Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gibraltarfrågan är löst - Spanien kommer att rösta för brexitavtalet på söndag

Från 2018
Uppdaterad 24.11.2018 21:06.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez höll en presskonferens i Madrid på lördagen där han berättade att Gibraltar-frågan var löst.
Bildtext Spaniens premiärminister Pedro Sanchez höll en presskonferens i Madrid på lördagen där han berättade att Gibraltar-frågan var löst.
Bild: EPA-EFE/SERGIO BARRENECHEA

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez bekräftade på lördag eftermiddag att man nu kommit överens med EU och Storbritannien om Gibraltar. Därmed är det sista hindret för söndagens extra insatta toppmöte om brexitavtalet avvärjt.

- Europa och Storbritannien har accepterat Spaniens krav. Spanien har lyft sitt veto och kommer rösta för brexitavtalet, meddelade Sanchez på en presskonferens i Madrid på lördag eftermiddag.

Sanchez hade hotat att bojkotta söndagens toppmöte och därmed lägga in sitt veto rörande ramavtalet om Storbritanniens utträde ur EU.

Enligt Sanchez har Madrid nu fått garantier för att Spanien kommer att ha inflytande över de framtida beslut som fattas om det brittiska territoriet Gibraltar också efter brexit.

Spanien har krävt att frågor som rör Gibraltar inte får lösas mellan Storbritannien och EU utan att Spanien får säga sitt.

EU27 har klarat av att vara eniga

Ungefär samtidigt som Sanchez höll sin presskonferens i Madrid kunde Europeiska rådets ordförande Donald Tusk äntligen bekräfta att det extra insatta toppmötet i Bryssel faktiskt hålls på söndag.

- Jag kommer att rekommendera att vi på söndag tillstyrker utfallet av brexitförhandlingarna, sade Tusk.

Med andra ord väntas alla de 27 kvarvarande EU-medlemmarna ge grönt ljus åt utkastet till brexitavtal i Bryssel på söndag.

- Även om ingen har någon anledning att glädjas, så vill jag understryka en sak: vid den här kritiska tiden har EU27 (de kvarvarande 27 medlemsländerna) klarat av att vara eniga och visa solidaritet, tillade Tusk.

Theresa May: Storbritannien bistår alltid Gibraltar

Efter att EU gått med på Spaniens krav yttrade sig också den brittiska premiärministern Theresa May då hon anlände till Bryssel.

- Storbritannien kommer alltid att bistå Gibraltar. Vi har arbetat oss igenom de frågor som gäller Gibraltar på ett konstruktivt och förnuftigt sätt, sade May.

Källor: AFP, Reuters