Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Aggressiv silver- och antivaccinlobby ger sig på forskare, tjänstemän och journalister: ­“Det finns en djupt oroande antivetenskaplig trend i samhället”

Från 2018
Uppdaterad 22.03.2019 15:50.
Karismatiska ledare binder sina anhängare till sig, och det är svårt för forskare att övertyga de här anhängarna om att ledaren har fel.
Bildtext Karismatiska ledare binder sina anhängare till sig, och anhängarna misstror i regel forskare som kritiserar ledaren.
Bild: Lumination/Mostphotos

Det finns en ettrig grupp människor som säljer silvervatten och sprider skräck mot vacciner och läkemedel. Den som kritiserar dem kan bli trakasserad och i Sverige till och med polisanmäld. Den antivetenskapliga trenden förstärks på sociala medier och är djupt oroande, säger tidigare chefredaktören Lars Dahmén som blev stämd av silvervattenföretagare.

När Svenska Yle började researcha silvervatten eller kolloidalt silver hösten 2017 var det inte lätt att hitta forskare i Sverige som ville uttala sig om ämnet. ”Det här är ett ganska infekterat område med en del smutskastning”, svarade en forskare.

”Varje gång jag uttalar mig om silvervatten får jag ångra det ett halvt år efteråt”, säger en annan forskare. Hen har utsatts för hot och trakasserier. Silvervattenförespråkarna har sänt brev till universitetets rektor och ifrågasatt forskarens arbete.

Silvervatten eller kolloidalt silver säljs som botemedel men är farligt att dricka

”Påminner om religiös fanatism”

Dan Larhammar uttalade sig om kolloidalt silver i de finländska TV-programmen Spotlight och OBS Debatt i november 2017. Han är professor i molekylär cellbiologi och forskar i farmakologi vid Uppsala universitet.

Efter TV-programmen följde en storm av angrepp mot Larhammar. Silverförespråkare skickade brev som ifrågasatte honom till hans universitet, till den svenska ministern för forskning och högre utbildning och till ett tjugotal andra instanser.

Dan Larhammar säger att människor som har upplevt att ett hälsokostpreparat eller en livsstil har hjälpt dem personligen ofta reagerar på ett sätt som påminner om religiös fanatism.

– När någon ifrågasätter effekten tar de det som om det vore kritik mot dem personligen. Sådan snarstuckenhet leder till överreaktioner, säger han.

Silvervattenföretagaren Anders Sultan uppmanar sina anhängare att motarbeta Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet.
Bildtext Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi, uttalade sig om silvervatten och råkade ut för personangrepp.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

De finländska forskare Spotlight intervjuade har inte råkat ut för motsvarande drev som Larhammar. De finländska silvervattentillverkarna verkar försynta och artiga jämfört med de ettrigare svenska kollegorna.

Ledare binder anhängarna till sig

I två stora Facebookgrupper propagerar den svenska företagaren Anders Sultan för kolloidalt silver, som han själv tillverkar i företaget Ion Silver. Sultan och den finländska återförsäljaren Ann-Katrine Backman talar för invärtes bruk av kolloidalt silver som de hävdar att kan bota sjukdomar.

De marknadsför också kosttillskott och hälsokostprodukter med löften om hälsoeffekter, och sprider misstankar mot vacciner och läkemedel.

Gruppen Kolloidalt Silver 2.0 har över 50 000 medlemmar och Kolloidalt Silver 3.0 över 12000 medlemmar. Många medlemmar kommer från Svenskfinland, särskilt Österbotten.

Institutionen för välfärd och hälsa THL motsäger påståenden om att vacciner är farliga eller onödiga här (enbart på finska) och den svenska Folkhälsomyndigheten kommenterar här.

Sultan uppmanar regelbundet medlemmarna i grupperna att skicka feedback till personer som har skrivit eller sagt något han ogillar. Anhängarna håller i allmänhet lojalt med ledarna för grupperna. Oppositionella röster blir tystade eller uteslutna.

Anders Sultan är VD för företaget Ion Silver som tillverkar kolloidalt silver i Sverige.
Bildtext Anders Sultan är VD för företaget Ion Silver som tillverkar kolloidalt silver, och administratör för två stora Facebookgrupper som diskuterar silvervatten.
Bild: pressbild

När forskare ifrågasätter de här gruppernas påståenden, om att kolloidalt silver botar sjukdomar, reagerar både ledarna och gruppens medlemmar aggressivt. Ledarna åtnjuter ett starkt förtroende, många anhängare berömmer ledarna för att de är så sakkunniga när det gäller hälsa och kolloidalt silver.

