Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter armbrytning med EU kan Italien tänka sig att minska underskottet i budgeten: "Det är ingen stor sak"

Från 2018
Uppdaterad 26.11.2018 13:58.
Giuseppe Conte och Jean-Claude Juncker
Bildtext Italiens premärminister Giuseppe Conte träffade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker på lördag. Synbarligen har samtalen burit frukt.

Regeringen i Rom kan trots allt tänka sig att gå EU:s budgetkrav till mötes. Ledarna för regeringspartierna Lega och Femstjärnerörelsen signalerar att de är beredda att minska på underskottet i nästa års budget.

I budgetförslaget för nästa år skulle Italiens underskott uppgå till 2,4 procent av BNP. Den italienska regeringen kan ändå tänka sig ett underskottsmål på 2 procent.

Ledaren för populistiska Femstjärnerörelsen Luigi Di Maio säger att han kan godkänna ett mindre underskott så länge man inte tummar på de åtgärder som föreslås i budgetförslaget.

- Det viktiga är att budgeten innehåller de mål som vi slagit fast, säger Di Maio.

- Om man under förhandlingarna måste minska på underskottet en aning så är det inte så viktigt för oss.

Igår, söndag, kom ytterhögerpartiet Legas ledare Matteo Salvini med ett liknande uttalande. Enligt Salvini har ingen hängt upp sig vid underskottsmålet på 2,4 procent.

Trendbrott kan sätta punkt för budgetgrälet

Partiledarna Di Maios och Salvinis kommentarer markerar ett trendbrott i debatten om den italienska statsbudgeten. Hittills har regeringen vänt dövörat till kraven på att justera nästa års budget.

I onsdags meddelade EU-kommissionen att man förordar ett så kallat förfarande vid alltför stora underskott mot Italien.

Det här skulle i värsta fall innebära att Italien tvingas betala flera miljarder euro i böter.

Italien är relativt sett det mest skuldsatta landet i Europa efter Grekland. Landets statsskuld är 131 procent av BNP eller 37 000 euro per capita.

Italienska ministrar diskuterar budgeten ikväll

Ikväll kommer Salvini och Di Maio att diskutera budgeten tillsammans med Italiens premiärminister Giuseppe Conte och finansminister Giovanni Tria.

Många hoppas att kvällens möte kan vara ett första steg mot en konstruktiv lösning på budgetgrälet mellan EU och Italien som pågått i flera månader.

Marknadsreaktionerna på Di Maios uttalande har varit positiva. Kurserna på Milanbörsen har stigit med cirka tre procent under dagen.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln