Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tycker att brexitavtalet verkar bra endast för EU - kan skada handeln mellan Storbritannien och USA

Från 2018
Uppdaterad 27.11.2018 07:35.
Trump gav en spontan presskonferens på gräsmattan utanför Vita huset innan han flög till Missisippi på måndagen.
Bildtext Trump gav en spontan presskonferens på gräsmattan utanför Vita huset innan han flög till Missisippi på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Den låter som en bra deal - för EU", sade USA:s president Donald Trump om brexituppgörelsen mellan EU och Storbritannien. Enligt honom kan den hota handeln mellan Storbritannien och USA.

Trump sade inte vilken del av Storbritanniens utträdesavtal som oroar honom, men enligt honom verkar överenskommelsen alltså vara bra främst för EU och den kan vara skadlig för handeln mellan Storbritannien och USA.

- Jag tror att vi på allvar måste titta på om Storbritannnien har rätt att handla, för om du tittar på avtalet nu så kanske de inte kan handla med oss och det skulle inte vara en bra sak. Jag tror inte att det var vad de hade tänkt sig. Jag tror inte att premiärministern ville det och förhoppningsvis kan hon göra något åt det, sade Trump.

Enligt BBC verkar Trump antyda att brexitavtalet innebär att Storbritannien inte kommer att kunna förhandla fram ett frihandelsavtal med USA.

Trumps uttalande var en medveten provokation?

En talesperson för premiärminister Theresa May sade att det brexitavtal som godkändes på söndagen visst tillåter Storbritannien att sluta bilaterala avtal med länder som USA.

- Vi har redan lagt grunden för en ambitiös överenskommelse med USA genom våra gemensamma arbetsgrupper som mötts fem gånger så här långt, sade talespersonen vid Downing Street till BBC.

BBC:s chefredaktör i USA, Jon Sopel, menar att Trumps uttalande var medvetet provokativt.

- Donald Trump visste exakt vad han gjorde med de här kommentarerna, säger Sopel.

Enligt Sopel har Trump-administrationen goda förbindelser med framträdande EU-skeptiker och Trumps uttalande ska ses mot den bakgrunden.

Det brittiska parlamentet ska rösta om utträdesavtalet den 11 december och May kämpar nu hårt för att få tillräckligt stöd för det.

Trump vill också trappa upp handelskonflikten med Kina?

Enligt Trump är det också "högst osannolikt" att han kommer att acceptera Kinas förfrågan om att inte höja tullarna ytterligare.

I en intervju med Wall Street Journal sade Trump att han antagligen kommer att godkänna höjningen av tullsatsen från 10 procent till 25 procent på kinesiska varor till ett värde på 200 miljarder dollar.

USA har hotat med de här höjda strafftullarna vid årsskiftet.

Trump tillade att USA kan komma att införa tullar på ytterligare varor till ett värde på 267 miljarder dollar om förhandlingarna med Kina inte framskrider som USA önskar.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln