Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sista chansen att rösta - luciavalet avslutas i dag

Från 2018
Lucia gfår ner för trapprorna vid domkyrkan.
Bildtext Vem blir Finlands lucia 2018? Rösta på din favorit.
Bild: Marcus Rosenlund

På torsdag den 29 november utses Finlands lucia 2018. Ända fram till onsdag den 28 november hinner man rösta på www.lucia.fi. Intäkterna från Folkhälsans luciainsamling går till att hjälpa utsatta barnfamiljer.

Juryn som utsåg årets tio kandidater bestod av journalisten Stefan Lundberg, nyhetsankaret Anna Bäck och skådespelaren Riko Eklundh.

De tios dag

De tio kandidaterna kommer från olika delar av Svenskfinland. På de tios dag den 24.10 fick de tio luciakandidaterna träffa varandra och bekanta sig med vad tiden som luciakandidat och Finlands lucia innebär.

Alla kandidater ges också möjligheten att medverka i luciakören om de inte själva blir valda.

Mer om de tios dag och kandidaterna kan man läsa här.

Luciainsamlingen blir allt viktigare

Luciainsamlingen har med åren fått en allt större betydelse. De insamlade medlen har under de senaste åren gått till att hjälpa barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen hela 164 000 euro.

Tongåvan på Yle Vega är i år också med i luciainsamlingen. Läs mer om hurdan hjälp familjerna kan få via insamlingen och hur de familjer som har fått hjälp har upplevt det här.

Finlands lucia 2018 kröns i direktsändning

Finlands lucia 2018 kröns på luciadagen den 13.12.2018 i Domkyrkan i Helsingfors av Sixten Korkman. Luciakröningen sänds direkt på Yle Fem med start kl. 17.00 och teckenspråkstolkas på Yle Arenan.

I kröningen medverkar även luciakören, manskören Muntra Musikanter och en barnkör från Helsingfors musikklasser vid Åshöjdens grundskola. Gästartist i år är Emma Klingenberg.
Direktsändningen lotsas av programledarduon Mårten Svartström och Sonja Kailassaari.

Finlands lucia görs som ett samarbete mellan Folkhälsan, HBL och Svenska Yle.

2018 års luciakandidater.

Möt årets luciakandidater: Vem kommer få bära ljuskronan i år?

Intervjuer och fotografering stod på agendan på de tios dag.

Diskussion om artikeln