Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De fyra finländarna som häktades i Malaysia slipper åtal och skickas hem

Från 2018
Muslimer i Kuala Lumpur omfamnar varandra under firandet av Eid Al-Fitr.
Bildtext Muslimer i Kuala Lumpur omfamnar varandra under firandet av Eid Al-Fitr.
Bild: FAZRY ISMAIL/EPA

De fyra finländarna som häktades i Malaysia misstänkta för att ha delat ut kristet material på offentliga platser, har nu släppts och sänts hem, rapporterar nyhetsbyrån STT och den lokala tidningen New Straits Times.

Finländarna greps på ön Langkawi för en knapp vecka sedan. Polisen hittade pamfletter och pennor med kristet budskap hos finländarna, och i och med att det är förbjudet att missionera i Malaysia så greps finländarna.

Det var två män och två kvinnor som greps. En de gripna var verksamhetsledaren för Joosuan Missio. Medlemmar i Joosuan Missio har som uppgift att sprida evangeliet där de rör sig.

Tidigt på tisdag morgon kommer finländarna att bli utvisade till Singapore, därifrån de flyger hem, uppger nyhetsbyrån STT som citerar riksdagsledamot Mika Niikko (sannf.). Finländarna väntas vara hemma på onsdag.

Enligt New Strait Times skulle finländarna ursprungligen åtalas, men istället valde åklagarämbetet att inte väcka åtal och istället skicka hem gruppen. Ifall de skulle ha blivit dömda skulle de ha kunna få straff på mellan två och fem år fängelse eller böter.

I Malaysia råder religionsfrihet, men utomstående har inte rätt att kritisera religionen i Malaysia. Majoriteten av malaysierna är muslimer.

Diskussion om artikeln