Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Puljujärvi kallades upp till NHL – nya, krävande tränaren väntar ivrigt: ”Har gillat det jag sett av honom”

Från 2018
Jesse Puljujärvi.
Bildtext Jesse Puljujärvi har imponerat i AHL.
Bild: All Over Press

Edmontons nya tränare Ken Hitchcock valde att ge Jesse Puljujärvi chansen att visa upp sig i NHL direkt. Men någon topproll ska talangen inte förvänta sig ännu. Han sa att jag kommer att få forechecka mycket, berättar Puljujärvi själv.

Efter fyra matcher i AHL och Bakersfield Condors har Jesse Puljujärvi kallats upp till Edmonton Oilers NHL-trupp igen. Det kort efter att Edmonton värvat Ken Hitchcock som ny tränare för klubben.

– Jag vill inte säga att det var mitt beslut helt och hållet, men jag ligger 90 procent bakom det. Jag bad Peter (Chiarelli, klubbchefen) att lyfta upp honom, berättar Hitchcock på Edmontons hemsida.

Enligt Hitchcock ville han försöka bygga ihop en ny tredjelina, där Puljujärvi kan förvänta sig att forechecka mycket.

– Det berättade han också för mig, säger Puljujärvi i klubbens intervju.

– Men om allt går väl kan vi förhoppningsvis flytta honom till en toppkedja inom den närmaste månaden. Just nu ser jag möjligheterna för en väldigt tufft spelande kedja, där jag ser att han har en roll, tillägger i sin tur Hitchcock.

Ken Hitchcock.
Bildtext Ken Hitchcock.
Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Puljujärvi själv är nöjd med att vara tillbaka i Edmonton.

– Jag är ivrig. Jag lärde mig mycket i Bakersfield, men jag är glad över att vara tillbaka i Edmonton. Jag fick spela mycket och självförtroendet växte, berättar han.

Under natten till söndag finsk tid fick Puljujärvi för första gången träffa sin nya tränare – och stifta närmare bekantskap med den rutinerade lotsens ökänt oerhört krävande fyspass.

– Det var tufft, säger Puljujärvi och ler då han frågas om hur det första träningspasset kändes.

"Vill att han ska bli tuffare"

Hitchcock förväntar sig inte att Puljujärvi ska förändra sitt spel allt för mycket i NHL.

– Jag har sett honom spela några matcher nu och gillat det jag sett. Jag vill inte att han ska göra något annorlunda, men jag ser vissa saker han kunde göra bättre, säger tränaren.

– Som vilken som helst annan ung spelare visar han lite väl mycket respekt för motståndaren. Jag vill att han ska bli tuffare. I praktiken handlar det om att forechecka lite längre, följa pucken lite längre. Det är saker som inte nödvändigtvis kommer naturligt utan som vi tränare måste jobba på, fortsätter han.

Trots att lagets inledning på NHL-säsongen 2018-19 gått under alla förväntningar tror Hitchcock att Oilers har en trupp som har kapacitet att vinna.

– Jag känner att Jesse är en spelare som vi behöver om vi vill vinna. Vi måste vara aggressiva för att göra det. Jag vill att han ska vara på hugget i båda ändorna. Inte bara i anfallet, säger tränaren som är känd för att kräva försvarsdisciplin av sina spelare.

Sin första chans att visa upp sig lär Puljujärvi få redan i natt då Edmonton möter Los Angeles med start klockan 5.30 finsk tid.

Diskussion om artikeln