Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors, Esbo och Vanda betalar miljoner till Kommunförbundet – ledande politiker ifrågasätter nyttan: "Esbo och Pyhäjärvi är helt olika"

Från 2018
Skylt där det står kommunernas hus.
Bildtext Kommunförbundet är beläget i kommunernas hus i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Ledande politiker i Samlingspartiet i Esbo, Helsingfors och Vanda ifrågasätter nyttan med att årligen betala hundratusentals till miljoner euro i medlemsavgift till Kommunförbundet. Samlingspartiets gruppordförande i Esbo vill att staden listar plus och minus med medlemskapet. Kristina Wikberg vid Kommunförbundet anser utspelen vara oroväckande.

Sammanlagt betalar Esbo, Helsingfors och Vanda över 3,5 miljoner euro i medlemsavgift till Kommunförbundet under 2018. Avgiften är i relation till kommunens storlek.

Först ut med att ifrågasätta vad kommunen får för pengarna var borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori (Saml) i form av ett blogginlägg där han frågar om Helsingfors medlemsavgift till Kommunförbundet på nästan 2 miljoner euro för 2018 är fiffigt använda pengar. Han skriver att Kommunförbundets tystnad om den planerade landskapsreformen är symtomatisk.

Det är möjligt att Helsingfors sköter sin intressebevakning själv eller att staden kan alliera sig med andra stora städer, skriver han i inlägget.

Vi måste fundera på om medlemskapet är värt den där summan? Esbo är en stor stad och vi har olika åsikter med andra städer i landet

― Henrik Vuornos (Saml)

Vapaavuoris partikamrat i Esbo hakar på. Samlingspartiets gruppordförande Henrik Vuornos ifrågasätter nyttan med att Esbo betalar över 880 000 euro i medlemsavgift till Kommunförbundet för 2018.

- Vi måste fundera på om medlemskapet är värt den där summan? Esbo är en stor stad och vi har olika åsikter med andra städer i landet. Det finns en stor skillnad mellan Esbo och Pyhäjärvi. I alla stora städer investerar vi mycket och skillnaderna beror på om kommunen växer eller inte, säger Vuornos.

Jan Vapaavuori, helsingfors blivande borgmästare.
Bildtext Jan Vapaavuori.
Bild: All Over Press/Petteri Paalasmaa

Vandapolitiker skriver under Vapaavuoris och Vuornos kritik

Vuornos vill att Esbo nu utreder om staden får någonting bättre med summan på 880 000 euro.

- Jag vill inte direkt att Esbo lämnar förbundet, men vi borde utreda nyttan. Staden borde sätta upp plus och minus gällande medlemskapet.

Vilken är den konkreta nytta för Esbo av att vara med?

- Esbo får hjälp med juridiska tjänster och Kommunförbundet gör bra forskning om kommunerna i Finland, säger Vuornos.

Jag är av samma åsikt. Får vi valuta för pengarna?

― Sakari Rokkanen (Saml)

Samlingspartiets gruppordförande i Vandafullmäktige, Sakari Rokkanen, förstår Vuornos synpunkter.

- Jag skriver under Vapaavuoris och Vuornos kritik om de stora städernas intressebevakning kommer tillräckligt väl fram i Kommunförbundet. Jag är av samma åsikt. Får vi valuta för pengarna, frågar sig Rokkanen.

Vandas medlemsavgift till Kommunförbundet 2018 är nästan 668 000 euro.

Sinnemäki på samma linje som Vapaavuori

- Jag är ändå inte riktigt lika kritisk som Vapaavuori och Vuornos och man bör komma i håg att Kommunförbundet bedriver intressebevakning som är gemensam för alla kommuner. Till exempel om staten beslutar om nya förpliktelser för kommunerna brukar förbundet lyfta upp att staten i så fall också bör öka finansieringen till kommunerna, tillägger Rokkanen.

Inom Samlingspartiet i huvudstadsregionen finns en bred kritik mot Kommunförbundet, men i Helsingfors har också De grönas Anni Sinnemäki stött Vapaavuoris synpunkter.

- Det känns som att i samband med landskapsreformen och andra stora frågor som berör stora städer har Helsingfors hittat samarbetspartners i andra stora städer snarare än i Kommunförbundet.

- Det har väckt frågan om förbundet är rätt partner när det gäller intressebevakning. Två miljoner euro är en betydande summa när det gäller intressebevakning, sade biträdande borgmästare Sinnemäki i Yles Ykkösaamu 21 november 2018.

Kaupunginvaltuutettu Eveliina Heinäluoma, Helsinki, SDP.
Bildtext Eveliina Heinäluoma.
Bild: Mårten Lampén / Yle

"SDP anser att det är bra att Kommunförbundet finns"

Eveliina Heinäluoma, gruppordförande för SDP i Helsingforsfullmäktige, är inte lika kritisk som Vapaavuori.

- Vi tänker att det kan vara bra att diskutera hur Kommunförbundet bevakar intressen hos ett brett kommunfält i samband med vård- och landskapsreformen. SDP anser ändå att det är bra att Kommunförbundet finns och driver en bred kommunpolitik. Vi använder inte lika starka betoningar som borgmästare Vapaavuori, säger Heinäluoma.

- Vi stöder inte att intressebevakningen splittras, säger hon.

Inka Hopsu, gruppordförande för det näststörsta partiet i Esbofullmäktige, De Gröna, skriver i ett textmeddelande att hon inte stöder att Esbo lämnar Kommunförbundet.

- Jag hoppas ändå att stadspolitiken får en starkare roll i förbundet än nu, kommenterar hon.

Kristina Wikberg
Bildtext Kristina Wikberg.
Bild: Vladimir Pohtokari

"Anser man att förbundet inte har rätt riktning så ska den riktningen ändras"

Vid Kommunförbundet vill direktör Kristina Wikberg förklara nyttan med att alla kommuner är med.

- Alla lagförslag behandlas i en delegation där Kommunförbundet sitter med och det är därför viktigt att förbundet representerar alla kommuner, säger Wikberg.

Tycker du att det är oroväckande att det finns politiker i Finlands två största städer som funderar på att lämna Kommunförbundet?

- Ja, det tycker jag. Det är oroväckande och jag önskar att man överväger det noga för i så fall splittras förbundet då vi inte länge har en gemensam röst.

Helsingfors betalar i år 1,9 miljoner euro i medlemsavgift till förbundet. Vad har man som vanlig skattebetalare för konkret nytta av det?

- För den pengen har vi sakkunniga anställda och forskare, som kan besvara frågor om kommuner. Och så har vi en styrelse där Helsingfors sitter med. Anser man att förbundet inte har rätt riktning så ska den riktningen ändras. Jag hoppas att det kan göras tillsammans.

Det nuvarande Kommunförbundet skapades 1993. Innan dess fanns flera intresseorganisationer och finskspråkiga och svenskspråkiga kommuner var uppdelade i olika förbund.

Diskussion om artikeln