Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De grönas Haavisto säger nej till 4 dagars arbetsvecka eller 6 timmars arbetsdag - men efterlyser mer flexibilitet och bättre möjligheter till distansarbete

Från 2018
Pekka Haavisto
Bildtext Pekka Haavisto intervjaudes idag på Yle Morgonettan
Bild: Sakari Luhtala / Yle

De grönas nyvalde ordförande Pekka Haavisto säger att hans parti inte stöder Vänsterförbundets förslag att införa en fyra dagars arbetsvecka eller en 6 timmars arbetsdag.

Haavisto anser däremot att det borde finnas fler möjligheter att organisera arbetslivet flexiblare, till exempel genom att möjliggöra mera distansarbete.

- Om en förälder är hemma med barnet kunde det vara möjligt att göra en lite kortare arbetsvecka eller distansarbete, det är en sak som fungerar bättre inom den privata sektorn än den offentliga, sade Haavisto som idag intervjuades på Yle Morgonettan.

Haavisto håller med statsminister Sipilä och finansminister Orpo om att en 75% sysselsättningsmålsättning är realistisk.

Det förutsätter dock att det samtidigt investeras i utbildning. Han tycker också att vi kunde införa lönesubventioner direkt åt arbetstagare som inte annars får jobb.

Om en förälder är hemma med barnet kunde det vara möjligt att göra en lite kortare arbetsvecka eller distansarbete

Pekka Haavisto

Gällande De grönas inställning till kärnkraft sade Haavisto att partiet inte kommer att ändra sin nuvarande ståndpunkt, som är att inga nya tillstånd ska beviljas.

Kommer ihåg Lipponens första regering

Den nye partiledaren betonade också sin långa erfarenhet inom finländsk politik. Till exempel sade han att den nuvarande statsministern Sipiläs sätt att bygga ett detaljfattigt regeringsprogram inte fungerar.

Finlands tradition med koalitionsregeringar kräver att så mycket som möjligt skrivs in i regeringsprogrammet, så att senare missförstånd kan undvikas.

- Jag minns redan från Lipponens första regering hur vi satt flera nätter och skrev ner programmet. Det blev protokoll och tilläggsprotokoll där vi skrev ner punkter för alla möjliga eventualiteter, minns Haavisto.

Paavo Lipponen
Bildtext Haavisto tycker att Lipponens första regering hade ett bra sätt att arbeta
Bild: YLE

Diskussion om artikeln