Forskare är ofta kyligt sakliga, medan karismatiska ledare bemöter sina anhängare med värme. Det här gör det svårare för forskarna att bli trodda av anhängarna, säger Matias Kivikangas. Han forskar i starka känslor som styr människor (emotioner eller affekter) och är knuten till Aalto-universitetet i Helsingfors.

– Karismatiska ledare binder anhängarna till sig. Om en forskare presenterar fakta för anhängare som står i konflikt med ledarens ord så tvivlar anhängarna hellre på dessa fakta än på ledaren, säger Matias Kivikangas.

Matias Kivikangas forskar i hur starka känslor (affekter) påverkar oss människor.
Bildtext Matias Kivikangas forskar i hur starka känslor (affekter) påverkar oss människor.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

Här finns en längre intervju med Matias Kivikangas.

Helsingborgs Dagblads utgivare blev stämd för förtal

År 2014 publicerade Helsingborgs Dagblad ett undersökande reportage om Ion Silvers marknadsföring av kolloidalt silver. Helsingborgs Dagblads redaktör Joakim Björck bad under täcknamn Anders Sultan ge råd om vård av bröstcancer. Sultan rådde redaktören att dricka kolloidalt silver och att täcka in bröstet i kompresser indränkta med silvervatten.

Helsingborgs Dagblad publicerade undersökande reportage om kolloidalt silver år 2014.
Bildtext Helsingborgs Dagblad publicerade undersökande reportage om kolloidalt silver år 2014. Redaktör var Joakim Björck.
Bild: Bild av digital tidning

Anders Sultan stämde Helsingborgs Dagblads dåvarande chefredaktör Lars Dahmén för grovt förtal. Det blev ett tryckfrihetsmål som avgjordes 2017. Helsingbors Dagblad friades och Sultan dömdes att betala rättegångskostnaderna.

– Vi blev åtalade på 63 punkter och friades på dem alla. Juryn kom fram till att de artiklar vi hade publicerat i grund och botten var korrekta, säger Lars Dahmén som numera är VD för Bonniers tidskrifter.

Det finns en antivetenskaplig trend i samhället som är djupt oroande

― Lars Dahmén, VD för Bonniers tidskrifter

Dahmén ser en oroväckande trend i att myter om hälsa sprids allt snabbare eftersom människor som tror på dem på olika håll i världen knyter kontakter via nätet. Det förvånar honom att flera medier i Sverige inte har granskat fenomenet.

– Jag tror många underskattar hur allvarligt det här är. Man tänker att det är några tomtar som vill hålla på med konstiga piller eller preparat och tycker att de får hållas. Men om man sätter det i sammanhang med till exempel vaccinförnekelse, så finns det en antivetenskaplig trend vad gäller medicin i samhället som är djupt oroande, säger Lars Dahmén.

Lars Dahmen var ansvarig redaktör för Helsingborgs dagblad när tidningen publicerade ett undersökande reportage om marknadsföringen av kolloidalt silver.
Bildtext Lars Dahmen blev polisanmäld och stämd efter att Helsingborgs dagblad gjorde undersökande reportage om kolloidalt silver.
Bild: Angelica Soderberg

Rättegången gick av stapeln i februari 2017. Anders Sultan, som ofta länkar till vetenskapliga artiklar på Facebook, hade bett en mängd forskare vittna i rätten om kolloidalt silver.

– När de här forskarna blev utfrågade om kolloidalt silver under ed var det ingen av dem som såg några belägg för att kolloidalt silver skulle fungera mot sjukdomar som Anders Sultan hävdar. Forskarna betonade alla att ämnet är farligt, att de aldrig skulle ta det invärtes själva eller rekommendera det för andra, säger Dahmén.

Angrepp på tjänstemän vid Läkemedelsverket

I samband med Helsingborgs Dagblads reportage konstaterade Läkemedelsverket i Sverige att Ion Silver sålde kolloidalt silver med olagliga medicinska påståenden. Anders Sultan polisanmälde Per-Åke Sandvold som var ansvarig för ärendet på Läkemedelsverket.

