Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad är ditt 1600-tals akademikernamn?

Från 2018
Uppdaterad 27.11.2018 07:49.
en tecknad bild av carl von linne
Bildtext Carl von Linné - ursprungligen Linnæus
Bild: Wikimedia commons

Många efternamn som slutar på -us är påhittade när någon skulle börja på universitet. Och formeln är väldigt enkel.

På 1600- och 1700-talen saknade många efternamn - namn som behövdes om man ville skriva in sig på universitet och bilda sig. Då gjorde många så att de såg sig omkring och funderade på varifrån man kom, anpassade ortnamnet lite och satte till ett elegant -us, -ius, eller -eus på slutet. Det här berättar namnforskaren Linnea Gustafsson på Högskolan i Halmstad.

Ett sådant fall är släkten Nobel, som i Alfred Nobel. Den hette ursprungligen Nobelius och kom från den skånska orten Nöbbelöv. Ändelsen härstammar förstås från latin som ju välbekant låter ungefär så bildat som något kan bli.

Även Carl von Linnés släkt kommer ur ett liknande namn - Linnæus. Senare förändrades modet och man började anse att -us ändelsen lät för tung. Då tog man istället till den lätta och eleganta franskan. När Linnæus senare skulle adlas förvandlades namnet till ett suffléluftigt von Linné.

Förnamnet då?

Vid det här laget har du säkert försökt klura ut vad ditt efternamn kunde vara. Då vill du säkert para ihop det med ett lyxigt klingande förnamn också.

Om du är kvinna så kan det vara en god idé att välja ett maskulint klingande namn. Adeln i Sverige och Finland tenderar nämligen att ge sina barn, oavsett kön, namn som till sin uppbyggnad är maskulina - en vikt på konsonanter och utan ett a på slutet.

- Ta till exempel Astrid eller Hedvig, säger Linnea Gustafsson, namnforskare på Högskolan i Halmstad.

Utan att på något vis kunna hänvisa till statistik eller vetenskap kan män gärna placera in ett tyst H någonstans i förnamnet (skribentens åsikt, inte forskarens). För att påvisa hur bra det fungerar, tänk på Pether, Markhus eller Haraldh.

En annan idé kan vara att välja något som låter lite franskt, eftersom vi i regel tycker franska namn låter lyxiga.

Podden Imperfekt tittar närmare på namn

I den här veckans Imperfektavsnitt får vi bland annat höra Agnes Nobel - släkt med självaste Alfred - berätta om sitt förhållande till namnet och vilka för- och nackdelar det ger.

Axel försöker också wallraffa under ett adligt alias för att få plats på en fullsatt Michelinstjärnekrog. Vi frågar också krögaren om Kimi Räikkönen skulle få en plats fast stället är fullbokat.

7 Agnes Nobel firar Nobeldagen med släkten i källaren

31:29

8 Spelar det nån roll vad vi heter?

32:40

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln