Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avverkningen av Amazonas ökar och i USA varnas för klimatkaos - Bolsonaro och Trump befaras förvärra miljöproblemen

Från 2018
Uppdaterad 24.11.2018 14:19.
En bildkombination på USA:s president Donald Trump och Brasiliens tillträdande president Jair Bolsonaro. Båda bilderna tagna i oktober 2018.
Bildtext Både Donald Trump och Brasiliens nästa president Jair Bolosnaro driver politik som befaras förvärra klimatförändringen och dess effekter.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA varnar federala myndigheter för att klimatförändringen kommer att innebära massiv ekonomisk skada under det kommande århundradet. Samtidigt larmar Brasiliens miljömyndigheter för att avverkningen av regnskogen i Amazonas igen ökar i snabb takt. I båda länderna driver ledarna en politik som förvärrar problemen.

Klimatförändringen kommer slå hårt mot det amerikanska samhället och ekonomin under det här århundradet om inte tillräckliga åtgärder vidtas.

Det är slutsatsen i en rapport som har sammanställts av 13 amerikanska federala myndigheter.

Klimatförändringen kommer enligt rapporten att innebära massiva skador på infrastruktur, störa exporten och minska jordbruksproduktionen till nivån före 1980.

Rapporten varnar också för att massiva skogsbränder, såsom de som drabbat Kalifornien under hösten, på grund av torka kommer att drabba också de sydöstra delstaterna i framtiden.

Två brandsoldater bekämpar skogsbranden i Kalifornien i december 2017.
Bildtext Skogsbränderna i Kalifornien i höst var de dödligaste någonsin och uppskattas ha orsakat skador för miljarder dollar.
Bild: Xinhua/Avalon.red. All rights reserved./All Over Press/Li Ying

Rapporten gör gällande att allt mindre pålitligt väder och allt fler extrema väderfenomen kommer att innebära ofantlig ekonomisk skada.

- Den globala uppvärmningen håller på att förändra var och hur vi bor och utgör allt större utmaningar för befolkningens hälsa, livskvalitet, ekonomin och de naturliga system som livnär oss, står det i rapportens slutsatser.

Massiv ekonomisk skada

Den ekonomiska skadan klimatförändringen för med sig kommer att betyda att USA:s ekonomi krymper med tio procent fram till 2100 jämfört med nuläget.

Rapporten är den andra delen av en rapport de federala myndigheterna enligt lag måste producera om klimatförändringen vart fjärde år.

Den första delen publicerades ifjol och kom fram till att klimatförändringen redan hade börjat orsaka betydande skada i USA.

Fotografiet av orkanen Florence togs på den internationella rymdstationen ISS
Bildtext Fler och häftigare stormar, torka, stigande havsyta och långa allvarliga värmeböljor kommer att kräva liv och miljarder, varnar rapporten.
Bild: EPA-EFE/RICKY ARNOLD

Rapporten listade svårare torka i torra områden, allt häftigare störtregn och översvämningar i fuktigare områden och svårare och fler värmeböljor och markbränder som exempel.

Rapporten beräknar bland annat kostnaderna för värmeböljornas hälsoeffekter till 141 miljarder dollar, stigande vattennivåer till 118 miljarder dollar och infrastrukturskador till 32 miljarder dollar.

Rapporten slår fast att skadornas omfattning ändå beror på hur snabbt åtgärder för att sakta in klimatförändringen vidtas.

Skövlingen av ”världens lungor” ökar igen

Samtidigt publicerade Brasiliens miljöministerium en rapport som larmar om att skövlingen av Amazonas regnskogar igen har ökat efter flera år av positiv utveckling.

Amazonas kallas ofta i folkmun för världens lungor, då de utgör de viktigaste kolsänkorna i världen och det största syreproducerande skogsområdet i världen.

En bild tagen den 22 september 2017 på ett kalhygge i västra Amazonas.
Bildtext En bild tagen den 22 september 2017 på ett kalhygge i västra Amazonas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Amazonas ses därför som avgörande för att klimatförändringen ska kunna bekämpas.