"Enhetschefen Per-Åke Sandvold har polisanmälts för ett flertal brott i tjänsten, däribland förtal, försök, förberedelse, stämpling och medverkan till brott, tjänstefel, brott mot regeringsformen i grundlagen samt för brott mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna” skrev Sultan i ett pressmeddelande.

– Ärendet lades ned, det blev ingen rättegång. Anders Sultan och Michael Zazzio (styrelseordförande i Ion Silver) hotade också läkemedelsverkets utredare och chefsjurist med polisanmälan, men det var ett tomt hot, säger Sandvold som numera är pensionerad.

Läkemedelsverket förbjöd företaget Ion Silver att marknadsföra sina produkter med påståenden om att de botar sjukdomar. Ion Silver överklagade förbudet men Läkemedelsverket fick rätt i förvaltningsrätten.

Anders Sultan gav inte upp med en gång utan anmälde Per-Åke Sandvold till justitiekansler i Sverige. JK tog inte upp ärendet.

Per-Åke Sandvold blev hotad till livet i en av Facebookgrupperna som diskuterar kolloidalt silver. En medlem i gruppen blev dömd för olaga hot.

Helsingborgs Dagblad rapporterar om dödshotet mot Per-Åke Sandvold i december 2014.
Bildtext Helsingborgs Dagblad rapporterade om dödshotet mot Sandvold i december 2014.
Bild: Bild av digital tidning

”Vad sägs om att motarbeta mannen”

Tillbaka till Dan Larhammar, professorn i molekylär cellbiologi, som blev angripen av silvervattenförespråkare efter att han uttalade sig om kolloidalt silver i Spotlight och OBS Debatt. Jag kollar upp Facebookgrupperna som diskuterar kolloidalt silver och hittar en uppmaning av Anders Sultan till medlemmarna. Den har publicerats i mars 2018.

”Vad sägs om att hjälpa till att motarbeta mannen som jobbar stenhårt med att förbjuda kolloidalt silver”, skriver Sultan.

Sultan hävdar att Larhammar har använt sin position för att motverka hälsofrihet, och att Larhammar har kommit med ”mängder av osanningar” och verkat i finsk tv för att ”svärta ned kolloidalt silver”.

Här kan du se Sultans uppmaning att motarbeta Larhammar

Larhammar smutskastas på nätsajten Newsvoice

Anders Sultan hänvisar till en rad artiklar om Dan Larhammar som har publicerats på sajten Newsvoice.se. Den här sajten innehåller flera okritiska artiklar om kolloidalt silver.

Den innehåller också artiklar som motsätter sig vaccinering, och artiklar som hävdar att gurkmeja, C-vitamin och aprikoskärnor botar cancer. Andra artiklar hävdar att “Big Pharma” det vill säga läkemedelsindustrin är korrupt och enbart ute efter att tjäna pengar.

– Den som saknar vetenskapliga solida argument får försöka smutskasta personer och komma med insinuationer från pseudovetenskapliga källor som Newsvoice, säger Dan Larhammar.

Också föreningen NHF Sweden har publicerat artiklar för silvervatten och mot vacciner och läkemedel. Här finns också artiklar som hävdar att olika naturpreparat botar cancer. I maj 2018 har NHF publicerat en artikel som handlar om att Michael Zazzio har klagat på Larhammar till den svenska kungen.

Den som saknar vetenskapliga solida argument får försöka smutskasta personer och komma med insinuationer från pseudovetenskapliga källor

― Professor Dan Larhammar

Här kan du läsa NHF Swedens Facebookinlägg om Dan Larhammar

Michael Zazzio sitter i styrelsen både för Ion Silver och för föreningen NHF Sweden. Också Anders Sultan har tidigare haft förtroendeuppdrag inom föreningen.

Föreningen NHF grundades av amerikanska hälsosvindlare

NHF Sweden säger sig vilja ”skydda den enskildes rätt att själv kunna välja att konsumera hälsosam mat, ta kosttillskott och använda alternativa terapier”. NHF Sweden hör till National Health Federation som grundades år 1955 i USA.

Grundaren Fred J. Hart sålde apparater som han uppgav kunde hitta och bota diverse sjukdomar. Apparaterna underkändes av den amerikanska myndigheten US Food and Drug Administration och förbjöds i domstol. James Harvey Young skriver om Hart i sin bok American Health Quackery (1992).

