Hoppa till huvudinnehåll

Mumindalen

Christoffer Strandberg i ny roll: "Att bli ihågkommen av barnen som Mumin, det är ju som att komma till den finlandssvenska himlen!"

Från 2018
Mumintrollet 2019.
Bildtext I februari vandrar nya Mumintrollet in i våra vardagsrum.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

- Det är ju kanske den största äran man kan få som finlandssvensk, att få ge rösten åt Mumintrollet eller någon annan i muminfamiljen! Det säger Christoffer Strandberg som vi hör som Mumintrollets svenska röst i den nya animationen "Mumindalen" med premiär på Yles kanaler i februari 2019.

- Det känns högtidligt. Även om muminvärldens karaktärer är humana och lätta att känna igen sig i, så är det samtidigt Tove Janssons stora arv som hon gett Finland och världen och det gör att det ändå blir stort.

Nu har det börjat

- Häromveckan bandade jag in de första avsnitten och det var roligt att i praktiken få sätta igång.

Arbetet har redan hunnit färga av sig en aning på Christoffers liv.

- Figurerna och karaktärerna i berättelsen är så väl skapta att då jag läser historierna så tycker jag mig se dem i min vardag. “Där är ju helt klart en Tofslan och där är en Filifjonkan”, skrattar Christoffer.

Ny animationsserie i februari 2019.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Minnen av förra versionen

Christoffer var bara några år gammal då den förra tecknade versionen kom i början av 1990-talet.

- Jag minns Mårran, den fascinerade mig väldigt mycket, väckte rädslor men samtidigt mycket empati.

- Sen minns jag Äventyret som Mumin alltid var ute på. Där känner jag igen mig själv. Och också i det här med årstiderna som är så närvarande i serien - man går i ide till vintern och med våren kommer Snusmumriken. Jag påverkas själv mycket av årstiderna.

Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko istuvat sillalla.
Bild: Gutsy Animations

Du kommer att bli Mumin för en hel generation svenskspråkiga barn, vad tänker du om det?

- Det blir väldigt stort då man säger det så där… Men det är helt enkelt en väldigt stor ära. Jag är väldigt förtjust i Tove Jansson både som konstnär och som människa och också i hela Mumin-konceptet, så det är en stor sak för mig.

Tove Jansson.
Bildtext Tove Jansson.
Bild: Kalle Kultala

- Personligen är det här roligt också på grund av att jag just nu gör mycket som är “här och nu”, till exempel live-tv i mtv:s "Putous". Att då samtidigt få vara med i muminsagan som är mer tidlös, det tror jag att är bra för mig.

- Att bli ihågkommen av barnen som Mumin, det är ju som att komma till den finlandssvenska himlen, ler Christoffer.

Muumipeikko ja niiskuneiti istuvat vaaleanpunaisen pilven päällä yläilmoissa.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Ung publik

Muminanimationerna är tänkta att tilltala en bred publik men även de allra minsta kan i det här sammanhanget sitta framför skärmar av olika slag i spänd förväntan.

För Christoffer, som har stor publikerfarenhet av äldre barn och unga både i samband med turnéer i finlandssvenska skolor och via sitt tidigare arbete som profil på Yle X3M, är den allra yngsta publiken en ny erfarenhet rent professionellt.

- Men jag har väldigt kort väg till mitt eget barnasinne och vägrar att vara hemskt vuxen, så jag känner mig ganska du med barn och barnsligheter, ler Christoffer.

Mumintrollet i den kommande nya animationen.
Bildtext Nya Mumintrollet 2019.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Speciell helhet

Det här arbetet kommer på många sätt att vara speciellt.

- Det handlar om Tove Janssons stora kulturskatt, det är många inblandade med Yle, animering och dubbning och rent språkligt är det också ett intressant projekt.

- Det finns ju ett engelskt manus som grund men det ska ju inte låta som en översättning utan som just Mumin, så det finns många åsikter och vi funderar mycket på vad som är “rätt”.

Christoffer tycker överlag om att dubba.

- Jag är väldigt förtjust i det. Det är överraskande hårt arbete när du sitter i timmar och stirrar på en liten skärm och söker rätt nyans och rätt tonläge. Det är ett förvånansvärt fysiskt jobb fast du sitter stilla.

Illustration, mumintrollet på väg till båthuset
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Vad till exempel tycker du att Mumindalen kan ge världen just nu?

- Mumindalen är ett fint exempel på ett litet samhälle där dess grundpelare är individerna och deras förhållningssätt till varandra, att de tar hand om varandra. De har någonting gemensamt, dalen, en liten värld som samtidigt tittar utåt väldigt mycket.

- ”Ett litet mumintroll som tittar upp på stjärnorna..” Det finns något så filosofiskt och vackert i språket hur Tove Jansson har skrivit Mumin. En kombination av litenhet men att ändå vara öppen för hela världen och dess stora frågor. Mumindalen står på de små samhällenas sida utan att alls vara isolerat eller instängt.

Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko istuvat puisella penkillä metsässä.
Bild: Moomin Characters & Gutsy Animations

Svensk och finsk premiär på Yle Arenan den 25.2 2019.
Tv-premiär i Yle TV2 25.2 kl. 20.00 och i Yle Fem 26.2 kl. 17.25.

Läs mer om den nya animationen "Mumindalen".
Träffa den nya Snorkfröken - Edith Holmström!

Så här gör man "Mumindalen" - se kortvideo!

Diskussion om artikeln