Efter lagförändringar och skärpt övervakning som inleddes år 2014 har skövlingen av de värdefulla skogarna minskat varje år, tills nu.

Enligt den nya rapporten har skövlingen ändå igen ökat, med 13,7 procent, mellan juli 2017 och juli 2018.

Under den tiden har 7900 kvadratkilometer regnskog huggits ner, området är lika stort som hela Österbottens landskap.

Experter befarar att Amazonas i många områden är nära den punkten där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.

Ledarna förvärrar läget

Båda rapporterna, både den amerikanska och den brasilianska regeringens, står i skarp kontrast till den politik ländernas regeringar talar för eller väntas föra.

Brasiliens miljöminister Edson Duarte menade att den häftiga ökningen beror på ökad illegal avverkning.

- Vi måste trappa upp kampen mot miljöbrott och arbetet med att skydda en hållbar miljö, sade Duarte.

Den regering Duarte är en del av har ändå skurit ner på miljöskyddet och tillåtit mer avverkning än på länge.

Rapporten slår fast att en stor del av avverkningen i Amazonas har gjorts för att ge väg för odling och betesmarker.

Den utvecklingen befaras nu öka i takt under nyvalda presidenten Jair Bolsonaro.

Jair Bolsonaro
Bildtext Brasiliens nyvalda president Jair Bolsonaro har kallat klimatförändringen för en marxistisk komplott och vill ge jordbruksindustrin och gruvjättarna möjligheten att använda Amazonas utan begränsningar.
Bild: EPA-EFE/RICARDO MORAES / POOL

- Det som redan är mycket allvarligt kommer bara att bli värre, säger Greenpeace Brasiliens talesperson Marcio Astrini till The Guardian.

Bolsonaro har sagt att han vill ge industrin och jordbruket fria händer i Amazonas och slå samman miljö-, jordbruks- och finansministerierna till ett enda jätteministerium.

Trump luckrar upp miljölagarna

Också i USA har president Donald Trump luckrat upp miljöskyddet och talat för att avskaffa många begränsningar på utsläpp av växthusgaser som infördes under Barack Obamas tid i Vita huset.

Trump drog också USA ur Parisavtalet, där samtliga andra länder i världen förbinder sig att begränsa sina utsläpp av västhusgaser.

- Slutsatserna i rapporten, som nu har släppts av myndigheter som lyder under den här administrationen, står i bisarr kontrast till den här administrationens uttalade politik, sade Phillip B. Duffy som leder NOAAS forskningscenter Woods Hole Research Center.

Donald Trump har själv sagt att han inte tror på klimatförändringen och verkade upprepa den ståndpunkten senast för några dagar sen.

- Brutal och utdragen köldknäpp kan slå alla rekord. Var är globala uppvärmningen nu?

Får konsekvenser för politiken

Rapporten står stick i stäv med administrationens mål, och det befarades på förhand att författarna inte skulle ges fria händer då de sammanfattade sina slutsatser.

De säger ändå nu att ingen direkt inblandning från administrationen har ägt rum.

En av författarna påpekade ändå till New York Times att Vita husets val av publiceringstidpunkt fick de inblandade att höja på ögonbrynen.

Rapporten gavs ut på eftermiddagen dagen efter Thanksgiving, en av de viktigaste helgerna i USA, vilket väckte misstankar om att man ville ge den så lite uppmärksamhet som möjligt.

Experter tror att rapporten kommer att ha konkreta politiska konsekvenser.

- Rapporten kommer att försvaga Trumpadministrationens argument för att dra tillbaka klimatlagstiftning, och ger till exempel dem som har tagit de här ärendena till rätten en starkare position, sade Michael Oppenheimer som är professor i geovetenskaper och internationella relationer vid Princeton till New York Times.

Källor: BBC, New York Times, Washington Post, The Guardian, Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln