Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska regimen kräver åtgärder av säkerhetsrådet efter påstådda kemvapenattacker i Aleppo – ”ansvariga stater måste straffas”

Från 2018
Uppdaterad 25.11.2018 16:25.
Ett av offren för en påstådd kemvapenattack vårdas på sjukhus i Aleppo.
Bildtext Det syriska statliga nyhetsbolaget SANA har givit ut bilder på offer för den påstådda kemvapenattacken i Aleppo. Många barn uppges finnas bland offren.
Bild: EPA-EFE/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Syriska regimen kräver FN:s säkerhetsråd på åtgärder efter en påstådd kemvapenattack mot regimkontrollerade Aleppo. Regimen vill att länder som stöder rebellerna i Idlib straffas. Incidenten kan bli upptakten till en regimoffensiv mot provinsen Idlib.

Syriska utrikesministeriet kräver att FN:s säkerhetsråd samlas för att vidta åtgärder efter ett påstått kemvapenangrepp mot staden Aleppo.

Den syriska regimen uppger att tre projektiler bestyckade med giftig gas, enligt regimen troligen klorgas, träffade olika delar av staden.

Regimen ges stöd av ryska försvarsministeriet.

- Enligt våra preliminära analyser av offrens symptom och de projektiler som avfyrades mot bostadsområden i Aleppo tyder allt på klorgas, sade talespersonen Igor Konasjienkov till ryska medier.

Åtminstone 100 människor rapporteras ha fått andningssvårigheter och tagits in på sjukhus i staden.

Största delen av dem har redan fått lämna sjukhuset och ingen av dem rapporteras ha fått allvarliga symptom.

Flera rebellgrupper har förnekat att de skulle ha angripit Aleppo med vare sig konventionella eller kemiska vapen.

- Nationella befrielsefronten förnekar den brottsliga lögnarregimens påståenden om angrepp mot staden Aleppo, speciellt anklagelserna om angrepp med kemvapen, skrev en talesperson för en av de största rebellgrupperna i området.

Kräver straff och fördömanden

- Den syriska regeringen uppmanar säkerhetsrådet att genast och i de kraftigaste möjliga termerna fördömer det här terrorbrottet och vidtar straffåtgärder mot de stater och regimer som stöder och finansierar terror, skriver syriska utrikesministeriet.

Angreppet mot Aleppo har inte kunnat bekräftas av oberoende källor, regimen har inte heller krävt att FN:s kemvapenorgan OPCW utreder angreppet eller analyserar offren och projektilerna.

Syriska människorättsobservatoriet har genom sina källor bekräftat att kring 100 människor har tagits in på olika sjukhus i Aleppo efter explosioner.

Syriska regimen har inte väntat på svar på sina krav, utan har i stället slagit till med flygräder mot flera mål i provinsen Idlib och i de rebellkontrollerade förorterna till Aleppo.

Idlib är det sista motståndsfästet i norra Syrien, där både rebellgrupper som stöds av Turkiet och flera terrorstämplade grupper, kontrollerar stora områden.

Upptakten till sista striden?

Provinsen är sedan oktober föremål för ett eldupphör som i huvudsak har hållit.

Eldupphöret förhandlades fram av Ryssland och Turkiet, för att undvika strider som skulle ha hotat över 3 miljoner civila i området.

Oberoende av om det påstådda angreppet i Aleppo skulle ha utförts med kemiska vapen eller inte kan det bli upptakten till en regimoffensiv mot provinsen Idlib.

Bägge sidor har brutit mot eldupphöret, och flera av de islamistiska rebellgrupperna och terrorstämplade grupperna har inte dragit sig tillbaka enligt eldupphörets villkor.

Bombningarna efter beskjutningen av Aleppo rapporteras ändå vara de häftigaste på länge och är de första som rapporteras ha utförts av det ryska flygvapnet sedan eldupphöret.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC

Diskussion om artikeln