Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland blockerar Kertjsundet efter kollision - fraktfartyg ligger tvärs över faret - Ryssland besköt ukrainska fartyg

Från 2018
Uppdaterad 26.11.2018 00:02.
Spänt läge vid Krim - Spela upp på Arenan

Ryssland har blockerat den enda infarten till Azovska sjön för all fartygstrafik efter en kollision mellan ett ryskt och ett ukrainskt fartyg.

Ett fraktfartyg har lagts på tvären vid den nybyggda bron till Krimhalvön och tiotals fartyg ligger för ankar på båda sidorna om sundet.

Den ukrainska marinen anklagar Ryssland för att ha öppnat eld mot ukrainska fartyg och för att ha beslagtagit tre ukrainska fartyg.

Ett av fartygen träffades vid beskjutningen och två besättningsmän skadades, uppger den ukrainska marinen. Anklagelsen publicerades på den ukrainska marinens Facebooksida.

Vidare uppges det att en talesman för Ukrainas president Petro Porosjenko meddelat att presidenten sammankallat ett krismöte med landets högsta militärer.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har bekräftat att dess kustbevakning beslagtagit tre ukrainska fartyg i Svarta havet nära Krim på söndagen.

Enligt FSB använde Ryssland vapen för att stoppa de ukrainska fartygen eftersom de illegalt hade tagit sig in på ryskt territorialvatten och hade ignorerat alla varningar om att de skulle stanna.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Bild: Yle

EU och Nato vädjar om lugn

Både EU och Nato uppmanade parterna att "trappa ner" spänningen i kustområdet vid Krim.

Vidare uppmanades Ryssland att åter tillåta fri passage genom sundet så att Ukraina får fritt tillträde till hamnar i Azovska sjön i enlighet med internationell lag.

Rysk patrullbåt kolliderade med den ukrainska flottans bogserbåt

Ryssland har infört en blockad av Azovska sjön nordost om Krim efter att en rysk patrullbåt kolliderade med den ukrainska flottans bogserbåt söndag eftermiddag.

Ukraina uppger att den ryska kustbevakningens båt rammade bogserbåten och orsakade skador, medan Ryssland kallar det skedda en ukrainsk provokation.

Kort därpå parkerade Ryssland ett fraktfartyg tvärs över faret till Azovska sjön.

Faret löper under den bro Ryssland lät bygga till Krim efter att halvön hade annekterats och är den enda vägen för fartyg att ta sig in till Azovska sjön.

Blockad, stridshelikoptrar och örlogsfartyg

Området patrulleras nu enligt flera källor av en rad ryska örlogsfartyg, kustbevakningen och stridshelikoptrar.

På webbtjänsten Marine Traffic som kartlägger den globala havstrafiken syns blockaden tydligt.

Tiotals fartyg står för ankar på bägge sidor om sundet, med bara enstaka ryska fraktfartyg på väg genom sundet åt gången.

Ukraina menar att Ryssland redan en längre tid har blockerat Ukrainska skepp från att ta sig till Azovska sjön och hamnen i Mariupol.

Mariupol ligger bara några tiotals kilometer från fronten mot de ryskstödda rebellerna i östra Ukraina.

Den ukrainska regeringen kallar dagens incident för ytterligare ett brott mot FN:s havsrättskonvention.

Krimbron.
Bildtext Ryssland lät bygga bron över Kertjsundet efter att Krim hade annekterats.

Ryssland anklagar i sin tur Ukraina för att ha försökt skapa en konfliktsituation i området genom att skicka två örlogsfartyg och bogserbåten som var med om kollisionen in i ryska farvatten.

Enligt den ukrainska flottan hade man meddelat Ryssland att fartygen var på väg genom sundet i god tid.

Ukraina vidhåller också att farvattnen inte är ryska, eftersom Krim inte tillhör Ryssland utan annekterades i strid mot folkrätten.

Spänt läge kring Kertj

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina har ökat i vattnen utanför Krim det senaste halvåret.

Både Ukraina och Ryssland hade lovat att tillgången till sundet inte skulle påverkas av konflikten om Krim.

Oidentifierade soldater i uniformer utan beteckningar blockerar en ukrainsk militärbas i Balaklava på Krim
Bildtext Ryssland skickade elitförband som tog kontrollen över Krim kort efter att den ukrainska folkresningen hade avsatt president Viktor Janukovytj. President Vladimir Putin medgav först efter att området hade annekterats att det var frågan om ryska soldater.
Bild: EPA / Anton Pedko

I praktiken har ändå Ryssland försvårat genomfarten för andra fartyg än ryska med åtgärder som har liknats vid en ekonomisk blockad av ukrainska hamnar längs Azovska kusten.

I och med att landet lät parkera ett fraktfartyg över faret genom Kertjsundet meddelade Ryssland att man officiellt har infört en blockad.

Samtidigt säger den ryska säkerhetstjänsten FSB att ytterligare två ukrainska örlogsfartyg är på väg mot Kertjsundet.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln