

– Jag talar också finska och skulle vilja föra det vidare till dottern. Hennes morfar, min pappa har ”kaverat”, skrutit med att han ska tala finska med henne. Den äldre generationen har också väntat på att få hem ett barnbarn, berättar Anneli Heikkilä-Nordmyr.

Anneli Heikkilä-Nordmyr är kritisk till att det ska vara så byråkratiskt och ta så länge att få igenom en adoption.

Under de år som gått har Annelis mamma och Mikaels pappa dött och in i deras sista stunder frågade båda om det inte ännu kommit något adoptionsbesked.

– Vi har varit som apan som blir tillsagd att dansa, säger Anneli Heikkilä-Nordmyr. Vi har genomgått läkar-, psykolog- och specialläkarundersökningar. Vi har samlat dokument och intyg.

Dockan och kramdjuren väntar på att 6-åriga Samantha ska flytta till dem i Korsnäs.
Bildtext Dockan och kramdjuren väntar på att adoptivdottern ska flytta till dem i Korsnäs.
Bild: Yle/Jessica Morney

De har blottat sin själ, sitt hem och sin bakgrund. De har blivit besvikna gång på gång. Och de har betalat stora summor för att få ett barn.

Den sista tiden, innan det slutgiltiga beskedet kom var den tyngsta. Den psykiska stressen var tung.

Men de har samtidigt varit mycket målinriktade på att få ett barn och det har varit deras kraftkälla.

– Efter att beskedet kom kändes det som att en tung ryggsäck föll från ryggen. Och vi har sovit djupt om nätterna, berättar Anneli Heikkilä-Nordmyr.

Byråkrati leder till lång hemresa

Inför resan ska nu väskorna packas med vinterkläder åt dottern, även om det är svårt att veta hennes rätta storlek.

Paret måste också ta med sig små presenter till alla på Filippinerna som hanterat deras ärende.

Redan första dagen de träffar flickan kommer hon att överlämnas i Annelis och Mikaels omvårdnad. Tillsammans ska de ordna en avskedsfest för henne på barnhemmet.

Sedan tillbringar de några dagar i Manila i väntan på att alla papper kring adoptionen ska bli klara och det slutgiltiga adoptionsbeslutet fattats. Efter det är det ändå inte frågan om att ta raka vägen hem till Finland.

Jag kan tänka mig att det är en trött dotter och trötta föräldrar som kommer hem till Korsnäs.

― Anneli Heikkilä-Nordmyr

– Då måste vi först flyga till Malaysia och Kuala Lumpur. Där finns den närmaste finländska ambassaden och därifrån måste vi hämta hennes visum. Sedan ska vi vidare till Bangkok och därifrån tar vi flyget till Helsingfors, berättar Anneli Heikkilä-Nordmyr.

Sexåriga Samantha önskar sig en mamma, en pappa och en docka. Om några dagar startar resan till Filippinerna både för docka och föräldrar.
Bildtext Flickan önskar sig en mamma, en pappa och en docka. Om några dagar startar resan till Filippinerna både för docka och föräldrar.
Bild: Yle/Jessica Morney

Det blir en lång resa för den nyblivna familjen och många nya intryck för dottern.

– Hon har aldrig flugit förr och inte heller åkt tåg eller ens bil, säger Anneli Heikkilä-Nordmyr. Jag kan tänka mig att det är en trött dotter och trötta föräldrar som sedan kommer hem till Korsnäs.

Nu räknar föräldrar och dotter på varsitt håll i världen ner dagarna tills de träffas, det har de kommit överens om.

Under vintern kommer Yle Vega att reda ut processerna kring adoptioner och tittar bland annat på vad det är som kostar. Har du själv erfarenheter av adoption får du gärna dela med dig. Mejla jessica.morney@yle.fi

Är du ofrivilligt barnlös och behöver stöd kan du kontakta Anneli och Mikael. De har grundat ett nätverk för personer som kämpar för att få barn. Barnlöshetsföreningen Simpukka har också nyligen grundat en svensk avdelning.

Minskat intresse för adoptioner. Fler barn omplaceras i ursprungslandet

Anneli Heikkilä-Nordmyr: I vårt hem står ett tomt rum med en liten spjälsäng

Inför morsdag 2018 hoppades Anneli på att även hon snart skulle få fira