Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Digitala bilder med retrokänsla kan enkelt skapas med mobilen

Från 2018
Både Linnea Portin och Niklas Karlström gillar att använda olika filter på bilder.
Bildtext Både Linnea Portin och Niklas Karlström gillar att använda olika filter på bilder.
Bild: Yle/Ida Hammarström

Intresset för att fota med äldre kameror växer. Samtidigt har det även skapats allt fler mobilappar där man kan redigera bilder så att de får ett retroutseende.

Niklas Karlström har utvecklat flera mobilappar som ger bilder ett gammalt utseende. Man kan skapa bilder som ser ut som att de togs för 20 år sedan.

Det finns många olika effekter att välja bland då man använder Karlströms app.

Bland annat kan man använda filter och lägga till grynighet eller ljusläckage, som gör att bilden ser ut som om man tagit den med en riktig analog kamera.

Linnea Portin använder sig ofta av olika retro filter.

– Jag var trött på att alla tog så fina bilder med systemkameror. Jag ville göra bilderna mer intressanta och få in en retrokänsla, säger Linnea Portin.

Hon brukar redigera sina bilder så att de får ett äldre utseende.

– Jag gillar grynighet i bilder för det ser ut som att det var taget med en analog kamera, säger Portin.

En gammal och en ny kamera
Bildtext Yngre generationer har inte fått testa äldre kameror, därför har den här typen av appar blivit populära, säger Karlström.
Bild: Unsplash/Jeff Sheldon

Yngre generationer gillar retro

– Användare av min app har sagt att de började använda den eftersom de ville ha en mera rå känsla i bilderna, säger Karlström.

Den senaste appen, som Karlström lanserade i januari, är en vidareutveckling på hans förra app. Mobilappen ger digitala bilder ett analogt utseende.

– Många yngre generationer har inte fått chansen att testa äldre kameror. Den här typen av appar har blivit populära på grund av det, säger Karlström.

– Något som är typiskt för mig är att jag är väldigt nostalgisk till tiden just förrän jag föddes, säger Portin.

Den stilen och kvaliteten på foton är fascinerande för Portin. Hon har varit avundsjuk på att hon inte är med på föräldrarnas bilder från 70-talet, som togs innan hon föddes.

Skillnaden mellan analoga bilder och mobilbilder

Portin har en riktig analog kamera själv som hon ibland fotar med.

Skillnaden mellan att ta bilder med en riktig analog kamera och en mobil är att man inte har lika stor chans att få en perfekt bild med en analog kamera.

– Det är nog mest känslan av att ta en bild med en äkta analog kamera och att ta en bild med en mobil som skiljer dem åt. Det är få saker som är så spännande som att lämna in en filmrulle och vänta på resultatet, säger Portin.

Text: Ida Hammarström. Mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa.

Diskussion om artikeln