Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Champions League nästa för Mattias Gestranius – skipar rättvisa i matchen mellan Atlético Madrid och AS Monaco

Från 2018
Mattias Gestranius.
Bildtext Mattias Gestranius får ta sig an Atlétis och Monacos stjärnor.
Bild: ullstein bild - Firo/ All Over Press

På onsdag tar Pargasbördige Mattias Gestranius ett stort kliv framåt på sin domarkarriär när han som den andra finländska rättskiparen någonsin dömer en match i fotbollens Champions League.

Matchen som Mattias Gestranius dömer tillsammans med sitt finländska domarteam är A-gruppspelsmatchen mellan Atlético Madrid och AS Monaco.

– Ser fram emot det. Om jag är nervös? Kanske lite. Jag vet att vårt team klarar sådana här matcher och UEFA litar också på oss. Annars hade vi inte fått den här matchen, säger Gestranius i Yle Urheilus intervju.

Gestranius blir först den andra blåvita domaren i Champions League, den första var Ilkka Koho som år 1994 dömde matchen Steaua Bukarest – Anderlecht, och ett år senare matchen Ajax – Ferencváros. Efter det har det varit tyst på den fronten i 23 år.

Gestranius domarteam består av de assisterande domarna Jan-Peter Aravirta och Mikko Alakare, samt av straffområdesdomarna Antti Munukka och Dennis Antamo samt av den fjärdedomaren Jukka Honkanen.

Drömmen blev ett mål

Gestranius säger att Champions League länge var en dröm, men att det blivit ett mål under de senaste åren.

– Jag ser det ändå inte som ett så stort steg på min karriär. Jag tänker mera att "det här är en match bland andra". Lite snabbare, lite bättre. Men visst är det fint att få döma i en sådan här match.

– Fint är också att det nu säkert skrivs i positiva ordalag om det finländska domararbetet.

Tidigare i höstas fick Gestranius vara med på VAR-domarkurser i Holland och Spanien, och då fick han och de övriga 16 domarna höra att de är framtidens namn inom skrået. Det väckte hopp om att CL-debuten kanske inte låg alltför långt borta.

Efter kursen har Gestranius fått döma flera internationella matcher, och tydligen, med den äran.

– Jag antar att vi dömt så bra i våra senaste matcher i Europaligan och i andra internationella matcher att UEFA nu valde att låta oss pröva vingarna i Champions League.

Förbereder sig noga

Den 40-årige Mattias Gestranius säger att han inte stressar över vad som komma skall.

– Kanske är jag en så enkel människa, men jag ser de här matcherna som vanliga matcher. Om man förbereder sig bra klarar man sig var som helst och låter sig inte överraskas av någonting.

Gestranius har dömt närmare 200 matcher i den inhemska Tipsligan sedan 2006. FIFA-domare blev han 2009.

I år har han dömt 18 inhemska ligamatcher, fem matcher i lägre divisioner, en match i grekiska ligan, fem Europa Leaguematcher och en match i Nations League. Och nu blir det debut i Champions League.

– Inför matchen i Madrid har jag fått en plunta på drygt 100 sidor av UEFA med information över hur lagen spelar, hur de sköter specialsituationerna och hurdana regelbrott de gjort sig skyldiga till.

– Det går lätt två tre dagar till att förbereda sig. I de lägre divisionerna gör jag inte riktigt lika mycket förarbete, men också då försöker jag göra mitt bästa eftersom jag vet att matchen är veckans höjdpunkt för många.

Gestranius hoppas att det jobb som han och hans team utför i Champions Leaguematchen ska öppna dörrar för mera jobb i fotbollens finrum, både för honom själv och för andra finländska domare.

– Jag gör mitt jobb så bra som jag kan. Om kroppen hålls ihop tror jag att jag kan ta ännu ett eller två steg framåt på min karriär. Återstår att se om det lyckas och vart det leder, säger Gestranius.

Diskussion om artikeln