Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förr i tiden låg Afrikavägen långt från kyrkbyn - idag cyklar man till Nickby på en kvart

Från 2018
Afrikavägen i Sibbo
Bildtext Afrikavägen i Sibbo.
Bild: Yle / Leo Gammals

Strax utanför centrala Nickby finns Afrikavägen. Odin Sjöholm som har forskat i ortsnamn i Sibbo och är medlem i kommunens namnkommitté tror att namnet kan vara kopplat ihop med en bonde.

- Afrikavägen finns inte upptagen i Wessmans samlingar men den fanns nog åtminstone före krigen. Jag känner ändå inte riktigt till ursprunget, säger Sjöholm.

Sjöholm hänvisar till språkforskaren och folkloristen Vilhelm Eliel Viktorinus (V.E.V.) Wessman föddes i Sibbo 1879.

Wessman var intresserad av dialekter och särskilt sibbåmålet. Han gav bland annat ut Boken om Sibbo I-III.

Sjöholm är långvarig medlem i Sibbo Hembygdsförening. I sin forskning kring ortsnamn kom han fram till att Afrika var det allmänna namnet på en boplats som låg avsides i förhållande till Kyrkobyns centrala del.

Odin Sjöholm från Sibbo hembygdsförening.
Bildtext Odin Sjöholm pekar ut Afrikavägen på kartan.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Jag har för mig att det också fanns en person som kallades Afrika-någonting. Man använde sådana namn förr om en bonde. Det var hemmanets namn och hans namn, säger Sjöholm.

I Sibbo finns också platser som kallas Sibirien och Petsamo.

- I Paipis finns Petsamo som är ett åkerskifte som är bondens mest avlägsna åkerskifte.

Afrikavägen i Sibbo.
Bild: Yle / Leo Gammals

Afrikavägen är cirka två kilometer lång med ett antal förgreningar. Den ligger i Kyrkoby i ett område som kallas Älgkärr. Området finns redan nämnt i slutet av 1770-talet som Alkärr och Älkärr.

- Det är inte en märkvärdig väg och det bor inte många människor vid den där vägen heller. Man åker inte till Afrikavägen för att titta på någonting speciellt, säger Sjöholm.

Odin Sjöholm från Sibbo hembygdsförening.
Bildtext Odin Sjöholm har forskat i ortsnamn i Sibbo många år.
Bild: Yle / Leo Gammals

Odin Sjöholm satt med i kommunens första namnkommitté på 1980-talet som skulle föreslå vägnamn i glesbygden.

- Vi samlade ihop namn på vägar, hade möten runt om i socknen och kallade in folk. Vi presenterade dom här namnen som vi ville föreslå och hörde vad de hade för synpunkter.

Afrikavägen i Sibbo.
Bildtext En del av Afrikavägen går parallellt med Oljevägen.
Bild: Yle / Leo Gammals

Och när det gällde namnen hade folk många synpunkter. Kommittén fick in hundratals förslag och bland dessa fanns till exempel ortsbor som ville att hela släkten skulle få sina egna vägar.

Processen bakom namngivningen av Afrikavägen var tämligen smärtfri. Någon enstaka ortsbo protesterade mot förslaget med det återkallades aldrig för ny prövning.

- Det fanns eventuellt förslag på Degermossavägen för den hette så i ett tidigare skede. Men vi tyckte att Afrikavägen var ett ganska intressant namn, säger Odin Sjöholm med ett skratt.

Idag är Afrikavägen unik i hela kommunen. Det finns inga andra gator eller vägar som har fått namn efter länder eller världsdelar.

Afrikavägen i Sibbo.
Bild: Yle / Leo Gammals

Läsarnas kommentarer

Efter att artikeln publicerats har några läsare med relation till Afrikavägen kommenterat att det officiella namnet har börjat användas först på 2000-talet. Före det hette den Älgkärrsvägen.

På Afrikavägen fanns ett hus som kallades för Afrika eller Lilla Afrika och man har pratat om ’baket Afriika’ när man pratade om något som låg längre fram längs vägen.

Ett par syskon uppgav sig ha haft en släkting som bodde i huset. De kallade henne "Afrika mommo".

Om du har förslag på väg- och gatunamn i din hemkommun så du vill att vi tittar närmare på får du gärna skriva dem i kommentarsfältet här nedan.

Artikeln har uppdaterats med läsarnas kommentarer den 30.11.2018. klockan 11.56.

Diskussion om artikeln