Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KD:s Peter Östman vill bromsa facket genom att göra det dyrare för medlemmarna - “Man fokuserar på att försvara den starkes rätt”

Från 2018
Uppdaterad 27.11.2018 20:46.
Aktiivimallia vastustava mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Kristdemokraterna vill väcka diskussion om hur facket använder medlemmarnas och samhällets pengar. Därför föreslår partiet en halvering av fackmedlemmarnas skatteavdrag. Samlingspartiets unga vill ha bort avdraget helt och hållet.

Ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman har fått nog av fackets makt.

- Det har visat sig att facket genom politiska och andra strejker kan stanna av Finland och Finlands export. Det är inte riktigt hälsosamt att de ska ha en sådan maktposition när vi vet att Finland står inför väldigt stora utmaningar, säger Östman.

Peter Östman.
Bildtext KD:s Peter Östman
Bild: Tapio Luoma-aho

KD vill nu halvera skatteavdraget som löntagare kan göra för sina medlemsavgifter till facket. Enligt servicefacket Pam innebär avdraget drygt 110 euro i året för en löntagare som tjänar 2000 euro i månaden.

En fackledare har dubbelt större årsinkomst än landets stats- och finansministrar.

För statskassan skulle förslaget betyda ett tillskott på omkring 100 miljoner euro. Dessutom vill KD i rättvisans namn skära 25 miljoner i de skattelättnader företagen får för sina medlemsavgifter till arbetsgivarorganisationerna.

Det står ändå klart att det är fackförbundens roll man vill diskutera. Östman tror att dyrare fackavgifter skulle göra medlemmarna mer kritiska till hur facket använder sina pengar.

- Man har placeringar till ett värde av 4,6 miljarder som ger skattefria dividendintäkter som sedan tas ut i väldigt stora löner. En av de större fackcentralernas ledare har dubbelt större årsinkomst än landets stats- och finansministrar, det ger en liten bild av situationen.

- Fackföreningsrörelsen kom ju till för att ta hand om de svaga. Men idag märks det att man fokuserar mera på att försvara den starkes rätt. Och då talar jag om dem som redan är verksamma i yrkeslivet. Finland har hundratusentals arbetslösa samtidigt som vi har 350 000 människor med visstidsanställning och jag tycker inte att facket har försvarat dem på rätt sätt, säger Östman.

När någon kör över oss och inte lyssnar alls, då behöver vi använda vår makt

― Huvudförtroendeman Daniel Hannus

Det är inte bara Kristdemokraterna som vill bli av med fackens skattelättnader. Socialdemokraternas partiorgan Demokraatti skrev nyligen i en ledare att skatteavdraget för medlemsavgifterna ryker inom ett par år om den nuvarande regeringen får sitta kvar.

Det är förstås skrämsel inför valet, men särskilt på sociala medier har många ifrågasatt det som uppfattas som skattesubventioner.

Inom Samlingspartiet är det framför allt ungdomsförbundet som aktivt driver kampen mot facket.

- Fackförbunden borde ta hand om det som är deras kärnuppgift och inte påverka beslutsfattarna genom att ordna stora strejker som sedan får betalas av dem som inte är involverade, säger Veera Hellman som studerar vid Hanken och kandiderar i riksdagsvalet.

- Riksdagen i Finland är ju vald på demokratiska grunder. Nu påverkar facken för mycket i frågor som enligt mitt tycke borde höra till riksdagen, tillägger Hellman.

Samlingspartiets riksdagskandidat Veera Hellman
Bildtext Samlingspartisten Veera Hellman
Bild: Yle/Magnus Swanljung

Både hon och Peter Östman anser att att det är märkligt att just fackets medlemsavgifter är avdragsgilla.

- Många människor hör till olika slags föreningar som idkar humanitär verksamhet och de får inte dra av medlemsavgiften, säger Östman.

Facket sätter ner foten "när det behövs"

Fackorganisationerna försvarar avdraget med att medlemsavgiften till facket är en slags kostnad för förvärv av inkomst.

Huvudförtroendeman Daniel Hannus vid Viessmanns kylsystemsfabrik i Borgå har svårt att förstå syftet med KD:s förslag.

- Jag förstår inte varför man hela tiden ska attackera oss och försöka ta vår makt ifrån oss. Det är inte på något sätt bra för samhället att minska samarbetet och arbetarnas förmåga att påverka i arbetslivet, säger Hannus som tillhör Industrifacket och kandiderar för Socialdemokraterna i riksdagsvalet.

Huvudförtroendeman Daniel Hannus vid Viessmanns fabrik i Borgå.
Bildtext Huvudförtroendeman Daniel Hannus
Bild: Yle/Magnus Swanljung

Enligt Hannus är fackets uppgift i första hand att se till att arbetsgivaren följer lagen och att alla blir rättvist behandlade. Han anser också att det är i medlemmarnas intresse att facket sätter ner foten när det behövs i samhälleliga frågor.

- När någon börjar köra över oss och inte lyssnar alls, då behöver vi använda vår makt. Därför har vi den makten. Det är inte rätt att göra som Sipiläs regering som bara lyssnar på arbetsgivarorganisationerna. Nog ska det finnas en balans.

Hannus tror ändå inte att medlemmarna skulle fly facket om skatteavdragen minskar.

- Kanske någon skulle göra det, men nog tror jag att största delen ändå skulle vilja höra till facket. Nog får man så mycket som medlem, säger Hannus.

Diskussion om artikeln