NHF samlade in pengar och ordnade stödkampanjer bland annat för Harry Hoxsey som marknadsförde verkningslösa och frätande örtkurer mot cancer. Hoxsey blev dömd för sin verksamhet.

NHF har bland annat verkat för bruk av aprikoskärnor eller laetrile mot cancer. Laetrile har i vetenskapliga studier konstaterats sakna effekt mot cancer och dessutom vara skadligt för människor.

Verbala angrepp i Finland, men sällan hot

I Finland har debatten om silvervatten och debatten om hälsa och föda varit stillsammare än i Sverige. Verbala angrepp förekommer men hot, trakasserier eller polisanmälan är sällsynta.

I Finland förespråkar ortopeden Antti Heikkilä en omstridd diet mot cancer och andra sjukdomar. Han har gått till kraftiga angrepp mot forskare som ifrågasätter honom. Även han når tiotusentals anhängare på Facebook och han låter anhängarna förstå att hans kritiker ljuger och är dåliga människor. Heikkilä jämför en av sina motståndare med Göbbels och skriver att Åbo universitet "tjänar den nya Satan".

Här kan du läsa mera om Antti Heikkiläs verbala angrepp på sina kritiker.

Antti Heikkilä hävdar att det finns en gemensam orsak och ett enkelt botemedel för en lång rad svåra sjukdomar, som cancer, diabetes och depression.
Bildtext Antti Heikkilä går till kraftiga angrepp mot dem som kritiserar honom.
Bild: Yle/Taisto Lapila

Michael Zazzio kommenterar

Vi har bett alla dem som berörs i den här artikeln kommentera texten. När vi kontaktade NHF Sweden använde vi tyvärr fel adress. NHF Sweden har meddelat att föreningen vill kommentera i efterhand. Den enda som har svarat hittills är styrelseordföranden i Anders Sultans bolag Ion Silver, Michael Zazzio, som skriver att Sultan "inte är tillgänglig för en kommentar".

Michael Zazzio skriver per e-post att han på grund av sitt arbete "inte har någon som helst tid över att författa en längre kommentar". Han hävdar i alla fall att det finns "mängder av felaktigheter och antaganden" i den här artikeln. Vidare redogör han för vad han anser är bevis för att kolloidalt silver inte är giftigt eller skadligt för vare sig människor eller andra däggdjur. Uppgifterna om systematiskt trakasserande av forskare, tjänstemän och journalister säger han sig inte förstå, och han kommenterar dem inte alls.

NHF Swedens representant Sara Boo skriver den 15 mars 2019 att hon vill att artikeln uppdateras med följande kommentar:

"Angående det som artikeln säger om NHF/NHF Sweden och hanteringen av föreningarna så är det anmält till Opinionsnämnden och det är min enda kommentar till Yle".

När jag arbetade med den här artikeln var jag inne i två stora Facebookgrupper under fingerat namn, Kolloidalt Silver 2.0 med över 50 000 medlemmar och Kolloidalt Silver 3.0 med över 12000 medlemmar. I Journalistreglerna konstateras att journalister ska försöka skaffa fram information på ett öppet sätt. Men om samhälleligt betydelsefulla omständigheter inte kan utredas på annat sätt, kan journalister göra intervjuer och ta fram uppgifter även på sätt som avviker från det vanliga. Det bedömdes vara fallet i den här frågan.

Artikeln har uppdaterats den 2.12. klockan 11.41 med en länk till THL och den svenska Folkhälsomyndigheten som kommenterar påståenden om att vacciner är farliga eller onödiga.

Artikeln har uppdaterats den 10.12 klockan 16.13 med ett tillägg om att vi kontaktade NHF Sweden på fel adress.

Artikeln har uppdaterats den 22.3.2019 kl 15.50 med Sara Boos/NHF Swedens kommentar.

Flera artiklar

Aprikoskärnor, cannabisolja och silvervatten mot cancer - skrupelfria företagare säljer skadliga preparat

Finländsk företagare behandlade hudcancer med black salve Läkare varnar för salvan som fräter hål i huden

Silvervatten säljs som botemedel men är farligt att dricka: "Jag ger det istället för antibiotika"

Svenska Yle visar: Företagare uppmanade föräldrar att låta småbarn dricka silvervatten

Silvervatten - bot eller hot? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln