Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Matsvinnet ska minska vid rederibufféer, över 55 000 vill ha finsk samtyckeslag och länge sedan en oöversatt finlandssvensk roman vann Finlandiapriset

Från 2018
Uppdaterad 27.11.2018 07:23.
En kvinna demonstrerar mot våldtäkt med texten "en kyss är inget kontrakt".
Bild: All Over Press

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Över 55 000 har skrivit under ett initiativ för en samtyckeslag i Finland. I Sverige har samtyckeslagen, som trädde i kraft där i juli, redan haft effekt på våldtäktsdomar.

Nu ska matsvinnet minska på rederiet Tallink Siljas bufférestauranger. Rederiet inleder ett projekt tillsammans med Världsnaturfonden. Även Viking Line och Finnlines har tydliga strategier på hur man ska få ner mängden överbliven mat.

Det är inte omöjligt för svenskspråkig oöversatt skönlitteratur att vinna Finlandia – men det har inte hänt sedan 1988. I morgon delas priset ut för 35:e gången.

Trump tycker att brexitavtalet verkar vara bra bara för EU. Han anser att den kan vara skadlig för handeln mellan Storbritannien och USA.

Vid tiotiden igårkväll ljöd jublet i den amerikanska rymdstyrelsen Nasas laboratorium i närheten av Los Angeles. Då landade nämligen den amerikanska rymdsonden Insight på Mars yta.

Biltillverkaren General Motors (GM) ska spara sex miljarder dollar och stänger därmed flera fabriker runtom i världen. Bolaget har meddelat att 15 procent av arbetarna får gå.

Väder:

Den kalla nordliga luftströmmen råder i Finland och det är växlande molnighet i hela landet. Lokalt kan det förekomma snöbyar vid västkusten och vid östgränsen.

Dagens högsta temperatur är mellan -3 och -8 grader. I norr mellan -6 och -15 grader.

Diskussion om artikeln