Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvitt i topp över hela linjen i NHL: "Det här är det nya normala"

Från 2018
Uppdaterad 26.11.2018 15:57.
Pekka Rinne är en stabil NHL-målvakt.
Bildtext Pekka Rinne är en stabil NHL-målvakt.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Yle Sportens podd rör sig denna vecka i efterdyningarna av världscuppremiären i Ruka, men tar också upp det faktum att den blåvita dominansen i NHL verkar närmast total. Jag tror faktiskt att det här är det nya normala, slår Chriso Vuojärvi fast.

Med Pekka Rinne i täten av målvaktsstatistiken i NHL, samt Patrik Laine som bästa målskytt och Mikko Rantanen som bästa poängplockare var det många finländare som fick nypa sig lite extra under veckoslutet.

Avsnitt 35: Eftersvett från Ruka kryddat med den blåvita dominansen i NHL

29:53

Den unika situationen som uppstått på andra sidan Atlanten får Yle Sportens podd denna vecka att ställa den relevanta frågan om det här bara är ett sammanträffande?

– Jag tycker att vi skall vänja oss vid att det här är det nya normala. Rantanen har glädjen och förmånen av att spela med fantastiska kedjekamrater och jag skulle inte vara förvånad om han vinner poängligan i år, säger Vuojärvi och vidareutvecklar.

– Sen har vi Patrik Laine med sina 19 mål dessa fem förbluffande målen senast, han har i mitt tycke världens bästa skott så det kommer att bli nätrassel framöver också. Han är nu en mer komplett spelare som borde få en jämnare nivå i att leverera.

Patrik Laine under match med fokus i blicken.
Bildtext Fem mål av glödhet Laine, toppar skytteligan.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

– Det jag är lite oroad över på sikt är vad som händer bakom Rinne, Rask och Raanta. Det ser inte lika ljust ut med tillväxten där, det finns kandidater men jag vet inte om de håller riktigt samma höga standard. På backsidan ser det däremot lysande ut, analyserar Vuojärvi.

Koivukangas noterar att pendeln svängt en aning från tidigare, då det fanns en tid när den finska målvaktsproduktionen hyllades unisont.

Topp eller flopp i Kuusamo?

Efterdyningarna från världscupveckoslutet vid Ruka är också på tapeten och diskussionen inleds med att fråga huruvida det finns orsak att tona ner förväntningarna inför VM redan nu.

– Pärmäkoski och Niskanen håller måttet och de två åkarna tog ändå sammanlagt fyra medaljer vid OS. Vi har två superstjärnor och sen har vi en massa dussinåkare som kan få till det i en enskild tävling här och där. Bra gick det inte, men hemskt orolig i det stora hela är åtminstone inte jag, säger Koivukangas.

Krista Pärmäkoski.
Bildtext Pärmäkoski en bit från täten i Kuusamo.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Vuojärvi följde med tävlingsveckoslutet på ort och ställe som referent och är aningen mer oroad.

– Du nämner Niskanen och Pärmäkoski, visst var de med i tätstriden, men jag tycker ändå att de var överraskande långt ifrån täten sett till mina egna förväntningar, säger Vuojärvi.

– Avståndet till toppåkarna i distansloppen var ganska stor och många åkare klämde sig mellan täten och finländarna. Skulle jag vara en vadslagningsbyrå steg nog oddsen för VM-medaljer för våra två bästa i och med helgens insatser fortsätter han.

Iivo Niskanen med skidorna i händerna
Bildtext Iivo Niskanen vill vinna VM-guld i Seefeld.
Bild: Lehtikuva

Också Vuojärvi är inne på att avståndet från våra två bästa åkare till resten är dystert stort, men efter att ha tagit en titt på OS-statistiken konstaterar Koivukangas att så var fallet också i Pyeongchang.

– Bara på tremilen kom Kerttu Niskanen nära Krista Pärmäkoski, men i de tre övriga medaljloppen var avståndet just så här stort, säger han.

Både Vuojärvi och Koivukangas är överens om att Therese Johaug och Alexander Bolsjunov väl kan vara hela säsongens stora dominanter.

– Jag tror faktiskt att Johaug med vissa reservationer kan vinna varje lopp hon ställer upp i, menar Vuojärvi.

I den tredje och sista halvleken av Yle Sportens podd glider diskussionen in på duktiga expertkommentatorer, samt rockbandet Queens storhet och bästa alster.

Rockbandet Queen uppträder 1977.
Bildtext Queen på scen 1977.
Bild: ullstein bild - Jazz Archiv Hamburg/ All Over Press

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Nästan varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln