Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vedautomater vid närköpet kan vara nästa steg för att få ner utsläppen i stan

Från 2018
Thomas Lagerroos kakelugn.
Bildtext Hemma hos Åbobon Thomas Lagerroos sprakar en över 100 år gammal kakelugn.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Vedeldning är allt annat än ofarligt. Utsläppen är skadliga för hälsan och nu föreslås nya åtgärder för att lindra effekterna.

Den kalla tiden på året är här. Det kräver mera värme i hemmen och för många innebär det att börja elda i spisarna. Helt okomplicerat är det inte, speciellt om man vill värna om luftkvaliteten och se till att röken är så oskadlig som möjligt för omgivningen då den kommer ut.

Vedeldning ger nämligen upphov till partiklar som kan vara hälsovådliga.

Lagerroos kan sin kakelugn och är dessutom brandman

Hemma hos Åbobon Thomas Lagerroos sprakar en över 100 år gammal kakelugn. Han antar att den är lika gammal som huset han bor i, alltså 118 år. Än i dag värmer den fint.

Lagerroos kan sin kakelugn och är dessutom brandman, så han vet vad han talar om då det handlar om eld.

Efter att veden kluvits och den fått torka ute under sommaren gäller det att ta in den några dagar innan klabbarna sätts i spisen. Den ska vara kruttorr, säger han.

– Man börjar med lite mindre ved, framförallt om det är första gången på hösten då skorstenen kan vara kall och fuktig. Efter det kan man sätta in större vedklabbar.

Thomas Lagerroos.
Bildtext Thomas Lagerroos.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Veden ska brinna rent och därför är det viktigt. Om den inte gör det kommer det utsläppspartiklar i luften. Björkved värmer bäst, men Lagerros föredrar blandved. Hans uppfattning är att blandved är bättre i kakelugn. Eldar man med endast björk, så fastnar det mera av röken i skorstenen, säger han.

Vanliga fel är att elda med fuktig ved eller att tända med papper som man egentligen inte borde göra, säger Lagerroos.

– Allra bäst är att tända med till exempel björknäver.

Gå ingenstans!

Det kanske mest farliga med eldandet är att börja alldeles för häftigt. Då kan en kall skorsten spricka. Ett annat faromoment är att elda med öppen lucka, speciellt om det är sprakande blandved i spisen. Framförallt gäller det ändå att vara hemma, säger Lagerroos.

– Man ska inte åka till butiken medan man eldar utan bevaka att elden brinner lugnt. Efteråt gäller det att inte stänga spjällen för tidigt. Elden ska ha brunnit ut ordentligt och askan ska vara svart för os är farligt. Med tanke på värmen har det inte så stor betydelse om luckorna står öppna en kvart eller en halv timme efteråt.

Man ska inte åka till butiken medan man eldar utan bevaka att elden brinner lugnt

I övrigt är en kakelugn ganska enkel att hantera. Det gäller att tömma askan och att se till att annat utanpå är i sin ordning, säger Lagerroos.

Köp med mjölken?

Åbo stad, Helsingforsregionens miljötjänster och TTS Työtehoseura samarbetar kring ett projekt för att minska på skadeverkningarna av vedeldning i städerna. Förvaring, eldning på rätt sätt och vedautomater där invånarna kan köpa torr ved av god kvalitet i närbutiken ingår i planerna.

En mobiltjänst som ger rekommendationer om när det lönar sig att elda och även när det kunde vara bättre att låta bli om till exempel luftkvaliteten är dålig ingår också.

ved
Bild: Yle/Peter Karlberg

Petra Sainisto, luftvårdsexpert på Åbo stad berättar att ett av målen är att minska på partikelutsläppen och därmed bidra till luftkvaliteten i städerna.

Hon säger att stadsborna överlag känner till hur man eldar bäst, men att det varje månad kommer in klagomål om rökproblem, så man försöker också bidra till trivseln i bostadskvarteren.

Det händer att veden som eldas är fuktig på grund av felaktig förvaring och att det eldas skräp i spisarna.

Petra Sainisto, Åbo stad
Bildtext Petra Sainisto, luftvårdsexpert på Åbo stad.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Petra Sainisto berättar att staden tänker bjuda in invånarna till eldningsaftnar och workshopar för att ge goda råd kring vedeldning och vedförvaring. Förutom råd kring ren förbränning får deltagarna veta hur de får ut maximalt med värme ur sina klabbar. Torr ved och inga skräp är det bästa rådet, säger hon.

Så här eldar du rätt! - Spela upp på Arenan

Räddningsverket: Så här värmer du en eldstad på rätt sätt

Diskussion om artikeln