Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bufféfrossandet till sjöss ska upphöra – rederi inleder nytt projekt med WWF

Från 2018
Buffébordet på Baltic Princess.
Bildtext Buffébordet på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Rederiet Tallink Silja har tillsammans med Världsnaturfonden WWF Finland inlett ett projekt där fokus ligger på att minimera matsvinnet vid rederiets bufférestauranger.

Även Viking Line och Finnlines har tydliga strategier på hur man ska få ner mängden överbliven mat.

Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd beskriver det nya projektet.

– Vi har sedan länge samarbetat med Världsnaturfonden WWF Finland och nu har vi inlett ett projekt där fokus ligger på matsvinn. Vi vill titta på hela kedjan från köket till passagerarna, alltså på hur vi kan minimera svinnet. Det här gäller våra bufférestauranger där många lätt tar för mycket mat.

Lite mindre tallrikar, att maten serveras i lite mindre bitar och att man inte ställer fram mat i onödan är exempel på konkreta åtgärder som Tallink Silja redan har vidtagit för att minska matsvinnet.

– Passagerarprofilen styr också mycket, då 200 ishockeyspelare kan skilja sig rätt mycket från 200 pensionärer när det gäller hur mycket och vilken typ av mat man äter. Vi har ännu inga skyltar på att man inte ska ta för mycket mat, men det är möjligt att vi inkluderar även det i det här projektet med WWF, säger rederiets kommunikationschef Marika Nöjd.

TallinkSiljas Baltic Princess.
Bild: Yle/Peter Petrelius
Viking Lines kryssningsfartyg M/S Amorella.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Viking Line har satt upp skyltar vid sin buffé

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström berättar att deras matsvinn har minskat de senaste åren.

– Det här är en fråga som vi har ett starkt fokus på och vi har jobbat med det här länge.

Viking Line har till skillnad från Tallink Silja redan satt upp skyltar vid sin buffé där de uppmanar folk att inte ta mer mat på tallrikarna än vad de äter.

En annan sak som rederiet märkte hjälpte väldigt bra och som har minskat deras matsvinn radikalt var att portionsanpassa buffén.

– Det vill säga att göra mindre bitar av det man serverar. Då är det lättare för passagerarna att bara ta den mängden de äter.

Johanna Boijer-Svahnström
Bildtext Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Bild: Ålands Radio

Viking Line har även utvecklat ett sätt där man tar tillvara på en del av det matsvinn som uppstår.

– På tre av våra fartyg samlar vi in allt bioavfall, för att sedan ta det till land i Forssa eller till Stockholm, där man gör biogas av bioavfallet. Att minska på matsvinnet ingår i vårt miljöarbete. Inte fungerar det till 100 procent, men det fungerar bättre och bättre och det är roligt att se, säger rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Finnlines har blivit bättre på att bedöma mängden mat

Finnlines har enligt marknadskommunikationsansvarige Marjaana Saurila lagt fokus på en bättre framförhållning och förhandsbedömning.

– Vi har satsat på att bli bättre på att bedöma hur stor mängd mat vi behöver. En noggrannare bedöming innan varje avresa har lett till ett minskat matsvinn. Alltså en bedömning på hur många resenärer man har och från vilket land passagerarna kommer.

M/s Finnswan.
Bildtext Finnlines, MS Finnswan.
Bild: Finnlines

Finnlines har ännu inga skyltar om att man inte ska ta för stora portioner.

– Men på rutten Helsingfors-Travemünde har vi till exempel matkuponger som gäller två gånger per dag. Det innebär att man kan äta en lättare frukost och sedan ta en rejäl lunch med samma kupong. Man behöver därför inte äta stora mängder på morgonen, säger rederiets marknadskommunikationsansvarige Marjaana Saurila.

Finns inget nationellt program gällande matsvinn till sjöss

Rederierna i Finland som har 26 medlemsrederier har inget gemensamt program eller någon gemensam linje gällande matsvinn.

– Vi har inget nationellt program och vi ger inga råd i det här fallet, utan rederierna får själva ta ansvar i den här frågan, säger Tiina Tuurnala, verkställande direktör för Rederierna i Finland.

Tiina Tuurnala toimitusjohtaja Suomen Varustamot
Bildtext Tiina Tuurnala, verkställande direktör för Rederierna i Finland.
Bild: Jyrki Ojala

Diskussion om artikeln