Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tog karriärens bästa placering i Ruka – nu får Julin ny chans i världscupen

Från 2018
Uppdaterad 26.11.2018 17:51.
Andrea Julin.
Bildtext Andrea Julin slogs ut i kvartsfinalen i lördagens sprint.
Bild: Lehtikuva

I lördags satte Andrea Julin nytt personbästa i världscupen. Det räcker till nytt förtroende i Lillehammer. IF Minken-åkaren är en av sex damer som åker till Norge. Kerttu Niskanen väljer däremot att ställa in resan.

Andrea Julin var en av fem finländska damer som tog poäng under premiärhelgen i skidvärldscupen. IF Minken-åkaren blev 24:e i sprinten och tog karriärens främsta placering på den här nivån.

– Det var underbart att få vara med här efter problemen som varit. Jag vill ta fler poäng i världscupen framöver, sa Julin.

Förra säsongen förstördes för Julin på grund av ryggproblem, men nu är hon tillbaka med besked – och hon får en ny världscupchans till helgen. Julin är en av sex damer som åker till Lillehammer för minitouren.

Niskanen åker inte

Bland de andra som åker till Norge finns Krista Pärmäkoski, den klart bästa finländskan i Ruka. Däremot kommer inte Kerttu Niskanen, som stod för en klen insats på den klassiska milen i Ruka, till start.

Skidförbundet hann meddela att Niskanen är med, men sedan kom en uppdatering där man informerar om att hon ska fokusera på träning och siktar på att vara tillbaka i Beitostölen om knappt två veckor.

– Hon måste lätta på träningen och Lillehammer kommer för snabbt. Vi tittar nästa vecka om det lönar sig att åka till Beitostölen, säger förbundskaptenen Matti Haavisto till Yle.

Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen slutade 30:e på tio kilometer klassiskt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

På herrsidan är nio idrottare med i truppen. Bland de som hoppas på en bättre formindikation finns Matti Heikkinen. Veteranen var långt från täten i söndagens klassiska lopp och missade världscuppoäng.

På programmet i Norge står fristilssprint på fredag, femton kilometer fritt med intervallstart på lördag och femton kilometer klassiskt med jaktstart på söndag.

Yle sänder tävlingarna i TV2 och på Arenan.

Truppen till Lillehammer:

Damer: Andrea Julin, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki.

Herrar: Ristomatti Hakola, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Lari Lehtonen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Antti Ojansivu, Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen.

Uppdaterad klockan 17.37 med uppdaterad information om Kerttu Niskanen.

Diskussion om artikeln