Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mystisk huvudlös staty vid en av Helsingfors livligaste platser – uppges tillhöra stadens konstmuseum, som aldrig har hört talas om den

Från 2018
En röd skyltdocka står på en klippa natten. I bakgrunden syns Böle station.
Bildtext Den röda statyn har antagligen placerats på berget under den tidiga hösten 2018.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Uppe på ett berg mellan tågspåren som går norrut från Böle station i Helsingfors står en mystisk huvudlös staty. Enligt skylten vid statyn tillhör den stadens konstmuseum, men där har man aldrig hört talas om den. Området där statyn står tillhör Senatfastigheter, som nu uppger att den borde tas ner av säkerhetsskäl.

Många är antagligen de tågresenärer som under de senaste månaderna hajat till när de har tittat ut från tågfönstret på vägen mellan Böle och Ilmala eller Böle och Kottby. Eller cyklister som cyklat på Norra Banan och tittat upp mot berget som finns bredvid tågspåret. Där uppe står nämligen en huvudlös gestalt, som vajar i vinden.

Men vad är det för en gestalt och hur har den kommit dit?

Yle Huvudstadsregionen tog den besvärliga vägen upp till berget och fann en liten informationsskylt vid gestalten.

På skylten står det HAM, det vill säga Helsingfors konstmuseum. Under HAM står det "Katselmus" (på svenska besiktning), som är namnet på konstverket. På skylten står också att konstnären är okänd, att figuren är gjord av plast och stål och att den är tillverkad 2018.

En röd skyltdocka står på en klippa natten.
Bildtext Statyn ser ut som en skyltdocka.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Helsingfors konstmuseum: Vi kommer inte att vidta åtgärder

Statyn, om man kan kalla den så, verkar vara en skyltdocka som är röd och har kvinnliga former. Den saknar huvud.

På skylten står också (översatt från finska) "En röd gestalt står fridfullt och iakttar den föränderliga omgivningen kring Böle station. Skulpturen Besiktning påminner de tågresenärer som åker förbi om alltings förgänglighet."

Helsingfors konstmuseum har en karta över skulpturer på stan, men den här finns inte med där. Klas Fontell, som sitter med i konstmuseets team för offentlig konst, förklarar varför.

- Vi har inget med den här skulpturen att göra. Någon har bara använt vår logo HAM på en skylt och lagt den vid verket. Jag har svårt att gissa vad det handlar om. Något slags intresse för offentlig konst finns det i alla fall då den har satts upp.

Är det fel att någon har skrivit HAM på skylten vid statyn, fastän det inte är er staty?

- Vi kommer inte att vidta åtgärder och fundera över vem som har gjort det. Hela tiden händer det vi kallar interventioner i staden, det vill säga att någon sätter upp någonting som kan vara ett konstverk.

- I det här fallet vill någon genom HAM-skylten koppla oss till det här. Vi sköter om den offentliga konsten som staden införskaffar.

På konstmuseet verkar ingen ha känt till statyn innan Yle Huvudstadsregionen tog kontakt.

Informationsskylt om ett konstverk. Skylten är fäst i betong.
Bildtext Alldeles intill statyn finns den här informationskylten.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

"Ingen har tidigare hänvisat till vårt museum och det är lite spännande"

Klas Fontell säger att det här inte är första gången någon satt upp en staty eller ett konstverk i Helsingfors utan tillstånd.

- Det händer regelbundet. Men eftersom vi inte vet vem det är som ligger bakom har vi inte heller noggrannare kontroll på det. Under min ganska långa karriär på konstmuseet har jag sett 5-10 föremål som någon placerat i stadsbilden och som kan tolkas som konst.

- Jag kommer ihåg en skulptur i rostfritt stål som fanns i en rondell i Åggelby. Och vid Sörnäs strandväg dök det upp stora kossor av kottar i metall, som liknande dem man gjorde som barn. De var där i flera år.

Däremot säger Fontell att det inte tidigare har hänt att någon felaktigt skrivit ut att Helsingfors kontsmuseum står bakom ett konstverk.

- Det är något helt nytt. Ingen har tidigare hänvisat till vårt museum och det är lite spännande.

Senatfastigheter vill nu ta ner statyn

Området där statyn står tillhör staten.

Både Trafikverket och Senatfastigheter äger berget där den står, men bedömningen är att statyn står på Senatfastigheters område.

Efter att Yle Huvudstadsregionen kontaktat Senatfastigheter börjar statyns ursprung utredas. Kommunikationschef Outi Tarkka meddelar till sist att ingen verkar känna till den och att den olovligen satts upp på berget. För att sätta upp ett konstverk behövs tomtägarens tillstånd, påpekar hon.

Därefter ger Tarkka ett dystert besked till den okända konstnären:

- Jag förstod att den nu kommer att tas ner. Den är inte ordentligt fastsatt och svajar när man rör i den. Den borde därför tas därifrån.